Zaadgoed – Boerenkool Westlandse Winter 'selectie A8' uit Doorn

Zaadgoed – Boerenkool Westlandse Winter 'selectie A8' uit Doorn
3.95
InStock
Aantal

Brassica oleracea L. Westlandse Winter is een halfhoge boerenkool met donkergroen. gekroesd blad. De selectie wordt geselecteerd op winterhardheid en een goede smaak. die nog toeneemt als er vorst over het gewas is gegaan.Van ouds is het een wintergroente. maar men kan boerenkool ook zoals raapsteel dict zaaien en in het voorjaar en zomer als babyleaf telen. Dit ras komt voort uit het oude ras Halfhooge Amsterdamsche. Het wordt vanaf 1950 Halfhoge Fijngekrulde Westlandse genoemd en is dan het meestgeteelde boerenkoolras in Nederland.In de 80er jaren komen de hybriden op. maar Westlandse Winter is altijd nog een goed bruikbare boerenkool gebleven. De winterhardheid en productie. almede de autentieke smaak zijn zeer goed.Vitalis heeft bijna 20 jaar een eigen biologische selectie in stand gehouden. Willem t'Hooft heeft deze selectie nu overgenomen en teelt het zaad in Doorn op zijn biologisch dynamische kwekerij A8.

Specificaties

  • zakje: 1 gram
  • zaden: ca. 300 zaden per gram
  • kiemkracht: minstens 90%
  • zaaien: Mei/juni/juli op zaaibed.
  • planten: Uitplanten juli/augustus (vaak na de aardappels) op 50 x 50 cm
  • oogsten: Oktober t/m februari. het lekkerste als er een nacht vorst overheen is geweest.
Over de Zaderij

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Ze hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment. Steeds meer biologische boeren en tuinders zouden liever zelf zaad selecteren en vermeerderen. Het gaat niet om de nostalgie van oude rassen, maar om vitale, lekkere, gezonde groenten die passen bij hun eigen bedrijf en die in de smaak vallen bij de consument. Zaadvaste rassen zijn daar het meest geschikt voor. Zaadvaste rassen hebben een zekere genetische variatie en zijn reproduceerbaar. Hierdoor kunnen boeren en tuinders in zaadvaste rassen selecteren en kunnen zij letten op eigenschappen die zij voor zich zelf en voor hun klanten belangrijk vinden.
 

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van voedsel. Daarom zijn boerenmarkten, stadslandbouw, streekproducten en vergeten groenten zo populair. Echter, deze producten zijn voor het grootste deel geteeld uit het zelfde zaad als dat wat wordt gezaaid voor de geïndustrialiseerde landbouw. Dankzij industrialisering hebben we in onze supermarkten een schijnbaar enorme diversiteit aan groenten en fruit. Maar deze variatie is in Amsterdam, Parijs, Moskou of New York overal hetzelfde. Wanneer je in een willekeurige supermarkt rondkijkt, zou je het niet zeggen, maar wereldwijd is de biodiversiteit van cultuurgewassen enorm afgenomen. Dat is niet zo verwonderlijk want de grote zaadbedrijven hebben de afgelopen halve eeuw hoog productieve rassen ontwikkeld die volledig zijn aangepast aan de eisen van supermarkten. Hierdoor zijn talloze lokale zaadbedrijfjes, buitengewone landrassen en tuindersselecties vrijwel verdwenen.

Zaderij online

Website
Facebook
Brochure

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN