Zaadgoed – Tuinboon Witkiem selectie familie Alberts

Zaadgoed – Tuinboon Witkiem selectie familie Alberts
3.95
InStock
Aantal

Vicia faba L. Tineke's Witkiem is de originele Witkiem tuinboon die de afgelopen eeuw het meest door tuinders geteeld werd. Het is een bruinkokende tuinboon met de typische licht-bittere smaak die bij dit ras hoort.

Het gewas is vrij fors. ruim een meter hoog. stevig. Bont bloeiend. De peulen zijn ca. 15 cm lang met gemiddeld vier vrij forse zaden met een witte navel.

Er zijn witkokende en bruinkokende tuinbonen. Tineke's Witkiem is een bruinkokend ras. De echte tuinboonliefhebber kiest voor de bruinkokende tuinboon die een meer uitgesproken. iets bittere. smaak heeft. Witkokende rassen die de conservenindustrie eist. missen deze kenmerkende smaak.

Tineke's Witkiem wordt al drie generaties in de familie van Tineke Alberts in stand gehouden.

Specificaties

  • zakje:     75 gram
  • zaden:     50 zaden
  • kiemkracht:     minstens 92%. kiemtemperatuur 15-18 °C
  • zaaien:     Onder glas januari/februari. volle grond in maart. hoe later je zaait. hoe meer kans op de
    zwarte bonenluis.
  • planten:     Om de 30 cm een rij. in de rij om de 10 cm een plant (planten houden elkaar staande)
  • oogsten:     juni / juli. Bij beginnende luis. de toppen verwijderen om de plant te redden.
Over de Zaderij

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Ze hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment. Steeds meer biologische boeren en tuinders zouden liever zelf zaad selecteren en vermeerderen. Het gaat niet om de nostalgie van oude rassen, maar om vitale, lekkere, gezonde groenten die passen bij hun eigen bedrijf en die in de smaak vallen bij de consument. Zaadvaste rassen zijn daar het meest geschikt voor. Zaadvaste rassen hebben een zekere genetische variatie en zijn reproduceerbaar. Hierdoor kunnen boeren en tuinders in zaadvaste rassen selecteren en kunnen zij letten op eigenschappen die zij voor zich zelf en voor hun klanten belangrijk vinden.
 

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van voedsel. Daarom zijn boerenmarkten, stadslandbouw, streekproducten en vergeten groenten zo populair. Echter, deze producten zijn voor het grootste deel geteeld uit het zelfde zaad als dat wat wordt gezaaid voor de geïndustrialiseerde landbouw. Dankzij industrialisering hebben we in onze supermarkten een schijnbaar enorme diversiteit aan groenten en fruit. Maar deze variatie is in Amsterdam, Parijs, Moskou of New York overal hetzelfde. Wanneer je in een willekeurige supermarkt rondkijkt, zou je het niet zeggen, maar wereldwijd is de biodiversiteit van cultuurgewassen enorm afgenomen. Dat is niet zo verwonderlijk want de grote zaadbedrijven hebben de afgelopen halve eeuw hoog productieve rassen ontwikkeld die volledig zijn aangepast aan de eisen van supermarkten. Hierdoor zijn talloze lokale zaadbedrijfjes, buitengewone landrassen en tuindersselecties vrijwel verdwenen.

Zaderij online

Website
Facebook
Brochure

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN