Koolraap, per kg, Klein Broekhuizen

0 Beoordelingen
Koolraap
2,69

Productomschrijving

Wat is het en wat kun je ermee?
Koolraap is oprecht een ‘vergeten groente’ en behoort tot de koolfamilie. Koolraap groeit in tegenstelling tot andere koolsoorten onder de grond.

De gegaarde variant heeft een diep oranje kleur en is een echte eyecatcher voor op tafel. Ze zijn relatief goedkoop en stonden vroeger dan ook vaak op tafel bij gezinnen die het niet breed hadden. Echter met de term armeluisvoedsel doe je deze groente tekort, want deze knol is enorm veelzijdig en lekker! Onder de schil zit oranje-geel vruchtvlees. Dit kan gekookt, gestoomd of gestoofd worden en heeft een zachte en bijzonder aromatische smaak.

Culinair
De zachte smaak komt het best tot zijn recht als je koolraap stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Of goeie soep, een ovenschotel, puree, opvullen of zelfs frituren. Koolraap kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm.
Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten, ham en lamsvlees. Je kunt koolraapblokjes serveren met ham en ui, pureren met room en kaas, in een stamppotje met andijvie, gekookt eten met een beetje mosterd, gekookt eten met kaneel en suiker, stoven met kookroom, citroensap en italiaanse kruiden of gerbuiken in de meest uiteenlopende soepen.

Gezondheid
Koolraap is rijk aan vitamine C en staat daarom bekend als 'de citroen van het noorden'. Deze caloriearme wortelgroente is ook een goede vochtafdrijver voor mensen die op de kilo's willen letten.

Geschiedenis
Koolraap werd vroeger in het Friese kleigebied, de Bommelerwaard, Gelderland, Noord-Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig wordt het in Nederland weinig meer gegeten en is het een van de zogenoemde vergeten groenten.

Sommigen denken dat de koolraap uit Zweden, Finland of Siberië stamt. Men vermoedt dat ze door Fins-Oegrische stammen in onze contreien is terechtgekomen. Fins-Oegrische stammen komen uit het Oeral-Wolga-gebied in Rusland. Finnen, Esten en Hongaren zijn Fins-Oegrische stammen. Finnen en Esten trokken daar al rond 2000 voor Christus heen.

Anderen denken dat koolraap is ontstaan uit een kruising tussen kool en meiraap. Dit komt niet alleen doordat de koolraap vaak meiraap genoémd wordt, maar ook doordat sommige rassen knol- of meiraap erg op koolraap lijken.

Bewaren
Op de fruitschaal kun je koolraap tot wel 6 weken bewaren. Nederlandse koolraap is van oktober t/m maart in het seizoen.


Recepten
Alle ingrediënten bij de recepten kun je vinden in deze webwinkel!

  1. Koolraap met een krokant korstje
  2. Koolraap met visballetjes in peterselie-roomsaus
  3. Koolraap-linzensoep
  4. Koolraap-roomsoep
  5. Koolraapstamppot met veldsla, anijs en walnoten
  6. Koolraapnoodles-soep
  7. Koolraapschotel met linzen
  8. Kruidig gebakken koolraap en worteltjes
  9. Lasagne van koolraap, gehakt en roomsaus
  10. Quiche met koolraap en appel
  11. Risotto met vergeten groenten en gember
  12. Stoofpotje van varken met koolraap en krieltjes
  13. Zoetzure knolselderij en koolraap

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Koolraap, per kg, Klein Broekhuizen
Laat een review achter
Versturen