Sinaasappels, valencia, hand-pers, per kg, Salamita

0 Beoordelingen
Sinaasappels, valencia, hand-pers, per kg, Salamita
3,09
Variatie: Sinaasappels, valencia, hand-pers, per kg, Salamita
Sinaasappels, valencia, hand-pers, per kg, Salamita
Sinaasappels, hand-, per kg, Udea
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Heerlijke friszoete bio-dynamische sinaasappels. Valencia is zowel een hand- als perssinaasappel. Bewaar sinaasappelen bij voorkeur op een donkere koele plek.

Sappige Valencia´s van Salamita
We zien al heel wat sinaasappelrassen voorbij komen in de winter: Moro, Tarocco, Navelina, Sanguinello. Daarna is het tijd voor de biodynamische Valencia, een van de bekendere sinaasappelrassen. De frisse, zoetsappige citrusvrucht kan zowel als hand- en perssinaasappel worden gebruikt.
Pers de Valencia´s voor een lekker vers sapje bij het ontbijt, eet ze zo als tussendoortje, of verwerk ze in de salade, yoghurt, ijs, kwarktaart of ander toetje. Omdat de sinaasappels niet met chemische middelen zijn bespoten of behandeld, kunt u ook de schil prima gebruiken. Rasp het dunne oranjelaagje af met een fijne rasp en gebruik het bijvoorbeeld in frisdrank, thee, marmelade, of natuurlijk lekker oranjegebak!
[Oorspronkelijke tekst: Odin Weekinfo Special "€œ 2016 "€œ week 17 "€œ]

Bewaar sinaasappelen bij voorkeur op een donkere koele plek. Herkomst: Salamita, Sicilië, ItaliëCoøperatie Salamita bevindt zich in Barcelonna Pozzo di Gotto op het zonverwarmde Sicilië. Er zijn ruim 120 boeren bij Salamita aangesloten die zowel biologisch als biologisch-dynamische gewassen telen. Uit hun boomgaarden komen diverse citrusvruchten, zoals bloedsinaasappelen, mandarijnen en friszure citroenen. Maar ook noten, vijgen, kumquats en niet te vergeten de populaire muskaatdruiven. Andere bekende Salamita-producten zijn hun olijfolie, pasta´s, sinaasappelbloesemhoning en het amandelgebak. Ook produceren zij een aantal heerlijke wijnen.Collumn Nely Babin "Sinaasappels en meer..."
Als kind was ik er al dol op, sinaasappelschil. Maar niet alleen van deze verrukkelijk ruikende oranje heerlijkheid. Ook die van mandarijnen, kiwis en zelfs van pindas at ik de schillen op. Ik realiseerde me toen echter niet, dat het vol met gifstoffen zat. Dat kwam pas later en nu eet ik nog steeds schillen, maar alleen van biologisch onbespoten exemplaren. Realiseer je dus, dat de schillen van verschillende biologische producten meestal prima kunnen worden gegeten.

Vooral de sinaasappels wil ik hier benoemen in gebruik en veelzijdigheid. Kinderen maken er kunstgebitten van door het uit te snijden (Theo en Thea) en als je sinaasappelschil in het vuur gooit krijg je even een prachtig vuurwerk te zien. Het buitenste velletje kan goed gebruikt worden om de huid te reinigen en vlekjes, enz. weg te werken. Daarna even uit de zon blijven want het maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Ook kun je sinaasappelschil toevoegen aan een geurpotpourri die gebruikt kan worden om het huis op te frissen. Erg lekker is het ook om een sinaasappel rondom te voorzien van kruidnagel en in de theepot te doen met je gebruikelijke thee. Toevoegingen zouden dan nog kunnen zijn wat peper, kaneel of andere winterkruiden. Ze helpen de koude van de winter en het effect op ons lichaam te verzachten en de winterkwaaltjes buiten de deur te houden. In de schil van sinaasappel zit etherische olie met fijne kwaliteiten. Het verlaagt de bloeddruk, helpt bij nervositeit en tegen winterkwalen zoals griep, koorts, hoofdpijn en verder ook tegen spanningen. Bloemknopjes en bloemen zijn ook eetbaar. De bloedsinaasappel verschilt in smaak van de gewone sinaasappel deze is wat bitterder en wat strakker van smaak. Ook zijn er volbloed en halfbloed bloedsinaasappelen, de een van binnen en buiten rood, de ander alleen van binnen rood. De rasp van sinaasappelschil wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor de fijne smaak in gebak enz. Vele toepassingen van schillen kun je vinden op internet. (www.hetkanwel.nl)

Wat dacht je van ouderwetse kokosmacronen met sinaasappelrasp, die nu weer helemaal hot zijn. Neem ongeveer 5 gram sinaasappelrasp, 200 gram kokos, 150 gram suiker of vervanger zoals Stevia b.v.,40 gram boter, 2 eieren, 2 eidooiers, eventueel suikerpapier, Rasp het oranje gedeelte van de sinaasappelschil. Meng de kokos, suiker, boter, ei, eierdooiers en geraspte sinaasappelschil. Leg het suikerpapier op een bakplaat. Knijp met een ijsknijper bolletjes van het mengsel en leg deze op het suikerpapier. Bak de bolletjes in ongeveer 10 minuten goudbruin op 180 graden in de oven. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
  Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen.

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Review toevoegen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Sinaasappels, valencia, hand-pers, per kg, Salamita
Laat een review achter
Versturen