Savooiekool, per stuk, PuurNL

0 Beoordelingen
Savooiekool, per stuk, PuurNL
3,35
Variatie: Savooiekool, per stuk, PuurNL
Savooiekool, per stuk, PuurNL
Witte kool, per stuk 800-900gr, Tuinderij Haverkamp
Spruiten, 500gr, Tuinderij Haverkamp

Productomschrijving

Savooiekool heeft een wat kruidige koolsmaak. De bladeren ervan kun je koken, wokken, schaven, blancheren en fermenteren. Je kunt er ook stamppot, lasagne, een ovenschotel, quiche of salade mee maken. We hebben een 13-tal verrassende recepten voor je.

Culinair
In Modena (Italië) wordt de savooiekool dun geschaafd en op smaak gebracht met zout, peper, balsamicoazijn, olijfolie en gerapspte Parmezaanse kaas. Vervolgens wordt het gegeten met gerookte vleeswaren en brood.
Je kunt ook dunne reepjes snijden en deze roerbakken met ui, sperziebonen en tomaat. Of kort koken en mengen met gebakken ui en kerrie. Of gekookt serveren met geraspte kaas.

Gezondheid
Savooiekool is erg voedzaam en bevat de dagelijkse portie vitamine C en ook veel folaat (B11), vitamine K en het mineraal kalium. Folaat helpt bij de aanmaak van weefsels en cellen. Vitamine C is een belangrijke antioxidant. Vitamine K reguleert de stolling van je bloed en kalium is helpt bij de regulatie van je bloeddruk. Folaat en vitamine C gaan verloren door het koken. Door savooiekool te wokken of stomen blijven meer van deze vitamines behouden.

Geschiedenis
Savooiekool is vernoemd naar de regio de Savoye in Frankrijk. Het is één van de oudste koolrassen en heeft haar oorsprong in het Middellandse Zeegebied. Nederlandse zeevaarders in de 17e eeuw namen ingelegde (gefermenteerde) witte en groene kool mee om om scheurbuik te voorkomen. Groene kool staat echter al lang bekend als remedie: de Grieken en Romeinen gebruikten de kool tegen tal van ziekten.

Bewaaradvies
Savooiekool blijft op een koele plaats (12-15C) enkele dagen tot een week goed. Je kunt het ook invriezen. Blancheer de kool dan eerst twee minuten. In een goed gesloten plastic bakje of zakje blijf deze kool dan tot 12 maanden goed bij minimaal -18C.

Recepten
Alle ingredienten zijn terug te vinden in onze webwinkel.

  1. Koolblad met paddestoelen vegan
  2. Pompoen met savooiekool uit de wok vegan
  3. Gebakken savooiekool met pecan-koriandersalsa vegan
  4. Gefermenteerde kool vegan
  5. Indiase savooiekool vegetarisch
  6. Quiche met savooiekool en geitenkaas vegetarisch
  7. Groene kool salade met rode biet vegetarisch
  8. Kruidige Tjap Tjoy met groene kool vegetarisch
  9. Lasagne met pompoen, savooikool en hüttenkäse vegetarisch
  10. Savooiekool met gehakt
  11. Ovenschotel met savooiekool en gehakt
  12. Linzen met savooiekool, spinazie en pancetta
  13. Savooiekool-pastinaak gratin

Recept "Rolletjes van Savooiekool"
Blancheer de koolbladeren van één savooiekool 2 minuten in kokend water, spoel ze onder koud water af en dep met keukenpapier het meeste vocht eraf. Maak van 300 gram gekookte rijst of een ander graan, wat gefruite ui, 1 kleingesneden paprika, 25 gram kleingesneden champignons, zout en veel peper een pittig mengsel. Verdeel de massa over de koolbladeren. Vouw de lange kant van de bladeren iets om en rol vervolgens met de vulling stevig op. Met een prikker vast steken. Leg de rolletjes in een ovenschaal met een klein bodempje water en verwarm nog 15 tot 20 minuten goed door in de oven.

Recept: Zoete gestoofde savooijekool
Ingredienten: 500 gram groene kool, een handje rozijnen, 1 grote (moes)-appel, theelepel kaneel, scheut diksap, water.
Bereiding: Snijd de kool zo fijn mogelijk. Zet het op het vuur met een bodempje water. De appel in kleine stukjes, of geraspt, erbij net als de rozijnen, de kaneel en de diksap. Als het te droog lijkt te worden een beetje water toevoegen. Regelmatig controleren. Ongeveer 20 minuten laten stoven.

 

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108211382

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Savooiekool, per stuk, PuurNL
Laat een review achter
Versturen