Koolrabi, per stuk, Haverkamp ACTIE

Koolrabi, per stuk, Haverkamp
1.79
InStock
Aantal
Staffelprijzen
12x
€ 1.45 p/s


Koolrabi is de knolvormige verdikte stengel van een koolplant. De knol groeit boven de grond en heeft een mooie lichtgroene kleur. De smaak is lichtpittig met een stevige structuur.

De smaak van koolrabi is selderij-achtig, maar lijkt ook op die van bloemkool, maar dan pittiger. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels, en is bovendien een bron van kalium. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet.

In de koelkast is koolrabi enkele dagen houdbaar.

Collumn Nely Babin over koolrabi
Een grappige groente om te zien en familie van de broccoli en de boerenkool. Koolrabi wordt vaak verward met koolraap, maar komt van een heel andere familie. Koolrabi heeft een groene of paarse bol met daarop wat bladeren en dat zijn duidelijk koolbladeren. De stengel is verdikt en dit vormt de bol. De bol zit in een mooie schil ingepakt en deze is ook eetbaar, evenals de bladeren die als wat losse sprieten op de bol staan.
In Nederland wordt koolrabi tot de "vergeten groenten" gerekend, terwijl bij onze buren, in Duitsland, koolrabi altijd al volop geteeld en gegeten werd en wordt. De herkomst van koolrabi is niet geheel duidelijk, Noord Europa wordt genoemd, maar ook zouden de Romeinen al gecharmeerd zijn geweest van deze heerlijke groente.
Omdat deze groente zo'n prachtig jasje heeft is het lang houdbaar en op vele manieren in gerechten te verwerken, zowel rauw ( fris, mild, radijsachtig), gekookt, gefrituurd, gebakken of gestoofd.
Koolrabi bevat weinig calorieën, ook weinig koolhydraten, zodat het een prima groente betreft om af te vallen. Veel nuttige voedingsstoffen maken de groente ook nog eens erg gezond. (zie de link hieronder). De bladeren bevatten nog veel meer gezonde voedingsstoffen dan de knol, eet ze dus in combinatie met de knol. Zet ze eventueel in een glas water om ze langer goed te houden.

Je kunt van koolrabi ook een heerlijke puree maken, die aardappelpuree enigszins kan benaderen. Dit is interessant als je geen aarappelen wilt eten in verband met koolhydraatbeperking. Je kunt er ook een heerlijke groente-carpaccio van maken, zoals je dat ook kunt doen met b.v. bieten; mooie dunne plakjes serveren, die gegarneerd zijn met peterselie en besprenkeld met wat zout en peper, eenvoudig en lekker. Ook gevulde koolrabi behoort tot de mogelijkheden, kijk voor deze recepten op internet. Smakelijk eten!

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen op geheel eigen wijze.


Recept voor koolrabi-beignets
Ingrediënten: 3 koolrabi's, 3 eetl olijfolie; arachideolie om te frituren; peper & zout; 1 eetl citroensaBeslag: 125 gr zelfrijzend bakmeel (100 gr zelfrijzend bakmeel = 93 gr bloem + 7 gr bakpoeder); beetje zout; 1½ dl melk; 1 ei.
Bereidingswijze: Schil de koolrabi's: van boven dun en naar onderen dikker, want die dingen kunnen houtig zijn. Snijd ze in plakken van plm. 1 cm dik en kook ze in een minuut of tien gaar. Liever iets te kort, dan iets te lang, want de gekookte plakken hebben de neiging te breken.
Uit laten lekken en evt. droogdeppen. Maak een marinade van de olijfolie, citroensap peper & zout. Giet deze over de koolrabiplakken en wentel ze erin.
Maak het beslag. Verhit de frituurolie (180o C, evt even testen met een druppel beslag of het op temperatuur is). Wentel de gemarineerde koolrabiplakken door het beslag, even laten uitlekken en voorzichtig in de olie laten glijden. Bak ze kort, ze bruinen snel. Neem ze met een schuimspaan eruit en laat uitlekken.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Ontdek het geheim van eten uit de buurt.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen, nieuws van het land en achtergrondinformatie.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN