Rietsuikerklontjes, fairtrade, 500gr, Oxfam Fairtrade

0 Beoordelingen
Rietsuikerklontjes, fairtrade, 500gr, Oxfam Fairtrade
4,85
Variatie: Rietsuikerklontjes, fairtrade, 500gr, Oxfam Fairtrade
Rietsuikerklontjes, fairtrade, 500gr, Oxfam Fairtrade
Poedersuiker, 250gr, De Nieuwe Band
Palmsuiker, Arenga, 250gr, Masarang

Productomschrijving

Klontjes voor in de koffie en/of thee. Ongeraffineerde biorietsuikerklontjes. 100 % afkomstig van een partner waarmee Oxfam een eerlijke handelsrelatie heeft.

Voedingswaarden per 100 gr
Energie: 1670 KJ/399 Kcal.
Vet: 0 gr waarvan verzadigde vetzuren 0 gr.
Koolhydraten: 100 gr waarvan suiker 100 gr.
Eiwitten: 0 gr.
Zout: 0 gr.

Ingrediënten
Ruwe rietsuiker*

Over de producent Manduvira, Paraguay
We legden samen om onze eigen suikerfabriek te bouwen. Nu zijn we niet meer afhankelijk van een groot bedrijf om ons suikerriet tot suiker te laten verwerken. Andres, Manduvira - 2014
  • Partner sinds 2000
  • Rechtstreekse aankoop van rietsuiker
  • Website van Manduvira
  • Arroyos, Paraguay
Manduvira is een coøperatie van 1800 kleinschalige producenten van biologische fairtraderietsuiker. Naast suikerriet telen haar leden ook sesamzaad, ananas, meloen en stevia. De coøperatie werd al opgestart in 1975, toen 39 producenten zich verenigden om hun levensomstandigheden te verbeteren.
In de jaren negentig daalde de vraag naar suikerriet drastisch. Door biologisch te gaan telen en via eerlijke handel te verkopen, hebben de suikerboeren van Manduvira een nieuwe markt kunnen aanboren.
Aanvankelijk verkocht Manduvira het riet van haar boeren als grondstof aan OTISA, de lokale suikerfabriek. Tot 2002 investeerde de coøperatie hoofdzakelijk in het ondersteunen van de productie van riet. Omdat OTISA vanuit haar monopoliepositie "bij gebrek aan concurrerende suikerfabrieken" de prijs kon opleggen aan de kleinschalige producenten, besloten de boeren van Manduvira zich beter te organiseren. Dankzij de kracht van het getal slaagden ze erin een prijsverhoging af te dwingen bij OTISA. Dat deed het vertrouwen van de boeren in de coøperatie sterk toenemen.

Zelf suikerriet verwerken
Gesterkt door dat vertrouwen, besloot Manduvira hoger te mikken. In 2002 onderhandelde ze de heropening van een suikerfabriek in Benjamin Aceval, een dorp 90 km verderop. Sindsdien huurde Manduvira enkele maanden per jaar deze fabriek af, zodat ze haar riet zelf tot suiker kon verwerken. De toegevoegde waarde van dat proces kwam zo bij de coøperatie en haar leden terecht, i.p.v. bij de externe verwerker.

Om minder afhankelijk te zijn van machtige opkopers en de waarde van het suikerriet te maximaliseren voor de boeren, nam Manduvira in december 2011 nog meer het heft in eigen handen. De coøperatie startte met de bouw van een eigen suikerfabriek. Deze werd officieel geopend op 24 april 2014. Met haar eigen fabriek bespaart de coøperatie nu de kosten van het transport naar de externe fabriek, de huur ervan en is ze minder afhankelijk van de eigenaar van die fabriek. Manduvira de eerste coøperatie van de 21ste eeuw die haar eigen fabriek heeft.

Schoolvoorbeeld
Sinds 2005 is de coøperatie bovendien actief als rechtstreekse exporteur van biologische fairtraderietsuiker. Vandaag voert ze deze uit naar zowat alle Europese landen, Chili, Peru, Uruguay, Canada, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. De coøperatie houdt zich verder bezig met tal van activiteiten: opleidingen over bioteelt en het functioneren van coøperaties, vorming voor jongeren, voorlichting rond soa´s en aids en zelfs muziek- en schildercursussen.
Manduvira is een prachtig voorbeeld van de doeltreffendheid van het coøperatief model voor kleinschalige producenten. Toch is er in dit verhaal nog een oneerlijke haar in de boter, waaraan de coøperatie alleen niet het hoofd kan bieden. 

Toch nog barriéres
Om suiker uit Paraguay op de Europese markt te krijgen, moeten hoge invoerheffingen betaald worden. Het gaat over 419 euro per ton suiker. Op die manier beschermt Europa haar eigen markt, maar geeft ze de Paraguyaanse producenten geen eerlijke kans.
De rietsuiker uit Paraguay kan bijgevolg niet concurreren met de Europese bietsuiker, terwijl rietsuiker in het Zuiden efficiënter wordt geproduceerd dan bietsuiker in het Noorden!  Dankzij Oxfam hebben zij een extra én eerlijk afzetkanaal. Tegelijk pakken we het probleem bij de wortel aan: via de politieke instanties. Oneerlijke handel is immers in de eerste plaats een politiek probleem. Wij klagen dit onrecht aan bij de beleidsmakers en versterken zo de roep om verandering vanuit het Zuiden.
Volgende reportage belicht de werking van Manduvira.

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 5400164167017

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Rietsuikerklontjes, fairtrade, 500gr, Oxfam Fairtrade
Laat een review achter
Versturen