Rode paprika, per doos 50stuks (NL, warme kas)

Rode paprika, per doos 50stuks (NL, warme kas)
42.99
InStock
Aantal

Biologisch geteeld voor de Odin-coöperatie

Paprika kun je het best bewaren op een koele plaats (niet kouder dan 10 graden). In de kelder of de groentelade van de koelkast bijvoorbeeld. Dan behouden ze hun smaak en kleur het best. Niet-verpakte paprika en rsquos houd je op deze manier ruim een week goed. Wil je de paprika rauw eten? Laat deze dan eerst even op kamertemperatuur komen. Verpakt zijn paprika en rsquos veel langer houdbaar ze drogen dan nauwelijks uit.


Collumn Nely Babin over paprika

Wat een heerlijke vrucht, want daartoe mogen we de paprika rekenen, hoewel we het vaak als groente ervaren. Mijn Bosnische buurvrouw zette in het verleden heerlijke Balkangerechten op mijn schutting om me te verwennen met deze lekkernijen. Onder andere gevulde paprika. Ze bracht precies de goede touch van kruiden en smaken aan. Omgekeerd maakte ik hutspot voor haar man, die daar dol op was. Haar naam was Zlata, dat in het Servo-Kroatisch en quot goud en quot betekent nou, dat was ze! Oorspronkelijk komt paprika uit Midden-Amerika. De naam is Hongaars, maar toch kwam paprika pas in de 18e eeuw Hongarije binnen.
De vrolijke kleuren rood, geel, oranje en groen maken het eten van paprika's aantrekkelijk. Ze kunnen zowel rauw als gegrild of gekookt worden gegeten. Paprika's bevattten vele vitaminen, verhoudingsgewijs wat minder mineralen, maar het totaal aan fytonutriënten maken de paprika tot een heel gezonde groente met een preventieve werking op aandoeningen als kanker, diabetes-2 en hart- en vaatziekten, die tevens het immuunsysteem versterkt, de stofwisseling regelt en een goed middel is om af te vallen. Het bevat veel vezels, geen vetten, is een heerlijke snackgroente en, net zoals bij de worteltjes, is het goed voor de ogen. (vooral tegen staar)
Over de afrodiserende werking van paprika kwam ik op internet de volgende, inspirerende anekdote tegen "ze werden gereserveerd op de bruilof als hoofdgerecht: gevulde paprika's in een saus van gepelde walnoten, zure room en kaas, gegarneerd met granaatappelpitjes. Lang bleven de hapjes niet staan: snel verdwenen ze in de monden van de bruiloftsgasten. En toen begon het: gloed in de benen, kriebelingen in de buik en zondige gedachten. Met een of ander smoesje en seksuele lust in de ogen vluchtten de gasten weg. Mannen of vrouwen zonderden zich af om de liefde te bedrijven. Onder de brug van het dorp, in slordig geparkeerde auto's langs de kant van de weg, in de rivier, op de trap, in de badkuip, op de toonbank van de apotheek en in de toppen van bomen."
Voedsel en seksualiteit horen bij elkaar en van vele gerechten wordt gemeld dat zij lustopwekkend zouden zijn. Hier kan de lezer zelf het voedsel testen. Pas echter op met paprika's, die niet biologisch zijn ze zijn eigenlijk standaard bespoten en er wordt veel gif gebruikt. Kies voor (h)eerlijke paprika's, die biologisch zijn en onbespoten. Paprika behoort tot de nachtschaden, waartoe b.v. de aardappel en de tomaat, maar ook gojibessen behoren. Te veel eten van deze planten zou lichte vergiftigingsverschijnselen kunnen veroorzaken. De groene paprika is eigenlijk onrijp en heeft een wat bittere smaak, de overige kleuren zijn wat zoeter.
Het gezamelijk eten van gevulde paprika heeft iets gezelligs en een mooie bijkomstigheid is dat je paprika's gemakkelijk met vele zaken kunt vullen en deze vrucht dus prima voor restverwerking kunt gebruiken.

Gevulde paprika (4 personen)
Ingredienten: 4 paprika en rsquos, 200 gr gehakt, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 blik tomatenblokjes, 1 klein blikje ma en iumls, 1 klein blikje kidney bonen, 50 gr cheddar kaas, 1 tl chilipeper, 0,5 tl komijn, 0,5 tl (gerookt) paprikapoeder, 200 gr rijst.
Bereiding: verwarm de oven voor op 180 graden was de paprika en rsquos en snij het kapje er af trek het binnenste gedeelte (de zaadlijsten) er uit of verwijder het voorzichtig met een mesje hak de knoflook fijn en pel en snipper de ui. Fruit dit aan in wat olijfolie voeg het gehakt toe en bak dit rul voeg de tomatenblokjes toe laat de ma en iumls uitlekken en voeg deze bij de massa was de kidneybonen en voeg deze ook toe Breng de saus op smaak met de komijn, de chili peper, het paprikapoeder en wat zout. Eet smakelijk!Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze wekelijks een product van de lijst en wat je er mee kunt.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie