Spruiten, 500gram, Haverkamp

Spruiten, 500gram, Haverkamp
2.45
InStock
Aantal
Staffelprijzen
10x
€ 2.05 p/s


Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Ze hebben een frisse, groene kleur en voelen lekker stevig aan. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden; Oer-Hollandse met aardappelen, maar je kunt spruiten ook wokken of verwerken in een stamppot. Ze staan bekend om hun mild-bittere koolsmaak. Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken.

Schoonmaken en bereiden

Snij de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af. Kook spruiten in ruim water, dan blijft de vitamine C beter bewaard. Kook spruiten niet te lang. Een kooktijd van ongeveer 10-13 minuten is perfect om verrukkelijke, lichtknapperige spruitjes op tafel te zetten, waarbij de vitamine C bewaard blijft. De zo genaamde spruiten lucht is te voorkomen door wat melk of een ui met de spruiten mee te koken. Afgieten, klontje boter erdoor en een beetje nootmuskaat erover raspen.

Bereidingstijden

Koken: 10 -13 minuten
Roerbakken: ca. 10 minuten
Smoren: 12 - 15 minuten
Stomen: 12 - 15 minuten

Bewaartips

Bewaar spruiten in de groentelade van de koelkast. Zo zijn ze 2 tot 5 dagen houdbaar. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18C bewaren.

Spruitjes en gezondheid

Spruitjes bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels en zijn net als andere groenten belangrijk voor je weerstand in de winter. Vitamine C biedt samen met de B vitamines en de natuurlijke suikers in spruitjes ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Kalium, fosfor en eiwit spelen samen een rol bij de opbouw en het herstel van de botten. Ook helpen vitamine C en de B vitamines om je energie op peil te houden. De voedingsvezels helpen ook bij de opname van andere voedingsstoffen.

Recept: geroerbakte spruitjes met ui, knoflook, champignons en kaas
(4 personen; voorbereiding 15 min; bereiding 20 minuten)

Maak 500gram spruitjes schoon(snij het kontje van de spruitjes en pel eventueel de buitenste blaadjes van de spruitjes) en kook ze 8 minuten. Snijd bakje champignons in partjes en snijd de 1 ui in stukjes. Doe de boter in de pan en roerbak vervolgens de champignons en de ui gedurende 2 minuten. Pers 3 teentjes knoflook en doe deze erbij. Voeg de spruitjes erbij en roerbak het geheel nog ca. 8 minuten. Naar smaak zout en peper toevoegen.

Daarna opdienen en naar smaak geraspte kaas erover heen strooien. Lekker met aardappelpuree of gekookte aardappels.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Geertsma  - spruiten
13-12-2018 10:24:48
M.,

Verkopen jullie ook "ouderwetse" bittere spruiten?

M.vr.gr.,
Jan Germ
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN