Palmkool, per bos(lokaal, volle grond, demeter)

Palmkool, per bos(lokaal, volle grond, demeter)
1.79
InStock
Aantal
Tuinderij Oosterwaarde
Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.


Over palmkool
Palmkool lijkt op boerenkool, maar moet alleen iets langer koken. Palmkool is een koolsoort met donkere bladeren welke palmvormig van de stengel afgroeien. Het is een kool met een verfijnde smaak, milder dan de andere kolen. Voor het roerbakken moet de kool even geblancheerd worden. Belangrijk is dat de witte nerven uit de kool worden gesneden en daarna goed gewassen. Het kan natuurlijk in een stamppot worden verwerkt. Er zijn ook mooiere, voornamelijk Italiaanse, recepten.


Bewaren
De van de plant afgesneden bladeren zijn niet lang houdbaar. Bij ons worden in de ochtend geoogst en in de middag bij u bezorgd. Zolang ze enigszins vochtig zijn kunt u ze enkele dagen goed houden in de koelkast.


Kant-en-klaarrecept: ribollita
(Je kunt de gewenste ingrediënten meteen bestellen door deze aan te klikken.) In Toscane is het palmkool populair in de Ribollita, een stevige groentesoep op basis van witte bonen. Heerlijke winterse kost! Ribollita betekent opnieuw gekookt. De soep is ook lekkerder wanneer je hem daags van te voren maakt en hem de volgende dag weer opnieuw kookt. Voor de soep zet je de avond van te tevoren witte bonen in de week en als je ze gedroogd kunt vinden, dan liever cannellinibonen.

Snij ui, bleekselderij, winterpeen en peterseliesteeltjes fijn met olijfolie in een zware pan. Voeg dan een laurierblad en tomaten toe. Laat het een tijdje op staan. Was ondertussen de palmkool en snijd die niet te fijn. Doe dan de koo l en de bonen in de pan en vul aan met kokend water totdat de bonen net onderstaan. Voeg voorzichtig zout en peper toe en laat de soep circa twee uur pruttelen op laag vuur met de deksel erop totdat de bonen gaar zijn. Controleer of de soep voldoende peper en zout bevat en serveer hem het liefst pas de volgende dag. Hij moet lekker dik zijn.


Palmkool met venkel en knoflook
Palmkool combineert goed met venkelzaad. Het gerecht is zeer smaakvol en van een verbluffende eenvoud. Kook de kool in zout water gaar en snijd hem niet te fijn. Maak in een vijzel venkelzaad en gedroogde chilipeper fijn. Fruit in olijfolie het venkelzaad en de chilipeper tezamen met fijngesneden knoflook. Meng in dit mengsel de kool. Als het te droog is kun wat van het kookvocht erbij doen. Voeg, indien nodig, wat zout toe. Serveer met wat olijfolie erop. En daarbij een dik plak geroosterd boeren witbrood, ingewreven met knoflook een scheut olijfolie en wat zout erop.


Palmkool als spinazie
Je kunt palmkool prima gebruiken in plaats van spinazie. De nerf is wat taaier en kun je er het beste af halen. Deze bak je apart. Snijd de nerf in kleine stukjes. Het is lekker om het met een uitje en knoflook op een laag vuurtje te fruiten en het deksel 10 minuten op de pan te houden.
Voor de smaak kun je er wat verse gember en rode peper bij doen. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk; deze versnipper je en voeg je de laatste drie bakminuten toe.


Herman de Blijker receptvideo: http://www.hermandenblijker.nl/Actueel/Column/138/Herman_den_Blijker_over_zwarte_kool


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie