Komkommer, grond- (lokaal, koude kas, Demeter) ACTIE

Komkommer, grond- (lokaal, koude kas, Demeter)
1.35
InStock
Aantal
Staffelprijzen
12x
€ 1.28


Een veelzijdige groente die met een beetje olie, azijn zout en peper al voortreffelijk smaakt. Komkommers zijn heerlijke dorstlessers en een caloriearm tussendoortje. Als de zon gaat schijnen en u heeft zich verbrand aan de eerste zonnestralen dan helpt komkommer ook heel goed om de huid te koelen.

Bewaren
Komkommers zijn maximaal 2 weken te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast of diepvries. Een temperatuur van 13 -15 graden is veel beter. Komkommers worden snotterig van kou. Het verpakken van komkommer in folie voorkomt uitdroging. Een stevige komkommer blijft wel een week goed, mits u hem niet naast tomaten legt, daar krijgt hij gele vlekken van.


Recept tzaziki
De ingrediënten die je nog niet in huis hebt kun je aanklikken om te bestellen. Zo makkelijk gaat dat.
Lekker in salade, roerbakschotel, gevuld met roomkaas of gewoon zo, uit het vuistje. Komkommer kan eigenlijk altijd! Deze frisse biologische komkommers zijn ook heel geschikt voor een echte Griekse tzatziki. Rasp twee komkommer en druk het vocht eruit in een vergiet. Rasp vier teentjes knoflook en meng deze samen met een liter volle yoghurt, komkommer en zout in een grote kom. Roer er wat olijfolie doorheen en laat de saus een uurtje in de koelkast staan voor serveren. Heerlijk als frisse dip met stokbrood, bij gehaktballetjes of in een pitabroodje met falafel. En extra zomers met een beetje fijn gesneden mint erdoor!


Collum Nely Babin over Komkommer

Het lijkt zo vanzelfsprekend, dat er nog een komkommer in je koelkast ligt, dat je verbaasd bent als dat soms ook niet zo blijkt te zijn. De komkommer is afkomstig uit India en het wordt daar al duizenden jaren gegeten. Er zijn 300 soorten en de augurk, courgette en de meloen zijn er allen familie van. Biologische komkommers, zoals van -De Gouden Pompoen -, zijn biologisch, maar wel uit de Nederlandse kas. Het is bijna een glas water. 94% is water met wat vitaminen, vezels en mineraaltjes.Als benefits van de komkommer kunnen vooral de vochtrijkheid genoemd worden en de gezonde stoffen, zoals o.a flavono en iumlden, waarvan wordt gezegd, dat deze een kankerremmende werking hebben. Ze hebben ook een ondersteunende werking op de wanden van de kleinste bloedvaatjes. Daarbij zijn flavono en iumlden krachtige antioxydanten. In komkommer zitten ook zgn -lignanen -. Deze stoffen hebben een gunstige werking op onze hormonen en dan vooral op het oestrogeen, dat voor allerlei vormen van kanker kan zorgen wanneer we er te veel uit de omgeving van binnenkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezige oestrogeenachtige stoffen in allerlei plastic verpakkingen. De lignanen zijn hier preventief en gunstig in werking. Ook in lijnzaad zitten veel -lignanen -, vandaar de naam. Komkommer heeft in zijn naam een leuke -lokroep -, die je uit zou kunnen leggen als -eet mij -. Naar lente en zomer toe bijna overbodig om te zeggen, dat het een heerlijke, caloriearme snackgroente is, die vooral rauw wordt gegeten. Maar komkommersoep bestaat ook, evenals komkommer-schotels als warme maaltijd. Zie hieronder het recept tjap tjoy, ook een warme verwerking van komkommer. Ook om een gezichtsmasker te maken doet de komkommer goede diensten, evenals verkoelende kompressen bij een verbrande huid. Als sapje, puur komkommer of als basis voor een smoothie ook erg lekker.Ideaal als je wilt reinigen in het voorjaar hap links en rechts een stukje komkommer weg. Met schil vind ik hem smakelijker. En, ondanks de opmerking bij de aanhef van deze column, de komkommers toch liever buiten de koelkast bewaren op een droge, koele plaats.http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101200-de-geneeskracht-van-komkommer.html#hoe-de-komkommer-de-wereld-veroverdehttp://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/komkommer/


Recept: Tjap Tjoy (nooit meer van de chinees)
Met dit recept hoef je geen tjap tjoy van de Chinees, maak het zelf, veel gezonder en veel lekkerder (zonder vetsin!). Super slank gerecht!
Ingrediënten voor 4 personen: 500 g kipfilet, in plakjes, 2-3 el (zonnebloem-)Arachide- olie, 1 rode peper, in ringetjes, 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt, 2 wortels,(of 1 grote) in stukjes/plakjes, 1 rode paprika, in reepjes, 1/2 komkommer, in stukjes, 100-250 g (kastanje-) champignons, in plakjes, 125 g bamboescheuten(blikje), 125 g taug en eacute (met kokend water over gieten!), 1-2 el lichte Chinese sojasaus of ketjap manis/-asin, 2 el oestersaus of vissaus, 3-4 dl kippenbouillon, 2-3 tl ma en iumlzena (of aardappelzetmeel), voor de liefhebber rasp (1 cm) verse gember door het gerecht.
Bereiding: snijd kipfilet in plakjes(dit gaat eenvoudiger als je kipfilet even laat bevriezen), snijd alle groenten in gewenste stukken, kook witte rijst en/of bami volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking, bak de kip in 3-4 min. rondom bruin in hete olie, schep de kip uit de pan en bak de rode peper, knoflook (eventueel 1 ui in parten)2-3 min. in achtergebleven olie, voeg hierbij de wortel en paprika en na 3 min. ook de komkommer, champignons en bamboescheuten, als de groenten beetgaar zijn ook de kip toevoegen, meng sojasaus, oestersaus, bouillon en ma en iumlzena en roer dit door het gerecht, verwarm het geheel nog even door tot het gaat binden en als allerlaatste de taug en eacute erover.
Tip varieer met alle soorten groenten zoals paksoi, broccoli, wel of geen ui etc.Eet smakelijk!
Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze een product van de lijst en wat je er mee kunt.

Over Tuinderij Oosterwaarde
Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.

 


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie