Potgrond, 20ltr, Biokultura (biologisch)

Potgrond, 20ltr, Biokultura (biologisch)
4.60
InStock
Uitverkocht

Stuur me een bericht wanneer dit product op voorraad is:

Deze biologische potgrond biedt planten een evenwichtige en gezonde basis om zich in te ontwikkelen, te groeien en te bloeien.  De potgrond bestaat alleen uit organische grondstoffen.

Hoofdbestanddelen:

 • Organische mestcompost (van biologisch gecertificeerde afkomst)
 • Boomschorscompost (dus geen groen- of GFT compost)
 • Kokosvezel
 • Plantaardige voedingskorrel (zeewier)
 • Vulkanisch gesteentemeel (spoorelementen en mineralen)
 • Veenmos (zie artikel )

Geen tuinturf

Het tuinturf (laagveen) gehalte, welke in de meeste potgronden het hoofdbestanddeel is, is om ecologische redenen vervangen. Bio-Kultura maakt geen gebruik van bloedmeel, verenmeel, en beendermeel. Ook al zijn deze producten een stuk goedkoper en wel toegestaan om biologisch mee te kweken. Bij Bio-Kultura vinden ze dat deze producten niet in een biologische potgrond horen te zitten. Omdat deze doorgaans uit de bioindustrie afkomstig zijn en niet structureel bijdragen aan het verbeteren van de bodem.

Voordelen

 • Geeft langdurig voedingsstoffen af, bij-mesten gedurende het seizoen is niet nodig
 • Hoog humus gehalte.
 • Blijft goed vocht vasthouden en afgeven. (omdat Bio-Kultura werkt met compost en niet met tuinturf)
 • Luchtig van structuur en helpt enorm bij de ontwikkeling van het wortelstelsel
 • Slaat niet dicht, ontwikkeling van mossen zullen dus niet plaatsvinden
 • Langere tijd te bewaren (voeding in de grond blijft behouden)

Waarom?

Bij Bio-Kultura vinden ze dat een plant in een zo goed mogelijke basis (de grond) moet staan. Zo kan de plant zelf bepalen wanneer wat belangrijk is. Allereerst een goede wortelpruik ontwikkeling, daarna de groei bovengronds en daarna de bloei. Ga je zaken zoals de bloei voortrekken, dan gaat dit altijd ten kosten van andere ontwikkelingen en zal de plant dus per definitie een achterstand in ontwikkeling opleveren! Daarnaast wil je niet meerdere keren per jaar een extra voedingsgift moeten doen. Verder is het fijn als de grond wat droger is, je deze ook weer mooi nat krijgt.

Geschikt voor

Op- en verpotten van planten (binnen en buiten)
Zaaien
Kweken

Potgrond is omstreden                                           

Van oudsher wordt het gemaakt van veengrond, turf. Keuringsdienst van Waarde heeft een uitzending gemaakt hierover. Lees ook het artikelen "Potgrond van Veenmos of kokos" en "Veen: een omstreden ingrediënt van potgrond" in dagblad Trouw. Bio-Kultura is het enige bedrijf in Nederland dat geen natuurgebieden laat afgraven om de turf die eruit komt te gebruiken als potgrondingrediënt.
Je kunt ook zelf potgrond maken. Meer hierover lees je hieronder.
          [filmpje opent in een nieuw venster]

Zelf potgrond maken? [bron: www.velt.be)

Een klassiek basisrecept is vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Tuinier je op klei, voeg dan meer zand toe; bij een zanderige tuingrond vervang je het extra zand door bladcompost. Wil je een luchtig mengsel om te zaaien, dan kun je er kokosvezels aan toevoegen. Die koop je als een samengeperst blok of baaltje dat je vooraf een halfuur in een emmer lauw water laat zwellen. Lees hier meer over potgrond maken

Wil je nog ecologischer te werk gaan, gebruik dan bladcompost van bijvoorbeeld eik, berk of (haag)beuk in de plaats van kokos. Verzamel in de winter je blad­afval in grote korven en laat de hoop twee jaar rustig verteren.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Ontdek het geheim van eten uit de buurt.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen, nieuws van het land en achtergrondinformatie.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN