Zaadgoed – Bataviasla Luana

Zaadgoed – Bataviasla Luana
3.95
InStock
Aantal

Lactuca sativa L. Bataviasla is de oervorm van ijsbergsla. Batavia is net als ijsbergsla knapperig en blijft lang fris. maar heeft een veel betere smaak en is voedzamer. Vooral in de biologische teelt wordt batavia steeds populairder.

Luana heeft iets opgericht blad waardoor de krop makkelijk schoon blijft. Het blad is stevig. gebobbeld en iets rood gekleurd. vooral bij koude weersomstandigheden. Luana kan zware kroppen geven. schiet niet snel door en wordt ook niet snel bitter bij overrijpheid.

Luana is een favoriet bij veel telers. makkelijk te telen en zeer smakelijk. Zaai Luana vanaf februari tot eind juli voor alle vollegrondsteelten van voorjaar tot de herfst.

Specificaties

  • zaden:     voor ruim 150 planten
  • kiemkracht:     minstens 92%. kiemtemperatuur 15-18 °C
  • zaaien:     zaai in volle grond vanaf eind maart tot juni
  • planten:     Om de 10 cm een rij. Na opkomst in de rij uitdunnen op 10 cm.
  • oogsten:     In juli/augustus bij de grond afsnijden (in een natte theedoek in de groentenla nog zeker een week houdbaar). Meestal wordt bindsla niet rauw maar gestoofd gegeten.
Over de Zaderij

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Ze hebben uitsluitend zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen in ons assortiment. Steeds meer biologische boeren en tuinders zouden liever zelf zaad selecteren en vermeerderen. Het gaat niet om de nostalgie van oude rassen, maar om vitale, lekkere, gezonde groenten die passen bij hun eigen bedrijf en die in de smaak vallen bij de consument. Zaadvaste rassen zijn daar het meest geschikt voor. Zaadvaste rassen hebben een zekere genetische variatie en zijn reproduceerbaar. Hierdoor kunnen boeren en tuinders in zaadvaste rassen selecteren en kunnen zij letten op eigenschappen die zij voor zich zelf en voor hun klanten belangrijk vinden.
 

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van voedsel. Daarom zijn boerenmarkten, stadslandbouw, streekproducten en vergeten groenten zo populair. Echter, deze producten zijn voor het grootste deel geteeld uit het zelfde zaad als dat wat wordt gezaaid voor de geïndustrialiseerde landbouw. Dankzij industrialisering hebben we in onze supermarkten een schijnbaar enorme diversiteit aan groenten en fruit. Maar deze variatie is in Amsterdam, Parijs, Moskou of New York overal hetzelfde. Wanneer je in een willekeurige supermarkt rondkijkt, zou je het niet zeggen, maar wereldwijd is de biodiversiteit van cultuurgewassen enorm afgenomen. Dat is niet zo verwonderlijk want de grote zaadbedrijven hebben de afgelopen halve eeuw hoog productieve rassen ontwikkeld die volledig zijn aangepast aan de eisen van supermarkten. Hierdoor zijn talloze lokale zaadbedrijfjes, buitengewone landrassen en tuindersselecties vrijwel verdwenen.

Zaderij online

Website
Facebook
Brochure

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN