Savooijekool, per stuk (lokaal, demeter)

Savooijekool, per stuk (lokaal, demeter)
2.05
InStock
Aantal
Staffelprijzen
8x
€ 1.72 p/s


Tuinderij Oosterwaarde
Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.

Over savooijekool:
Savooiekool is in vergelijking met andere koolsoorten een tamelijk losse kool en wordt ook wel groene kool genoemd. De kool is erg voedzaam en herbergt de dagelijkse portie vitamine C. Savooiekool heeft een stevige kruidige koolsmaak. In Modena (Italië) wordt de savooiekool vaak heel dun geschaafd en op smaak gebracht met zout, peper, balsamicoazijn, olijfolie en geschaafde Parmezaanse kaas, en gegeten met gerookte vleeswaren en brood. De bladeren zijn stevig en na kort blancheren gemakkelijk te vullen met rijst en kerrie, kaas en kruiden of met een gehaktmengsel. Savooiekool smaakt ook lekker in reepjes in een stevige soep.Savooiekool, ook wel groene-, putjes- of kappertjes-kool genoemd, is erg voedzaam en heeft een stevige kruidige koolsmaak. Het is één van de oudste koolrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De bladeren zijn stevig en na kort blancheren gemakkelijk te vullen met rijst en kerrie, kaas en kruiden of met een gehaktmengsel. Savooiekool smaakt ook lekker in reepjes in een stevige soep.

Wat kun je met Savooiekool?

 • bladeren oprollen; plakjes ham en kaas in de oven gaarstoven in bouillon/tomatensaus
 • bladeren vullen met rijst, gehakt en andere groenten en ook in de oven gaar stoven
 • roerbakken met ui, sperziebonen en tomaat
 • kort koken en mengen met gebakken ui en kerrie
 • gekookt serveren met geraspte kaas
 • in stamppot met bv. bacon of spekjes

Bereidingstips
Voor het schoonmaken van savooiekool verwijder je de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig, snij de kool in vieren en schaaf of snij de kool langs de zijkant in fijne repen (tenzij je de bladeren wilt vullen).


Bewaaradvies

 • savooiekool blijft op een koele plaats (12-15C) enkele dagen tot een week goed. Gesneden kun je deze groente het beste afgedekt in de koelkast bewaren. Daar blijft hij 1 tot 2 dagen goed.
 • savooiekool kun je ook invriezen. Voor je dat doet, moet je de kool even twee minuten blancheren. In een goed gesloten plastic bakje of zakje blijf deze kool dan tot 12 maanden goed bij minimaal -18C.

Recept "Rolletjes van Savooiekool"

 • Blancheer de koolbladeren van één savooiekool 2 minuten in kokend water, spoel ze onder koud water af en dep met keukenpapier het meeste vocht eraf. 

 • Maak van 300 gram gekookte rijst of een ander graan, wat gefruite ui, 1 kleingesneden paprika, 25 gram kleingesneden champignons, zout en veel peper een pittig mengsel. Verdeel de massa over de koolbladeren. Vouw de lange kant van de bladeren iets om en rol vervolgens met de vulling stevig op. 

 • Met een prikker vast steken. 

 • Leg de rolletjes in een ovenschaal met een klein bodempje water en verwarm nog 15 tot 20 minuten goed door in de oven.

Recept: Zoete gestoofde savooijekool

Ingredienten: 500 gram groene kool, een handje rozijnen, 1 grote (moes)-appel, theelepel kaneel, scheut diksap, water

Bereiding: Snijd de kool zo fijn mogelijk. Zet het op het vuur met een bodempje water. De appel in kleine stukjes, of geraspt, erbij net als de rozijnen, de kaneel en de diksap. Als het te droog lijkt te worden een beetje water toevoegen. Regelmatig controleren. Ongeveer 20 minuten laten stoven.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie