Raapstelen, bosje, Oosterwaarde

Raapstelen, bosje, Oosterwaarde
1.55
InStock
Aantal
Staffelprijzen
10x
€ 1.35 p/s


Een ouderwetse Hollandse lentegroente is raapstelen, het jonge blad van de meiknol. Raapstelen geven het echte lentegevoel. Heerlijk om rauw in de stampot of salade te verwerken of te roerbakken, lekker pittig van smaak en rijk aan ijzer en vitamine C. 1 Bosje rauwe raapstelen is voldoende voor 2 personen.

Bewaren en houdbaarheid
Bewaren kan slechts even door de steeltjes met de wortel in een pot met een laagje water te zetten en er een plastieken zak overheen te trekken. Verlies ze evenwel niet uit het oog, want lang houden de nitraatrijke blaadjes het niet uit. Gekookte raapstelen (rauwe eerst ca. 2 minuten blancheren) zijn in en goed gesloten plastic bakje of zakje in de diepvries tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18C.

Schoonmaken
Snij de worteltjes van de steeltjes en was de raapstelen in ruim koud water. Goed laten uitlekken voor je het verder verwerkt (tenzij je ze gaat koken). Wil je raapstelen koken, kook ze dan met aanhangend water, gooi na afloop de overgebleven kookvocht weg (in verband met nitraten).

Bereidingstijden
Koken: ca. 5 minuten
Magnetron: 5-7 minuten
Smoren: ca. 15 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Recepten met raapstelen

Collumn Nely Babin "Raapstelen of Keeltjes"

Dit is het nog jonge loof van een koolsoort die, als je het door laat groeien, op broccoli lijkt. In de VS doet men dat ook, maar hier in Nederland eten we meestal de jonge planten. Als we de eerste raapstelen zien in Nederland dan is het lente. Het heeft een frisgroene lentekleur en stamppot rauwe raapstelen is erg lekker, met vis of vlees maar ook kaas past er goed bij. De plant kan in zijn geheel gegeten worden, zelfs de bloemen zijn eetbaar evenals de miniworteltjes.
Mijn moeder noemde het vroeger "kelen" of "keeltjes", maar ook wel raapstelen en als ik kind deed me dat aan "repelsteeltje " denken. Een klankassociatie met een figuur uit een oud sprookje, want voor zover ik kan vinden is er geen enkele overeenkomst met de plant.
Zo rond de pasen komt deze wederom "vergeten groente" op de markt en in de ecowinkels.
Het lijkt wel of we groenten die erg gezond zijn in ons dementie-vakje hebben gestopt, want ook raapstelen zijn erg gezond en wat dat betreft valt er dus nog veel te herinneren en op te frissen.
Oorspronkelijk heeft deze groente zijn wortels in het Middelandszee-gebied.
In raapstelen zit relatief veel vitamine A, B, C en K. Daarnaast bevat het de mineralen calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en zelfs omega 3 vetzuren. Het behoort, zoals gezegd, tot de meest gezonde groenten; zoals alle koolsoorten. Kolen zijn zeer gezond; ze bevatten meer vitaminen en mineralen dan andere groenten. Daarnaast zit er een ruime hoeveelheid fyto-nutriënten in deze heerlijke groente. Een belangrijk fyto-ingrediënt is indole-3-carbonol (I3C). Van deze stof wordt gezegd dat het kanker kan bestrijden en de balans terugbrengt na een antibiotica - kuur.
In Nederland is de raapstelenteelt voor de oorlog vooral toegenomen en geïntroduceerd doordat veel Amsterdamse Joden raapstelen aten rond het Joodse Paasfeest, Pesach.
Het is een prima groente om te detoxen, ontgiften, want het werkt gunstig op de lever. Voor diabetici een interessante groente met veel vezels en een zeer laag koolhydraatgehalte. Je kunt de groente koken, maar rauw eten kan ook. Ik raad aan het fijn gesneden door een warme basis te scheppen, b.v. rijst, aardappelen of pasta; in een rauwkostsalade is het ook heerlijk en op deze manieren blijft de voedingswaarde behouden.

Recept "Ovenschotel met raapsteeltjes" - hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten: 1250gram aardappelen, 45gram boter, 125ml melk, 2 eieren - losgeklopt, 100gram parmezaanse of oude boeren kaas, 2bosjes raapstelen, nootmuskaat, boter voor het invetten 2 eetl. olijfolie.
Bereidingswijze: Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil gaar. Pel en pureer ze. Voeg de boter, melk, peper, zout, eieren en 75 gram van de geraspte kaas toe. Meng alles goed tot een luchtige aardappelpuree.
Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de raapstelen in een pan, zet deze op een lage warmtebron en laat de groente met aanhangend vocht met het deksel op de pan in een paar minuten slinken. Breng de raapstelen op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Beboter een ovenvaste schaal. Leg onderin de helft van de aardappelpuree. Leg de raapstelen erop en daarop de rest van de aardappelpuree. Bestrooi het gerecht met de achtergehouden geraspte kaas en besprenkel het geheel met de olijfolie. Laat de schotel in het midden van een voorverwarmde oven van 200' C in circa 40 minuten goudbruin worden.

Variatie: In plaats van aardappelen kun je ook aardperen gebruiken. Wil je geen koolhydraten eten maak dan van bloemkool een puree en behandel deze als aardappelpuree.
Je kunt ook wat achterhouden van de raapstelen of wat extra kopen; deze kun je later rauw bij het gerecht serveren.

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze producten uit onze webshop en wat je er mee kunt.

Over Tuinderij Oosterwaarde

Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.

 


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN