Schorseneren, 500gr, PuurNL

0 Beoordelingen
Schorseneren, 500gr, PuurNL
2,15
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

De zachte, nootachtige smaak van schorseneren lijkt een beetje op asperges. Asperges die bovendien niet zo duur zijn. Ze staat bekend als een erg bewerkelijk, maar dat valt gelukkig wel mee.

Culinair
Schorseneren worden meestal gekookt, maar je kunt ze ook bakken, grillen, stomen of zelfs rauw eten. Traditioneel snijd je ze in stukjes van vier tot zes cm en eet je ze gekookt met een kaas- of roomsaus.
Rauw geschild en geraspt zijn ze ook lekker, bijvoorbeeld met sinaasappel. Je kunt ze ook met champignons bakken in roomboter. Of zoals asperges klaarmaken, met een gekookt ei en ham. Je kunt er ook puree of soep van maken of ze in de risotto worden verwerken. Bij hippe restaurants was het een tijdje in om ongeschilde schorseneren in de lengte in dunne plakken te snijden en deze te frituren.

Voorbereiding
Voordat je schorseneren kunt eten, moet eerst de schil eraf. Bij het schillen komt er meestal een kleverig melksap vrij, dat lastig van handen of keukengerei te verwijderen is. Daarom is het aan te raden om met keukenhandschoenen te werken. De meest gebruikelijke manier van schillen is onderwaterschillen. Maak hiervoor eerst de gootsteen schoon. Spoel dan de schorseneren eerst goed af en vul de gootsteen met water. Doe er rijkelijk citroensap of azijn in tegen verkleuring van de groente. Vul daarna ook een pan met water en citroensap. Snijd de kontjes van de schorseneren af en leg ze daarna in de gootsteen. Schrap de schorseneren onder water met een dunschiller van onder naar boven en leg ze daarna in de pan. Zo houd je schone handen en witte schorseneren.

Gezondheid
Schorseneren bevatten veel ijzer en zijn rijk aan fosfor, calcium en vezelstoffen waaronder inuline. Inuline is een niet-verteerbaar koolhydraat dat een positieve invloed heeft op de darmfunctie. Verder stimuleert inuline de groei van bifidobacteriën in de darmen die de opname van mineralen doet verbeteren. Belangrijker voor diabetici is dat de bifidobacteriën het bloedsuikergehalte stabiliseren.
In de traditionele geneeswijze gebruikten ze schorseneren bij de builenpest, wondkoorts en bij slangenbeten. De builenpest werd veroorzaakt door met bacteriën geïnfecteerde vlooien. Volgens wetenschappelijk onderzoek zitten er inderdaad ontstekingsremmende stoffen in schorseneren.

Geschiedenis
Schorseneren komen oorspronkelijk uit Spanje. Tussen pakweg de 16e eeuw en de Tweede Wereldoorlog was het een veel gebruikte groente. Een bijnaam van de schorseneer is ‘keukenmeidenverdriet’. Tot hun verdriet konden ze dan bijvoorbeeld niet fatsoenlijk uitgaan. Drs. P heeft deze groente in de jaren tachtig bekendgemaakt door zijn absurdistische lied Knolraap en lof, schorseneren en prei.

Bewaren
Bewaar ze op een koele, droge plaats. In deze omstandigheden kun je de wortels een paar weken bewaren. Om uitdrogen te voorkomen bewaar je ze het best in een geperforeerde plastic zak.

Recepten
Alle ingredienten zijn terug te vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl.
  1. Boekweitrisotto met schorseneren
  2. Gebakken schorseneren met champignons
  3. Gefrituurde schorseneren
  4. Gratin van schorseneren, aardappel en roquefort
  5. Ovenschotel met schorseneren
  6. Quiche van schorseneren en hazelnoten
  7. Romige koolsoep met schorsenerenchips
  8. Romige schorsenerensoep
  9. Schorseneren met bechamelsaus
  10. Schorseneren met paddenstoelen, room en Parmezaanse kaas
  11. Schorsenerenrösti
  12. Schorsenerensalade met citroendressing
  13. Tagliatelle met schorseneren en champignon-tomatensaus

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8711521116805

Beoordelingen

Review toevoegen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Schorseneren, 500gr, PuurNL
Laat een review achter
Versturen