Mango, per stuk, Odin

Mango, per stuk, Odin
1.99
InStock
Aantal
Staffelprijzen
10x
€ 1.69 p/s


Heerlijk in een oosterse noedel salade met cashewnoten, aubergine en een rood uitje. Mango is een sappige fruitsoort met geel vruchtvlees. Oorspronkelijk komt de mango uit het zuiden van Azië. De vrucht heeft een heerlijke zoete smaak die niet alleen lekker is uit het vuistje of in toetjes maar ook in warme gerechten.

Bewaar de mango op een koele donkere plek buiten de koelkast. Wanneer aangesneden is de vrucht nog een à twee dagen in de koelkast houdbaar.

Mango is een sappige fruitsoort met geel vruchtvlees. De vrucht heeft een heerlijke zoete smaak die niet alleen lekker is uit het vuistje of in toetjes maar ook in warme gerechten.


Rijpen, bewaren en houdbaarheid

  • Laat een mango rijp worden in een papieren zak of krant. Laat de zak met de mango een nachtje op het aanrecht liggen en controleer de volgende ochtend hoe rijp hij is. Een mango in een papieren zak stoot ethyleen uit, wat een geurloos gas is dat het rijpingsproces versnelt. Wanneer de mango een fruitige geur afgeeft en je er zachtjes in kunt knijpen, haal je hem uit de zak en gebruik je hem. Meestal kun je dit binnen een dag doen.
  • Als je de mango in een papieren zak of krant wikkelt, zorg dan dat je deze niet helemaal dichtdoet. Er moet wat lucht en gas kunnen ontsnappen, anders gaat de mango schimmelen.
  • Doe een appel of banaan in de zak bij de mango om het nog sneller rijp te laten worden. Door er meer ethyleen-uitstotende vruchten bij te stoppen in de zak krijg je nog sneller een sappige mango.
  • Een eetrijpe mango kun je enkele dagen koel bewaren, liefst bij 8 tot 10°C. Leg mango’s niet bij sterk ruikende producten, want ze nemen gemakkelijk andere geuren op. Je kunt stukjes mango ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je de vrucht tot 12 maanden in de diepvries bewaren (minimaal -18°C).

Collumn Nely Babin over mango

Op mijn facebook-omslagfoto staat: "Don't eat anything your great grandmother wouldn't regognize as food". Vaak zeggen we er ook nog achteraan: eet zoveel mogelijk lokaal geteeld biolo­gisch voedsel, waarvan we de herkomst kennen en niet het voed­sel dat drie keer de aarde rond is geweest, voordat het bij ons terecht komt. Nou hangt het er van af waar je overgrootmoeder verbleef en ook wat hier precies mee wordt bedoeld. Zo zouden mijn overgrootmoeders de mango zeker als vrucht en voedsel herkennen, ook al groeide het niet in hun geboren en getogen omgeving. Ingevoerd voedsel, dat toen nog zelden werd gegeten, is in zwang gekomen nadat Nederlandse Oost-Indiëvaarders in de 18e eeuw het een en ander uit den vreemde meenamen, denk bi­jvoorbeeld aan koffie, thee, enz. Het ingevoerde voedsel bracht nieuwe smaken, introduceerde nieuwe gewoontes, en tegenwoordig is het in- en uitvoeren van voedsel meer regel dan uitzondering geworden. Er is echter veel voedsel verkrijgbaar, dat een dermate bewerking heeft ondergaan, dat je er geen zaken meer in kunt herkennen, die te maken hebben met direct oogst­bare gewassen, die op onze aardbol groeien. Dat wordt, denk ik, bedoeld met bovenstaande zin over onze great grandmothers.

Dus heerlijk, we kunnen mango eten, van biologische oorsprong en geleverd door de gouden pompoen. Nou hebben we hier ook meteen een zeer gezonde vrucht te pakken, waar we niet omheen kunnen. In de Ayurveda, een al duizenden jaren oude Indiase geneeskunde, gebruikt men de mango en alle producten afkomstig van de mangoboom voor de geneeskunde. Het is een medicinale vrucht, die veel ge­neeskrachtige werkingen heeft. Behalve dat de mango superlekker smaakt is deze dus ook nog goed voor onze gezondheid. Behalve vitaminen bevat de mango ook anti-oxidanten en verder medicinale stoffen tegen kanker en diabetes. Ook de schillen van de onbespoten mango zijn goed te eten en hebben een an­tidiabetische werking. Mango's zijn verder erg goed voor de huid. Er bestaat ook mangopoeder, dat goed te verwerken is in allerlei gerechten en men wil zelfs mangoschilpoeder gaan produceren. Mango heeft een heerlijke, zoete, typische tropische smaak en wordt over de hele wereld in tropische landen gevonden. Heel goed te combineren met zowel zoete als met hartige gerechten. Of als heerlijke snack-vrucht.

  1. wij zeggen: "an apple a day keeps the docter away", zou je dit in tropische landen voor de mango kunnen zeggen en dan kan, bij wijze van spreken, de specialist ook nog wel wegblijven. De mangovrucht is in India een heilige vrucht en de betekenis van boom en vrucht wordt vaak in verbinding gebracht met waardigheid en bewondering. En tenslotte, droom je wel eens over een mango, dan is dat mogelijk een signaal om eens naar de relatie met je man te kijken: man-go.

Recept: kwarktaart met mango en limoen

Ingrediënten voor 8 personen: 1 pak hazelnootkoeken à 200 g of een gezon­dere vervanging, 8 blaadjes gelatine, 2½ dl slagroom, 1 limoen, schoongeboend, 50 g boter + extra om in te vetten, 2 rijpe mango`s, 200 g witte basterdsuiker (of als vervanging stevia), 500 g magere kwark

Bereidingswijze; maal de koekjes fijn in de keukenmachine of doe ze in een ste­vige plastic zak, bind deze dicht en verkruimel de koek met behulp van een zware pan of deegroller; smelt de boter en roer er het koekkruim door; vet de springvorm in met boter en verdeel koekmengsel over de bodem. Druk het kruim met de bolle kant van een lepel goed aan; zet de vorm in de koelkast; laat de blaadjes gelatine 5 min. weken in ruim koud water; schil de mango`s en snijd ze in dobbelsteentjes; klop de slagroom met de suiker stijf; rasp met een fijne rasp, boven de slagroom, de groene schil van de limoen eraf en klop deze erdoor.; pers de limoen uit; breng het sap in een steelpan aan de kook; neem de pan van het vuur en los de goed uit­geknepen gelatine erin op; roer het gelatinemengsel door de kwark en schep er 1/4 deel van de mango door; schep de slagroom erdoor; neem de vorm uit de koelkast, schenk de vulling in de vorm en strijk hem glad; verdeel de rest van de mango over de taart; laat de taart in de koelkast, in minimaal 2 uur op­stijven; verwijder de springvorm; garneer eventueel met wat extra reepjes limoenschil.

Nely Babin, www.facebook.com/nelybab schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze een product van de lijst en wat je er mee ​kunt.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Ontdek het geheim van eten uit de buurt.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen, nieuws van het land en achtergrondinformatie.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN