Waspeen, 1kg (lokaal, volle grond, demeter)

Waspeen, 1kg (lokaal, volle grond, demeter)
2.65
InStock
Aantal
Tuinderij de Oosterwaarde
Bewaren
- Op een koele plek (12-15 C) zijn worteltjes een paar dagen houdbaar.
- Wil je rauwe worteltjes invriezen, blancheer ze dan eerst ca. 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18 C to 12 maanden houdbaar.
- Gare worteltjes kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maande bewaren in de diepvries.

Gezondheid
- In oranje wortel zit meer caroteen, wat de huid helpt gezond te houden. De blauwpaarse 'anthocyanen' in paarse wortelen leveren een bijdrage als antioxidant. In de gele is weer veel luteïe aanwezig, wat onder andere uw ogen helpt beschermen tegen zonlicht.

Smaak
- Eet ze eens vaker rauw, lekker met hummus.
- Worteltjes smaken ook goed in een salade met sinaasappel, rozijnen en geraspte kokos.
Oorsprong
- Wist je dat worteltjes van oorsprong helemaal niet oranje zijn? Penen werden duizenden jaren geleden al geteeld in Midden-Azië Egyptenaren en Romeinen kenden ze al in verschillende kleuren zoals paars, rood, lichtgeel, groen, wit. Zij gebruikten de penen uitsluitend voor medicinale doeleinden. Het duurde tot de 16de eeuw voordat de oranje peen voor het eerst werd geteeld.

Recept: Oer-Hollandse hutspot
Is het winterseizoen weer in aantocht of misschien alweer in volle gang? Een lekker hutspot doet een mens natuurlijk goed en het is bovendien helemaal geen grote opgave om het te maken. Als je deze hutspot op een goede manier wilt bereiden is het belangrijk dat je alle ingrediënten goed bekijkt en dus vooraf in huis haalt. Dit recept geeft je genoeg hutspot om te maken voor 5 personen. Om het gerecht van begin tot eind klaar te kunnen zetten heb je ongeveer 45 tot 50 minuten nodig, waarna jij en je gezin of gasten heerlijk zullen kunnen smullen. Wanneer je goed de stappen van het recept leest zal je altijd tot een heerlijke hutspot kunnen komen, zonder het gebruik van professionele apparaten.

Schil 1,5kg aardappelen en snijd deze in vieren; neem 1,5kg winterpenen, was deze en snijd ze in grote stukken; pel 750gram uien en snijd ook deze in grote stukken; pak vervolgens een bosje bladpeterselie en snijd deze in uiterst fijne stukjes; zet een hoge pan met 1 liter water op het vuur en breng dit aan de kook; stop de aardappelen, de wortels en de ui in de pan en doe de deksel op de pan; laat de ingrediënten in je pan zo’n 25 minuten koken en voeg tussentijds 1 eetlepel zout en een theelepeltje zwarte peper toe samen met 3 laurierblaadjes; giet de inhoud van de pan af en haal de laurierblaadjes uit het mengsel; stamp de hutspot met een goede stamper een beetje grof. Het moet natuurlijk geen pap worden; roer 50gram boter door de hutspot en voeg 100ml melk toe; proef de hutspot die je bereid hebt en breng het geheel eventueel nog wat op smaak door een snufje peper en zout toe te voegen; snijd 400gram oude kaas in kleine blokjes en strooi deze bij het opdienen over de hutspot samen met de fijngesneden peterselie. Als je dit hebt gedaan kan iedereen smakelijk eten!

Eet smakelijk!

Tip: Roer door het recept wat uitgebakken spekjes. Hierdoor komt er een harde bite in het gerecht en geeft het een wat zoutere smaak.

(van hutspotrecept.nl/oer-hollandse-hutspot)



Terug naar overzicht


Schrijf een reactie