Prei, 500gr, De Overkant

0 Beoordelingen
Prei, 500gr, De Overkant
2,85

Productomschrijving

Prei is een echte smaakmaker. Prei heeft een zachte ui-smaak die zoet word bij verhitting. Het is heerlijk in de roerbak, stamppot, groentetaart, soep of fijngesneden in de omelet. Het onderste gedeelte van prei is het meest smaakvol, maar het groen is ook goed te gebruiken. Als je een soep pureert kleurt deze er ook mooi groen van. Het voordeel van prei is dat het gedurende het hele jaar geoogst kan worden en dat het dus altijd vers van het land komt als wij het komen bezorgen.

In de keuken
Het wassen van prei kan heel makkelijk en snel. Snijd het voetje eraf. Snijd de prei dan van onderaf in lengte doormidden. Spoel de helften schoon onder stromend water. Laat de groente uitlekken in een vergiet en je prei is klaar voor verwerking. Als je prei bakt, doe dit dan zo kort mogelijk. Dan blijft ie lekker knapperig en blijven de voedingsstoffen beschikbaar.

In Frankrijk eten ze koude preisoep als delicatesse. De prei en aardappels worden samen gekookt en vervolgens geblenderd en op smaak gebracht. Bijvoorbeeld met gefruite uitjes, knoflook, zout en peper. Heel simpel, maar wel heel lekker.

Prei kun je roerbakken met andere groenten of fijngesneden in een omelet. Doe rauwe prei niet in een salade, daar is deze groente te overheersend voor.

Gezondheid
Prei zit bomvol met vitaminen, mineralen en vezels. De prei is rijk aan folaat, vooral het witte gedeelte. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Folaat speelt ook een belangrijke rol bij de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Verder bevat prei veel vitamine A, B1, B6, B11(foliumzuur), C, E en K. Aan mineralen bevat prei: ijzer, koper, zink, Magnesium, calcium, fosfor, seleen en mangaan. De polyfenolen in prei zorgen er met alle andere fytonutriënten, vitaminen en mineralen ervoor verantwoordelijk dat prei goed is voor je weerstand.

Herkomst
Prei werd 4000 jaar geleden al gegeten door de Sumeriërs. Die verbouwden het in de tuinen van Ur. Prei wordt nu over de hele wereld verbouwd. De oude Grieken en Romeinen waren ook liefhebber van prei. Onder meer vanwege de goede eigenschappen voor de keel. Volgens Aristoteles had hij door deze groente zo´n heldere stem had en keizer Nero was ervan overtuigd dat door het eten van prei zijn stem sterker werd.

Bewaren
In de groentela van de koelkast kun je ongesneden verse prei 3 tot 4 weken goed houden. Maak de prei wel af en toe vochtig en laat de wortels eraan. Leg de prei niet te dicht bij melk, want dat kan de smaak van melk veranderen.

Verse, ongewassen prei blijft nog langer houdbaar buiten de koelkast. Niet op de fruitschaal, maar in een bak potgrond met de wortels er nog aan.

Je kunt prei ook invriezen. Blancheer dan de gesneden prei 2 minuutjes in kokend water. Ingevroren kun je de prei wel een jaar bewaren.

13x prei
Je kunt alle ingrediënten vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl
  1. Gekookte mosselen met prei
  2. Quiche met prei, champignon en blauwe kaas
  3. Wintercurry met kool, prei en wortel
  4. Risotto met prei en shii take
  5. Elegante winterpasta met prei en palmkool
  6. Ovenschotel van venkel, prei, tomaat en witte bonen
  7. Preisoep
  8. Gratin met prei en linzen
  9. Quinoa-salade met prei en spek
  10. Gestoofde prei met wortel en schapenkaas
  11. Gestoomde prei met pijnboompitten

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108213119

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Prei, 500gr, De Overkant
Laat een review achter
Versturen