Waspeen, per kg (gewassen, Korenblik, bio)

Waspeen, per kg (gewassen, Korenblik, bio)
1.85
InStock
Aantal
Staffelprijzen
10x
€ 1.57 p/s


Bewaren
- Op een koele plek (12-15 C) zijn worteltjes een paar dagen houdbaar.
- Wil je rauwe worteltjes invriezen, blancheer ze dan eerst ca. 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18 C to 12 maanden houdbaar.
- Gare worteltjes kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maande bewaren in de diepvries.
Gezondheid
- In oranje wortel zit meer caroteen, wat de huid helpt gezond te houden. De blauwpaarse 'anthocyanen' in paarse wortelen leveren een bijdrage als antioxidant. In de gele is weer veel luteïe aanwezig, wat onder andere uw ogen helpt beschermen tegen zonlicht.
Smaak
- Eet ze eens vaker rauw, lekker met hummus.
- Worteltjes smaken ook goed in een salade met sinaasappel, rozijnen en geraspte kokos.
Oorsprong
- Wist je dat worteltjes van oorsprong helemaal niet oranje zijn? Penen werden duizenden jaren geleden al geteeld in Midden-Azië Egyptenaren en Romeinen kenden ze al in verschillende kleuren zoals paars, rood, lichtgeel, groen, wit. Zij gebruikten de penen uitsluitend voor medicinale doeleinden. Het duurde tot de 16de eeuw voordat de oranje peen voor het eerst werd geteeld.

 

Recept: Oer-Hollandse hutspot
Is het winterseizoen weer in aantocht of misschien alweer in volle gang? Een lekker hutspot doet een mens natuurlijk goed en het is bovendien helemaal geen grote opgave om het te maken. Als je deze hutspot op een goede manier wilt bereiden is het belangrijk dat je alle ingrediënten goed bekijkt en dus vooraf in huis haalt. Dit recept geeft je genoeg hutspot om te maken voor 5 personen. Om het gerecht van begin tot eind klaar te kunnen zetten heb je ongeveer 45 tot 50 minuten nodig, waarna jij en je gezin of gasten heerlijk zullen kunnen smullen. Wanneer je goed de stappen van het recept leest zal je altijd tot een heerlijke hutspot kunnen komen, zonder het gebruik van professionele apparaten.

Schil 1,5kg aardappelen en snijd deze in vieren; neem 1,5kg winterpenen, was deze en snijd ze in grote stukken; pel 750gram uien en snijd ook deze in grote stukken; pak vervolgens een bosje bladpeterselie en snijd deze in uiterst fijne stukjes; zet een hoge pan met 1 liter water op het vuur en breng dit aan de kook; stop de aardappelen, de wortels en de ui in de pan en doe de deksel op de pan; laat de ingrediënten in je pan zo’n 25 minuten koken en voeg tussentijds 1 eetlepel zout en een theelepeltje zwarte peper toe samen met 3 laurierblaadjes; giet de inhoud van de pan af en haal de laurierblaadjes uit het mengsel; stamp de hutspot met een goede stamper een beetje grof. Het moet natuurlijk geen pap worden; roer 50gram boter door de hutspot en voeg 100ml melk toe; proef de hutspot die je bereid hebt en breng het geheel eventueel nog wat op smaak door een snufje peper en zout toe te voegen; snijd 400gram oude kaas in kleine blokjes en strooi deze bij het opdienen over de hutspot samen met de fijngesneden peterselie. Als je dit hebt gedaan kan iedereen smakelijk eten!

Eet smakelijk!

Tip: Roer door het recept wat uitgebakken spekjes. Hierdoor komt er een harde bite in het gerecht en geeft het een wat zoutere smaak.

(van hutspotrecept.nl/oer-hollandse-hutspot)

Geteeld door tuinderij de Korenblik in Zutphen

Biologische tuinderij Korenblik ligt in het mooie landelijke gebied tussen Warnsveld en Vorden en grenst aan het natuurgebied het Waliën. Het bedrijf ligt op een "oude kampgrond": dat wil zeggen een dikke laag zwarte, humusrijke grond. Het eeuwenlang opbrengen van heideplaggen door vroegere bewoners heeft deze laag gevormd.

 Tuinder Wim Schoemaker is rond 1990 begonnen met een halve hectare tuinbouw op het ouderlijk bedrijf. Rond 1996 is de overige grond & bedrijfsgebouwen overgenomen en heeft Wim het bedrijf omgeturnd naar een biologisch tuinbouwbedrijf. De totale oppervlakte van de het land bedraagt zo'n 12 hectare (zowel eigendom als pacht).

Er worden verschillende soorten groenten en aardappelen geteeld en in het zomerseizoen is er de specialiteit van Korenblik: overheerlijke aardbeien.
Naast het tuinbouwbedrijf hebben we een boerderijwinkel die op vrijdag en zaterdagochtend geopend is.

Ook is er een veestapel bestaande uit ongeveer 16 stuks zoogkoeien (rassen: Limousine en MRIJ) die worden gehouden voor de vleesvoorziening.
 Het vee is in de zomer buiten en in de winter in de potstal. De potstalmest die weer als bemesting op het land wordt gebracht zorgt ook weer voor het aantrekken van vele vogels en insecten. De verscheidenheid aan bodemleven zorgt gezamenlijk voor een evenwichtig voedingsklimaat voor de gewassen. Op verschillende manieren wordt op Korenblik gewerkt volgens de kringloopgedachte.
De afzetkanalen van de producten zijn:
- verkoop vanuit de eigen boerderijwinkel;  
- verkoop via winkels in de omgeving;  
- landelijk via groothandels Udea, Estafette Odin en Naturelle;
- regionaal via  Willem en Drees;
- regionaal via DistrEko.                      
Een belangrijke schakel in de regionale afzet is DistrEko, een distributiebedrijf dat is ontstaan uit de Biologische Productenvereniging Achterhoek (BPA). De BPA bestaat al sinds 1996 en Wim Schoemaker is één van de initiatiefnemers geweest van dit collectief. Het motto van de vereniging is "Direct van het Land naar de Klant". Zo'n 15 biologische bedrijven zijn aangesloten bij de BPA.
 Onderling worden er ook teeltplannen en -afspraken gemaakt zodat er onderling telkens een groot en divers aanbod van verse producten is (dit heeft een mooie en versterkende werking in de regio).

Uiteraard beschikken we over geldige certificering van Skal en dragen alle producten het biologische keurmerk.

Sinds juni 2013 is er een installatie van zonnepanelen gerealiseerd op het dak van één van de wagenloodsen. Hiermee kunnen we de energie die we zelf verbruiken ook weer opwekken. Ook rijdt er al een elektrische tractor rond waarmee we licht werk (zoals schoffelen) kunnen doen.
Dan nog iets over de geschiedenis van de boerderij. Van oudsher was het voorhuis van de huidige woonboerderij Korenblik een koetshuis dat dienst deed voor een nabij gelegen landhuis en bijbehorende graanspieker (een gefortificeerde plek waar vroeger graan werd opgeslagen). De naam Korenblik is hier van afgeleid.  
Pas veel later is er een deel aangebouwd en zijn de overige stallen en gebouwen verrezen die nu gezamenlijk het boerenbedrijf vormen.
 
 copyright © 2016 - boerderijkorenblik.nl

 Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN