Ronde tomaten, 500gram (NL, koude kas, demeter)

Ronde tomaten, 500gram (NL, koude kas, demeter)
1.95
InStock
Aantal
Staffelprijzen
12x
€ 1.96


Bio-dynamisch geteeld door tuinderij de Lepelaar voor Odin

Rijpen van tomaten
Tomaten rijpen sneller als er een rijpe appel of een rijpe banaan tussen ligt, maar meestal verliezen ze dan wel wat van hun intensieve smaak. De vensterbank is dus de beste plaats voor een nog groene tomaat, maar als u geen vensterbank op het zuiden hebt, is deze methode ook een manier om groene tomaten te laten rijpen.

Bewaren van tomaten
Tomaten nooit in de koelkast bewaren. De koelkast is niet de goede plaats voor uw tomaten. De lage temperatuur in de koelkast veroorzaakt voedingsbederf en zorgt ervoor dat de tomaten flauwer gaan smaken. Het aantal goede voedingsstoffen vermindert eveneens naarmate de tomaten langer in de koelkast verblijven. Tomaten bewaart u daarom het beste op een koele en donkere plaats. Net als aardappels, komkommers en courgettes,
De kelder is de beste plaats. De kelder is er eigenlijk de beste plaats voor. Daar ligt de temperatuur immers meestal tussen de 5 en de 9 graden. Als je geen kelder hebt gewoon de koelste plaats in huis en zorg vooral dat de tomaten apart bewaard worden en er geen bananen, appels of peren direct naast liggen, want dan rijpen de tomaten sneller en zijn ze ook sneller aan bederf toe.


Collumn Nely Babin over tomaat
De tomaat, of hij nu "vrucht" of "groente" genoemd wordt, komt uit de familie der nachtschaden, een plant die in zijn geheel giftig is. Alleen de vruchten van deze plant, tomaten, zijn in rijpe vorm niet giftig en zelfs gezond. De overige plantendelen kunnen we dus niet eten.

Van oorsprong komt de tomaat uit Zuid Amerika, maar had toen een kleine,  bijna kers-achtige vorm. Gaandeweg zijn ze groter geworden en over het algemeen is het een heel geliefde groente en ook smaakmaker.
Eind vijftiende eeuw kwam de tomaat vanuit Mexico onze kant op; in het begin nog als sierplant, omdat men dacht dat de tomaat giftig was. Men noemde de tomaat "roodgouden appel" of "liefdesappel", in het Italiaans "pomodoro" (gouden appel).
De Engelsen kwamen pas na de eerste wereldoorlog aan de tomaat en men verdacht de tomaat toen van het veroorzaken van allerlei ziekten en buitengewone seksuele lusten.
De tomaat is inmiddels dik ingeburgerd en niet weg te denken uit ons bijna dagelijks menu.
Sommige mensen zijn allergisch voor nachtschaden, zoals, behalve de tomaat, ook paprika, aardappel en aubergine; dit komt vaak ook omdat de darmen door lekkage wat stoffen doorlaten, die deze allergische reactie veroorzaken. Wil je erachter komen of je daar last van hebt, dan is het advies deze producten een tijd te laten staan, om er zo achter te komen of er verbetering optreedt. De tomaat zit vol met vitaminen en mineralen en b.v. lycopeen, een stof, waarvan wordt gezegd, dat deze tegen kanker werkt. Deze lycopeen is ook erg goed voor  gezonde botten. Ook hebben tomaten een gunstige uitwerking op onze bloedvatwanden.
Wist je, dat bij bepaalde combinaties van voeding er een heerlijke smaak kan ontstaan, die in de afzonderlijkheid niet is terug te vinden. Een voorbeeld hiervan is koffie en tomaat. Probeer maar eens. Maar met koffie werkt het voor vele voedingsmiddelen. Koffie lijkt de smaakpapillen een boost te geven. Om nog eens extra contact met de tomaat te krijgen, oefen dan deze rijmgein struikelzin eens: "(To en Tom aten tomaten, Tom at en To vrat)", niet te langzaam...
Lycopeen in tomaat, een belangrijke antioxydant, beschermt je tegen de vrije radicalen, die ontstaan door de zon op je huid. Drie keer in de week tomaten op het menu beschermt tegen prostaatkanker. Tomaat is op vele manieren te bereiden, als puree, soep, rauw in salade's, tomatensaus bij pasta en pizza, gevulde tomaten, enz. enz. Na de oorspronkelijk wilde kers-tomaatjes uit Zuid-Amerika, zijn er vele soorten en varianten gekweekt; de biologische tomaten smaken het best, omdat ze zorgvuldig zijn behandeld, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De snel gekweekte massatomaat heeft zijn oorspronkelijke typische tomatensmaak wat verloren. Inmiddels zijn er ook zwarte tomaten, deze zouden kanker kunnen voorkomen en tegen nog wat ziekten kunnen beschermen, zoals diabetes en obesitas.  Dit vooral door de antioxydanten, die deze tomaat bevat. Dus behalve erg lekker, is de tomaat een gezonde groente en heel gemakkelijk te combineren.
In tomaten(extract) zit ook de stof melatonine, die van nature in ons lichaam voorkomt. Deze regelt het slaap/waakritme, dat verstoort kan zijn door jetlags, wisseldiensten, stress en andere verstorende factoren. Het is een sterke antioxydant, die tevens onze slaapproblemen kan oplossen.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98674-de-geneeskracht-van-tomaat.html
https://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/tomaat/


Recept; Tarte Tatin met tomaten

Ingrediënten:
  • 1 kg flinke kers-tomaatjes
  • olijfolie
  • 5 eetlepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, gekneusd
  • 20 blaadjes basilicum, fijngeknipt
  • 1 portie kruimeldeeg (zie 'basisrecept kruimeldeeg' onderaan dit recept)
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
Bereiding: Verwarm de oven voor op 150 °C. Dompel de tomaten even in kokend water, vervolgens in ijskoud water en pel ze. Snijd ze aan de onderkant (de kant van het steeltje) in en haal er met de punt van een dun mesje zo veel mogelijk vocht en pitjes uit. Leg ze op keukenpapier, met de opengesneden kant naar beneden. Meng 6 eetlepels olijfolie met de tomatenpuree, de knoflook en de basilicumblaadjes. Draai de tomaten om, leg met behulp van een klein lepeltje een schepje van dit mengsel op elke tomaat. Leg ze in een schaal. Besprenkel met olijfolie en strooi er wat peper overheen. Bak de tomaten 1 uur en 30 minuten in de oven op 180 °C.
Snijd uit de deeglap een cirkel die 1 cm groter is dan de bodem van de vorm. Prik er met een vork gaatjes in en leg het deeg op een stuk bakpapier op een bakplaat. Bak het deeg blind met een noodvulling in het midden van de oven gedurende 20 minuten. Wikkel de taartbodem vervolgens in aluminiumfolie, zodat hij warm blijft.
Giet de bruine suiker met de azijn in de vorm en verwarm dit 2 minuten op zacht vuur. Schik de tomaten dicht tegen elkaar aan in de taartvorm (de opengesneden kant naar boven), maar laat tussen de rand en de tomaten ongeveer 1 cm ruimte. Zet 20 minuten in de oven. Haal de vorm vervolgens uit de oven en leg de taartbodem ondersteboven op de tomaten. Keer de tarte Tatin om op een platte schaal. Serveer direct.

Extra benodigd: Taartvorm (Ø 18 cm), bakpapier, blindbakvulling, aluminiumfolie,

Basisrecept kruimeldeeg
Voor 1 grote taart:
maak op je werkblad een bergje van 250 g bloem en maak daar een kuiltje in. Strooi 5 g zout op de rand. Doe 125 g in blokjes gesneden boter en 1 eidooier in het kuiltje. Meng eerst deze twee ingrediënten in het kuiltje door elkaar en neem daarna ook de bloem mee. Kneed zo min mogelijk en sprenkel er af en toe ijskoud water overheen (totaal maximaal 2 eetlepels ijskoud water). Vorm een bal van het brokkelige deeg, druk deze plat tot een ronde platte koek en wikkel hem in huishoudfolie.
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie