Rabarber, per kg, Oosterwaarde

Rabarber, per kg, Oosterwaarde
4.29
InStock
Aantal
Staffelprijzen
5x
€ 3.65 p/s


Rabarber [uit het Oosterwaarde Receptenboek]

Deze plant heeft in het voorjaar een enorme groeikracht. Wij maken daarom in deze tijd dankbaar gebruik van de levenslust van de rabarber. Rabarber werkt stimulerend op de stofwisseling, is bloedzuiverend en bevat veel waardevolle mineralen en vitaminen. Maar het bevat ook oxaalzuur, dat kalk aan het lichaam onttrekt. Het is daarom verstandig om naast rabarber altijd een melkproduct in het menu op te nemen. Rabarber is heel zuur van smaak en wordt gezoet eigenlijk meer als fruit dan als groente beschouwd.

Rabarbertoetje met kruimeldeeg
Ingrediënten voor 4 personen: 500gram rabarber, 150gram suiker, rozijnen, 150gram bloem, 90gram roomboter, 1 ei.
Bereidingswijze: Was de rabarberstelen en snijd ze in stukjes van ongeveer twee centimeter. Vermeng de rabarberstukjes van 75gram suiker en de rozijnen en doe het in een ingevette ovenschaal. Meng de overgebleven suiker met de bloem tot een korrelige massa en strooi het over de rabarber. Druppel een klein losgeklopt ei over dit deeg. Bak het toetje in een voorgewarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten bij 225°C. Serveer het warme toetje met slagroom, room, kwark of ijs.


Collumn Nely Babin over rabarber
Als kind vonden we het al leuk; spelen in het weiland en zoeken naar eetbare planten. Zo kauwden we op zuring en vonden het ook nog lekker. We maakten boterbloemensoep, want "boter" klinkt zo eetbaar. We dachten, geloof ik, dat we er boter van konden maken, maar helaas zijn boterbloemen giftig (behalve als ze gedroogd zijn), maar dat wisten we niet. De koeien weten het wel want die laten de boterbloemen staan. Maar uiteindelijk gingen we niet verder dan een beetje water nemen van de soep waarin de bloemen dreven en dat smaakte nergens naar; dus waren we snel uitgegeten. Ja hoor, zuring is familie van rabarber. Dat vindt niemand gek. Maar ook bijvoorbeeld van boekweit, en dat herkennen we dan weer minder natuurlijk. Ze behoren tot de familie van de "duizendknopigen", waarvan vele soorten bekend zijn, waaronder nogal wat die we "onkruid" noemen.
Terug naar de rabarber waarvan de klank in de verte klinkt als abracadabra en we spelletjes deden wie het snelst "rabarbermoes" kon zeggen in een melodietje, zonder over alle letters "r" te struikelen. Rabarber is ook, zoals vele groenten, een geneeskrachtige plant. Rabarber wordt ook wel het fruit onder de groenten genoemd en het wordt vaak als zoet bijgerecht of nagerecht geserveerd. Het is een caloriearme groente en klaargemaakt met stevia is het een prima reinigings gerecht, laag in de koolhydraten en in de calorieën. Het kan op allerlei manieren opgeleukt worden met bessen en andere vruchten of vermengd met vla of yoghurt. Van rabarber kun je saus, siroop, sap en zelfs liqueur maken, of combineren met muffins en b.v. Pannekoeken.
In Koerdistan eet men rauwe stukjes rabarber bestrooid met zout als een snack; ik ga het eens proberen. Oorspronkelijk kwam het via de Himalaya en Rusland naar West- Europa en dit vinden we nog terug in de Latijnse benaming, "rheum barbarum". "Rheum" betekent "wortel" en "barbarum" staat voor "uit het buitenland". Later werd dit "rabarber". Oorspronkelijk werd eerst alleen de wortel gebruikt als purgeermiddel (laxans). Later ontdekte men, dat de stelen ook gegeten konden worden met eenzelfde, maar mildere, purgerende werking. Elk jaar wordt er in juni (18 - 28 juni) "The Dutch Rubarb"- week gehouden, een culinaire week met alle aandacht voor rabarber. De grote bladeren van rabarber kunnen niet worden gegeten; deze zijn giftig.
Rabarber staat slecht bekend om de hoeveelheid oxaalzuur die het bevat, doch een mens zou er kilo's van moeten eten om hier mogelijk nadeel van te ondervinden. Oxaalzuur staat tegenwoordig overigens eerder bekend als geneesmiddel en is zelfs gepatenteerd; er wordt inmiddels van gezegd dat het een ontstekingsremmende werking heeft, belangrijk is ter preventie van kanker en belangrijk in de behandeling van candida.

Meer weten over rabarber en oxaalzuur en de gezonde werking van rabarber?
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/141304-de-geneeskracht-van-rabarber.html#tweeuitleggingen-
over-de-oorsprong en geneeskracht
http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-gezondheid/139659-degeneeskracht-
van-oxaalzuur.html#oxaalzuur-goed-bij-candiasis


Rabarber Kruimeltaart (Paleo, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij)

Ingrediënten voor de bodem: 25 gram amandelmeel, 50 gram kokosmeel, een snufje Keltisch zeezout, 50 gram kokosolie, 50 ml honing of ahornsiroop, 1 ei, 1 theelepel vanillepoeder (van een vanillepeul) Ingrediënten voor de vulling: 200 gram rabarber (1 stengel), 2 rijpe bananen, sap en rasp van 1 biologische citroen, 2 eetlepels honing (optioneel) Ingrediënten voor de kruimellaag: 100 gram amandelmeel, 25 gram palm- of kokosbloesemsuiker, 1 theelepel vanillepoeder, snuf Keltisch zeezout, 50 gram kokosolie.
Bereiding: verwarm de oven voor op 170 graden; begin vervolgens met de bodem: doe alle ingrediënten in de keukenmachine draai tot alles goed gemengd is. druk het deeg, zo gelijkmatigmogelijk, in een  geribbelde taartbodem van ongeveer een diameter van 21 CM. Zorg voor een opstaande rand van ongeveer 1 CM hoog. Ik heb zelf eerst de bodem bekleed met bakpapier omdat ik bang was dat het deeg aan de bodem gaat vastkleven. Bak de bodem 10 minuten af in de oven, haal het eruit en laat het afkoelen. Ga verder met de vulling: hak de rabarber fijn in de keukenmachine. Snij de banaan in schijfjes, meng het in een kom met de gehakte rabarber. Doe de sap en rasp van een citroen erbij en eventueel twee eetlepels zoet erbij en meng alles goed. Verdeel de vulling over de bodem. Ten slotte de kruimellaag: Doe alle ingrediënten wederom in de keukenmachine en pulse tot er een kruimelig deeg ontstaat. Verdeel de kruimelige laag over de vulling en zet de taart weer in de oven en bak het voor 25 a 30 minuten verder af, tot de taart goudbruin is geworden. Eetsmakelijk na afkoeling!
Oorspronkelijk recept: http://www.mytaste.nl/click/index/6548793/Paleofamilie

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze een product van de lijst en wat je er mee kunt.

Herkomst Tuinderij Oosterwaarde
Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN