Sperzieboontjes 500gram (lokaal, volle grond, Demeter) ACTIE

Sperzieboontjes 500gram (lokaal, volle grond, Demeter)
3.60
InStock
Aantal
Staffelprijzen
6x
€ 3.24


Als de oogst van de peulen, tuinbonen, doperwten en kapucijners voorbij is zijn de sperziebonen aan de beurt. De oernaam van de sperzieboon is aspergieboontje, omdat deze net als de asperge met gesmolten boter en nootmuskaat opgediend werd. Sperziebonen worden geoogst en gegeten als ze nog niet helemaal rijp zijn. Ze zijn het lekkerst als ze nog mals, vochtig en sappig zijn.

Bewaren
Een echte sperzieboon moet breken, niet buigen. Bewaar de sperzieboon niet in een te koude koelkast, omdat ze bij lage temperaturen gauw slijmerig worden. Koel bewaren in een papieren zak is het beste. Ze zijn dan ongeveer drie dagen houdbaar.


Collumn Nely Babin over Sperziebonen
Waarom heet de sperzieboon zoals hij heet? Wel, vroeger at men sperziebonen zoals asperges, met boter en nootmuskaat en dus noemde men de bonen en quotaspergiebonen en quot, hetgeen later en quotsperzieboon en quot is geworden.De bonen komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Vroeger was men op sommige plaatsen bang van de sperzieboon, men associeerde de boon met hekserij en in Schotland bijvoorbeeld beweerde men dat heksen niet op bezemstelen rondvlogen, maar op en quotbonenranken en quot. Ook rankte de boon linksom dit riep ook afkeuring op van kerkelijke autoriteiten en men noemde de boon en quotdes duivels en quot. Mede hierdoor kwam de betiteling en quotrare (snij)boon en quot in zwang en is tot op heden nog steeds in gebruik. en quotBoontje komt om zijn loontje en quot betekent ook zoiets als en quoteigen schuld dikke bult en quot. Erwtjes en boontjes spraken kennelijk tot de verbeelding en diverse sprookjes en gezegden hadden deze peulvruchten tot onderwerp.De sperzieboon is om verschillende redenen gezond te noemen. Naast aardig wat vitaminen en mineralen bevat de sperzieboon ook tryptofaan, een stof die ons lichaam zelf niet kan aanmaken en die een uitgangsstof is voor neurotransmitters, die voor een deel onze stemmingen bepalen, als bijvoorbeeld serotonine. Sperziebonen bevatten veel vezels, die er voor zorgen dat de spijsvertering soepel en gelijkmatig verloopt. In sperziebonen zit en quotlectine en quot, een stof, die er voor zorgt dat sperziebonen, wanneer je ze rauw eet, giftig zijn. Koken we ze enige minuten, dan heffen we daarmee de giftigheid meteen op. In sperziebonen zitten stoffen, die op diabetes een gunstige uitwerking hebben, o.a. quercetine. Al deze goede eigenschappen zijn er vooral bij verse sperziebonen en stukken minder bij de glas- of blikversie ervan. Verder hebben de volop aanwezige antioxydanten een gunstige invloed op hart en bloedvaten.Kortom, sperziebonen zijn eigenlijk peulvruchten, die met schil en al worden gegeten ikzelf heb er eigenlijk altijd zin in, in tegenstelling tot groenten, waar ik en quotbuien en quot voor heb. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken, erg lekker, zowel koud als warm. Een belangrijke groente/peulvrucht, die niet weg te denken is uit ons voedselgebeuren.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100394-de-geneeskracht-van-sperzieboontjes.html
http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/57572-alles-over-sperziebonen.html

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze een product van de lijst en wat je er mee kunt.

Recept: Pasta met geroerbakte sperziebonen en basilicumolie
Hoofdgerecht voor 4 personen
Verwijder de topjes van 700gram sperziebonen met een klein mesje of met de hand en trek daarbij aan de buikkant het draadje eraf. Halveer ze dan en was ze met ruim water breng ruim water met zout aan de kook. Hak 2 bosjes basilicum (afhankelijk van de grootte) grof met een mes. Pureer de basilicum met 1 teen knoflook, 1,5 eetlepel citroensap en 150ml olijfolie tot een gladde groene saus. Breng de puree pittig op smaak met peper en zout en zet koel en goed afgedekt weg kook de boontjes 2 minuten, schep ze uit de pan en spoel ze koud in een vergiet onder de kraan. Kook de 350 penne (of fusilli) beetgaar in het bonenkookwater verhit intussen een scheutje olijfolie in een wok. Bak het wit van 4 bosuitjes een minuut en voeg daarna de sperziebonen toe roerbak circa 7 minuten op hoog vuur tot de bonen net gaar en nog knapperig zijn. Bak de laatste minuut het groen van de bosuitjes mee giet de pasta af en meng er direct de basilicumolie en sperziebonen met bosuitjes door. Schep in warme borden en bestrooi met 2 eetlepels pijnboompitjes( of zonnebloempitjes) en 200gram geraspte oude geitenkaas.

Lekker te combineren met een gemengde tomatensalade met bieslook.


Over Tuinderij Oosterwaarde
Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie