Zaadgoed – Kropsla Thirza voor zomer en herfst

Zaadgoed – Kropsla Thirza voor zomer en herfst
3.95
InStock
Aantal

Lactuca sativa L. Thirza is een degelijke sla voor de zomer- en herfstteelt. De krop is middelmatig groot en goed gesloten. Het blad is iets dik en stevig. sterk tegen broeirand en van onderen weinig gevoelig voor smet. Virustolerant en resistent tegen meersdere fysio's van valse meeldauw.

Thirza is omstreeks 1990 door Enza veredeld en wordt door de Zaderij als intandhoudingsras in stand gehouden.

Specificaties

  • zakje:     0.25 gram
  • zaden:     voor ruim 150 planten
  • kiemkracht:     minstens 92%. kiemtemperatuur 15-18 °C
  • zaaien:     In volle grond april/mei
  • planten:     Om 10 cm een rij. in de rij 10 cm afstand tussen de planten
  • oogsten:     Juli/augustus. krop uit te grond trekken (in natte theedoek in de groentenla nog een week houdbaar).
Over de Zaderij

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Ze hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment. Steeds meer biologische boeren en tuinders zouden liever zelf zaad selecteren en vermeerderen. Het gaat niet om de nostalgie van oude rassen, maar om vitale, lekkere, gezonde groenten die passen bij hun eigen bedrijf en die in de smaak vallen bij de consument. Zaadvaste rassen zijn daar het meest geschikt voor. Zaadvaste rassen hebben een zekere genetische variatie en zijn reproduceerbaar. Hierdoor kunnen boeren en tuinders in zaadvaste rassen selecteren en kunnen zij letten op eigenschappen die zij voor zich zelf en voor hun klanten belangrijk vinden.
 

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van voedsel. Daarom zijn boerenmarkten, stadslandbouw, streekproducten en vergeten groenten zo populair. Echter, deze producten zijn voor het grootste deel geteeld uit het zelfde zaad als dat wat wordt gezaaid voor de geïndustrialiseerde landbouw. Dankzij industrialisering hebben we in onze supermarkten een schijnbaar enorme diversiteit aan groenten en fruit. Maar deze variatie is in Amsterdam, Parijs, Moskou of New York overal hetzelfde. Wanneer je in een willekeurige supermarkt rondkijkt, zou je het niet zeggen, maar wereldwijd is de biodiversiteit van cultuurgewassen enorm afgenomen. Dat is niet zo verwonderlijk want de grote zaadbedrijven hebben de afgelopen halve eeuw hoog productieve rassen ontwikkeld die volledig zijn aangepast aan de eisen van supermarkten. Hierdoor zijn talloze lokale zaadbedrijfjes, buitengewone landrassen en tuindersselecties vrijwel verdwenen.

Zaderij online

Website
Facebook
Brochure

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN