Sinaasappels, Navelina, 1kg (Spanje, bio)

Sinaasappels, Navelina, 1kg (Spanje, bio)
2.89
InStock
Aantal
Staffelprijzen
10x
€ 2.15 p/s


Biologisch geteeld voor Odin in Zambia.

Collumn Nely Babin; "Sinaasappels en meer..."

Als kind was ik er al dol op, sinaasappelschil. Maar niet alleen van deze verrukkelijk ruikende oranje heerlijkheid. Ook die van mandarijnen, kiwi's en zelfs van pinda's at ik de schillen op. Ik realiseerde me toen echter niet, dat het vol met gifstoffen zat. Dat kwam pas later en nu eet ik nog steeds schillen, maar alleen van biologisch onbespoten exemplaren. Realiseer je dus, dat de schillen van verschillende biologische producten meestal prima kunnen worden gegeten.

Vooral de sinaasappels wil ik hier benoemen in gebruik en veelzijdigheid. Kinderen maken er kunstgebitten van door het uit te snijden (Theo en Thea) en als je sinaasappelschil in het vuur gooit krijg je even een prachtig vuurwerk te zien. Het buitenste velletje kan goed gebruikt worden om de huid te reinigen en vlekjes, enz. weg te werken. Daarna even uit de zon blijven want het maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Ook kun je sinaasappelschil toevoegen aan een geurpotpourri die gebruikt kan worden om het huis op te frissen. Erg lekker is het ook om een sinaasappel rondom te voorzien van kruidnagel en in de theepot te doen met je gebruikelijke thee. Toevoegingen zouden dan nog kunnen zijn wat peper, kaneel of andere winterkruiden. Ze helpen de koude van de winter en het effect op ons lichaam te verzachten en de winterkwaaltjes buiten de deur te houden. In de schil van sinaasappel zit etherische olie met fijne kwaliteiten. Het verlaagt de bloeddruk, helpt bij nervositeit en tegen winterkwalen zoals griep, koorts, hoofdpijn en verder ook tegen spanningen. Bloemknopjes en bloemen zijn ook eetbaar. De bloedsinaasappel verschilt in smaak van de gewone sinaasappel deze is wat bitterder en wat strakker van smaak. Ook zijn er volbloed en halfbloed bloedsinaasappelen, de een van binnen en buiten rood, de ander alleen van binnen rood. De rasp van sinaasappelschil wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor de fijne smaak in gebak enz. Vele toepassingen van schillen kun je vinden op internet. (www.hetkanwel.nl)

Wat dacht je van ouderwetse kokosmacronen met sinaasappelrasp, die nu weer helemaal hot zijn. Neem ongeveer 5 gram sinaasappelrasp, 200 gram kokos, 150 gram suiker of vervanger zoals Stevia b.v.,40 gram boter, 2 eieren, 2 eidooiers, eventueel suikerpapier, Rasp het oranje gedeelte van de sinaasappelschil. Meng de kokos, suiker, boter, ei, eierdooiers en geraspte sinaasappelschil. Leg het suikerpapier op een bakplaat. Knijp met een ijsknijper bolletjes van het mengsel en leg deze op het suikerpapier. Bak de bolletjes in ongeveer 10 minuten goudbruin op 180 graden in de oven. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Eet smakelijk!

 

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen.

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN