Spinazie, grof, 200gr-zak, PuurNL

0 Beoordelingen
Spinazie, grof, 200gr-zak, PuurNL
4,35
Variatie: Spinazie, grof, 200gr-zak, PuurNL
Spinazie, grof, 200gr-zak, PuurNL
Spinazie, 370ml, Machandel
Spinazieburgers, 160gr, Paddestoel
Spinazie, fijne-, 100gr, Udea
Baby Leaf, 75gr, Odin
Verse tortelli met ricotta en spinazie, 250gr, Bioverde

Productomschrijving

Spinazie kun je koken, wokken of rauw te verwerken in een frisse salade. Jongere spinaziebladeren zijn goed rauw te verwerken in salades. Gemengd met andere slabladeren geven ze variatie in smaak, structuur en kleur. Spinazie is van dezelfde familie als rode biet en snijbiet. Spinazie was vroeger een verzamelnaam voor bladgroente zoals zuring, postelein en raapstelen.

Culinair
Spinazie heeft een zachte smaak en is lekker met een gekookt eitje, maar ook zeer geschikt voor in een hartige taart met feta of geroerbakt met gedroogde tomaatjes en pijnboompitten.
Hier eten we spinazie vooral als groente, maar in arabische en aziatische gerechten wordt het ook gebruikt in zoete gerechten.
Als je spinazie kookt doe het dan kort: een ;aar seconden in kokend water blancheren en snel in (ijs)koud water terugkoelen. Dit doe je om nitrietvorming tegen te gaan.
Popeye werd tijdens de 2e Wereldoorlog door de Amerikaanse overheid als promotie ingezet om de mensen aan te sporen minder vlees te eten en meer spinazie. Omdat spinazie veel ijzer bevat zou het een goed alternatief zijn. Inmiddels weten we dat ijzer uit plantaardige bron nauwelijks door het lichaam wordt opgenomen. Popeye blijkt dus met recht een fabeltje te zijn.

Gezondheid
Spinazie barst van de vitaminen en mineralen. Het bevat veel vitamine K. Alleen in boerenkool zit nog meer. Deze vitamine is goed voor de botopbouw. De productie van osteocalcine, een lichaamsstof die samen met calcium voor de botaanmaak zorgt, wordt geactiveerd door vitamine K. Verder zit er veel vitamine A in, en foliumzuur(B11) in. Dat is in het bijzonder goed interessant voor zwangere vrouwen maar iedereen heeft het nodig. Vitamine B2, Vitamine C, B6, Vitamine E en vitamine B3. Daarnaast zit ook nog eens tjokvol met mineralen. Mangaan, magnesium, ijzer, calcium, kalium, koper.

Nitraten en nitriet
Nitraten komen in veel bladgroen voor. Ze zijn ongevaarlijk, maar bij lauwe temperaturen zetten bacteriën ze om in nitriet. En dat is in bepaalde hoeveelheden wel schadelijk. Bij snel afkoelen van gekookte spinazie is er echter geen gevaar. Vandaar de diepvriesspinazie.

Oxaalzuur
Spinazie bevat nogal wat oxaalzuur. Dat trekt kalk aan en dat voelt je aan je tanden, als je het eet. Het oxaalzuur verhindert helaas ook de opname van het ijzer dat in de groente zit. Als je het kookwater weggooit, gooi je ook de oxaalzuur weg.

Geschiedenis
Spinazie is afkomstig uit Perzië. Arabische handelaren brachten het naar India en via Nepal naar China, waar het bekend werd als “Perzische groente”. In 827 introduceerden de Saracenen spinazie op Sicilië. De eerste geschreven berichten in Europa over de teelt van spinazie door de Moren in Spanje. Rond 1500 verdrong spinazie haar zusje, de tuinmelde, van het Europese menu.

Bewaren
Verse spinazie, ongewassen kan in een gesloten plastic zak gedurende vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Probeer zo veel mogelijk lucht uit de zak te knijpen zonder het blad te kneuzen. In een vochtige theedoek twee dagen. Gekookte spinazie niet bewaren. 

Recepten
Alle ingrediënten zijn terug te vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl
  1. Indiase palak panir
  2. Spinaziepannenkoeken
  3. Portobello’s met spinazie
  4. Kaasfondue met spinazie, blauwe kaas en artisjok
  5. Spaghetti spinazie a la crème
  6. Gierstsalade met spinazie en mango
  7. Volkoren noedels met spinazie
  8. Groene curry met spinazie, paksoi en paneer
  9. Lasagne met spinazie, courgette en parmezaan
  10. Spinaziesalade met olijven
  11. Spinazie risotto
  12. Shakshuka met spinazie en feta
  13. Perzische esfenaj (amandel-spinazie dip)

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8711521110124

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Spinazie, grof, 200gr-zak, PuurNL
Laat een review achter
Versturen