Raapsteeltjes, bosje, Biodijk

0 Beoordelingen
Raapsteeltjes, bosje, Biodijk
2,39 incl. btw
1,39
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Raapstelen geven het echte voorjaarsgevoel met hun frisgroene lentekleur. Zo rond de pasen komen meestal de eerste raapsteeltjes van het land. Heerlijk om rauw in de stampot of salade te verwerken of te roerbakken. Lekker pittig van smaak en rijk aan ijzer en vitamine C.

1 Bosje rauwe raapstelen is voldoende voor 2 personen. 

Culinair
Je kunt de groente koken, maar rauw eten kan ook. Wij raden je om ze fijn gesneden door een warme basis te scheppen, b.v. rijst, aardappelen of pasta. In een rauwkostsalade is het ook heerlijk en dan blijft de voedingswaarde optimaal behouden.


Gezondheid
In raapstelen zit relatief veel vitamine A, B, C en K. Daarnaast bevat het de mineralen calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en zelfs omega 3 vetzuren. Daarnaast zit er een ruime hoeveelheid fyto-nutriënten in deze heerlijke groente. Het is een goede groente om te detoxen, ontgiften, want het werkt gunstig op de lever. Voor diabetici een interessante groente met veel vezels en een zeer laag koolhydraatgehalte.

Geschiedenis
Oorspronkelijk heeft deze groente zijn wortels in het Middelandszee-gebied. In Nederland is de raapstelenteelt voor de oorlog vooral toegenomen en geïntroduceerd doordat veel Amsterdamse Joden raapstelen aten rond het Joodse Paasfeest, Pesach.

Bewaren en houdbaarheid
Bewaren kan slechts even door de steeltjes met de wortel in een pot met een laagje water te zetten en er een plastic zak overheen te trekken. Gekookte raapstelen (rauwe eerst ca. 2 minuten blancheren) zijn in en goed gesloten plastic bakje of zakje in de diepvries tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18C.

Recepten met raapstelen

  1. Pizza met raapstelen, asperges en doperwten

  2. Raapsteel met roereieren

  3. Raapsteeltjes met rozijnen

  4. Raapstelen met kokos

  5. Raapstelen salade met oude kaas en pijnboompitten

  6. Raapstelenquiche

  7. Raapstelensoep

  8. Risotto van raapstelen en rucola

  9. Roergebakken raapstelen

  10. Spaghetti met raapsteeltjes

  11. Stamppot raapsteeltjes met blauwe kaas

  12. Stamppot raapstelen

  13. Vrolijke voorjaarsalade

Recept "Ovenschotel met raapsteeltjes" - hoofdgerecht voor 6 personen

Ingrediënten: 1250gram aardappelen, 45gram boter, 125ml melk, 2 eieren - losgeklopt, 100gram parmezaanse of oude boeren kaas, 2bosjes raapstelen, nootmuskaat, boter voor het invetten 2 eetl. olijfolie.

Bereidingswijze
Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil gaar. Pel en pureer ze. Voeg de boter, melk, peper, zout, eieren en 75 gram van de geraspte kaas toe. Meng alles goed tot een luchtige aardappelpuree.
Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de raapstelen in een pan, zet deze op een lage warmtebron en laat de groente met aanhangend vocht met het deksel op de pan in een paar minuten slinken. Breng de raapstelen op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Beboter een ovenvaste schaal. Leg onderin de helft van de aardappelpuree. Leg de raapstelen erop en daarop de rest van de aardappelpuree. Bestrooi het gerecht met de achtergehouden geraspte kaas en besprenkel het geheel met de olijfolie. Laat de schotel in het midden van een voorverwarmde oven van 200 C in circa 40 minuten goudbruin worden.

Variatie: In plaats van aardappelen kun je ook aardperen gebruiken. Wil je geen koolhydraten eten maak dan van bloemkool een puree en behandel deze als aardappelpuree. Je kunt ook wat achterhouden van de raapstelen of wat extra kopen deze kun je later rauw bij het gerecht serveren.

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8711521116911

Beoordelingen

Review toevoegen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Raapsteeltjes, bosje, Biodijk
Laat een review achter
Versturen