Zaadgoed - Snijbiet Gewone Groene

Zaadgoed - Snijbiet Gewone Groene
4.05
InStock
Aantal

Beta vulgaris L. var. Vulgaris Snijbiet Gewone Groene werd tot ongeveer 1960 op kleine schaal commercieel geteeld en is tegenwoordig weer populair. vooral in de biologische teelt. Snijbiet is namelijk veel minder gevoelig voor ziektes dan spinazie. Het blad is vrij glad (oude naam Gladde Groene). de bladstelen zijn dun en de bladkleur is heldergroen.

Gewone Groene oogst men bij voorkeur in een jong stadium. liefst 10 cm. maximaal 20 cm hoog. Dan is het blad nog lekker mals. Doordat snijbiet het eerste jaar niet doorschiet. kan men meerdere malen van een plant blad snijden. Het wordt daarom ook wel Perpetual Spinach genoemd.

Snijbiet kennen we in verschillende vormen. De rassen met dikke bladstelen. in verschillende kleuren. worden voor de bladstelen geteeld. Bij de Gewone Groene gaat het om het jonge blad. Snijbiet wordt tegenwoordig ook wel warmoes genoemd. Vroeger was warmoes de naam voor groente in het algemeen.      

Specificaties

  • zakje:     0.25 gram. voor ruim 150 planten
  • zaden:     800 tot 1100 zaden per gram
  • kiemkracht:     minstens 92%. kiemtemperatuur 15-18 °C
  • zaaien:     Kan in maart al in volle grond worden gezaaid.
  • planten:     Om de 10 cm een rij. Na opkomst in de rij uitdunnen op 30 cm.
  • oogsten:     Vanaf mei/juni. afsnijden boven het groeipunt zodat een tweede oogst mogelijk is (in een natte theedoek in de groentenla nog zeker een week houdbaar).
Over de Zaderij

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Ze hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment. Steeds meer biologische boeren en tuinders zouden liever zelf zaad selecteren en vermeerderen. Het gaat niet om de nostalgie van oude rassen, maar om vitale, lekkere, gezonde groenten die passen bij hun eigen bedrijf en die in de smaak vallen bij de consument. Zaadvaste rassen zijn daar het meest geschikt voor. Zaadvaste rassen hebben een zekere genetische variatie en zijn reproduceerbaar. Hierdoor kunnen boeren en tuinders in zaadvaste rassen selecteren en kunnen zij letten op eigenschappen die zij voor zich zelf en voor hun klanten belangrijk vinden.
 

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van voedsel. Daarom zijn boerenmarkten, stadslandbouw, streekproducten en vergeten groenten zo populair. Echter, deze producten zijn voor het grootste deel geteeld uit het zelfde zaad als dat wat wordt gezaaid voor de geïndustrialiseerde landbouw. Dankzij industrialisering hebben we in onze supermarkten een schijnbaar enorme diversiteit aan groenten en fruit. Maar deze variatie is in Amsterdam, Parijs, Moskou of New York overal hetzelfde. Wanneer je in een willekeurige supermarkt rondkijkt, zou je het niet zeggen, maar wereldwijd is de biodiversiteit van cultuurgewassen enorm afgenomen. Dat is niet zo verwonderlijk want de grote zaadbedrijven hebben de afgelopen halve eeuw hoog productieve rassen ontwikkeld die volledig zijn aangepast aan de eisen van supermarkten. Hierdoor zijn talloze lokale zaadbedrijfjes, buitengewone landrassen en tuindersselecties vrijwel verdwenen.

Zaderij online

Website
Facebook
Brochure

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Ontdek het geheim van eten uit de buurt.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen, nieuws van het land en achtergrondinformatie.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN