Zaadgoed – Peul Lage Grijze Roodbloeiende Westrupper van Tineke

Zaadgoed – Peul Lage Grijze Roodbloeiende Westrupper van Tineke
3.95
InStock
Aantal

Pisum sativm L. Ook wel Lage Grijze Roodbloeiende genoemd. maar dit ras is vrij hoog (> 1m) en kan het beste als rijspeul geteeld worden. De peultjes zijn gemiddeld 8 cm lang. mooi donkergroen en zonder vlies. Ze zijn niet erg vroeg maar zeer productief. Was altijd bekend om de uitstekende smaak en knapperige peul. De smaak is niet zoet zoals sugar peas. maar eerder een weinig bitter die kenners waarderen.

De Westrupper peul wordt al voor de derde generatie in de familie van Tineke Alberts uit Bant in stand gehouden. Haar oma kwam van een boerderij in het Drentse Westrup. een havezate nabij Borger.

Specificaties

  • zakje:     25 gram
  • zaden:     75 zaden
  • kiemkracht:     minstens 92%. kiemtemperatuur 15-18 °C
  • zaaien:     januari/februari onder glas/binnen. maart/april in de volle grond
  • planten:     Tegen rek van ca 1 meter hoog. 10 cm tussen de planten.
  • oogsten:     Als peultjes 5 a 6 cm lang zijn en als de peul nog glad is. dus voor de zaden gaan zwellen. Jong geoogst zijn ze het allerlekkerste.
Over de Zaderij

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Ze hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment. Steeds meer biologische boeren en tuinders zouden liever zelf zaad selecteren en vermeerderen. Het gaat niet om de nostalgie van oude rassen, maar om vitale, lekkere, gezonde groenten die passen bij hun eigen bedrijf en die in de smaak vallen bij de consument. Zaadvaste rassen zijn daar het meest geschikt voor. Zaadvaste rassen hebben een zekere genetische variatie en zijn reproduceerbaar. Hierdoor kunnen boeren en tuinders in zaadvaste rassen selecteren en kunnen zij letten op eigenschappen die zij voor zich zelf en voor hun klanten belangrijk vinden.
 

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van voedsel. Daarom zijn boerenmarkten, stadslandbouw, streekproducten en vergeten groenten zo populair. Echter, deze producten zijn voor het grootste deel geteeld uit het zelfde zaad als dat wat wordt gezaaid voor de geïndustrialiseerde landbouw. Dankzij industrialisering hebben we in onze supermarkten een schijnbaar enorme diversiteit aan groenten en fruit. Maar deze variatie is in Amsterdam, Parijs, Moskou of New York overal hetzelfde. Wanneer je in een willekeurige supermarkt rondkijkt, zou je het niet zeggen, maar wereldwijd is de biodiversiteit van cultuurgewassen enorm afgenomen. Dat is niet zo verwonderlijk want de grote zaadbedrijven hebben de afgelopen halve eeuw hoog productieve rassen ontwikkeld die volledig zijn aangepast aan de eisen van supermarkten. Hierdoor zijn talloze lokale zaadbedrijfjes, buitengewone landrassen en tuindersselecties vrijwel verdwenen.

Zaderij online

Website
Facebook
Brochure

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN