Knolvenkel 500gram (lokaal, volle grond, demeter)

Knolvenkel 500gram (lokaal, volle grond, demeter)
1.95
InStock
Aantal
Tuinderij Oosterwaarde
Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.


Bewaaradvies
Het beste bewaart u venkel verpakt in plastic folie in het groentevak van uw koelkast. Hier zijn de knollen goed tot 1 week houdbaar. Vergeet niet om de venkel voor gebruik alsnog te wassen. Venkel kunt u ook prima invriezen. U kunt hem niet invriezen zonder vooraf te blancheren. Hiervoor de venkel schoonmaken en wassen. In kleine stukken snijden. In ongezout kokend water 3 minuten laten blancheren. Direct in ijswater geven, zo bewaart u de mooie kleur van de venkel. In een zeef doen en goed laten uitleken. Afgekoeld in een diepvrieszak gevuld en gevacu en uumlmeerd is hij tot 6 maanden in uw diepvries houdbaar.

Bereidingstips
Een normale portiegrootte is 250 tot 300 gram per persoon. Reken voor salades ongeveer de helft.Venkel bewaren kan 4 tot 7 dagen in de groentelade van de koelkast. Bedek de venkelknol met wat vershoudfolie. Ook kun je venkel invriezen. Blancheer dan eerst de venkel 2 minuten. Na het invriezen is de venkel 3 tot 6 maanden te bewaren.Je kunt venkelbladeren goed gebruiken om iets in op te dienen. Je hoeft ze dan niet eens te koken.

Van nature zoet...
In Nederland is de knolvenkel wel wat ondergewaardeerd, dat is jammer want er zijn heerlijke gerechten mee te maken. De zachte anijssmaak combineert goed met mediterrane ingredi en eumlnten als olijven, paprika en citroen. Het blad aan de stelen is fijngehakt een ideale smaakmaker in salade of soep. Of wat dacht u van een ovenschotel met tijm, rode ui en geitenkaas? In combinatie met kabeljauwfilet een schotel om uw vingers bij af te likken.
Oorspronkelijk tekst uit Odin Nieuws

Collumn Nely Babin over Knolvenkel
Een fascinerende groente om te zien! Het lijkt een beetje op een gordijn-draperie de verschillende lagen van de bovengrondse knol hebben een kunstig aanzien. Zelf kwam ik vooral met venkel in aanraking in de tijd dat ik mijn dochter kreeg en me in natuurlijke zaken rondom bevalling en geboorte verdiepte. Ik las dat venkelzaad en venkelwater goed waren om darmkrampen te voorkomen bij je baby. Door het te eten als groente en thee te zetten van het zaad stimuleerde het volgens zeggen de vorming van borstvoeding. Een meer ideale combinatie was er niet te bedenken. Het werkte goed. Ook wordt venkelwater veel gebruikt door Indonesi en eumlrs om scherpe kruiden te compenseren met de voor de maag en darmen verzachtende venkel.
Voor de geinteresseerden in Ayurveda, de aloude Indiase gezondheidsleer, is venkel een middel om vata onder controle te krijgen bijvoorbeeld gasvorming in de darmen. Kortom, al in de middeleeuwen maakte men gebruik van venkel, zowel in de keuken als in de geneeskunde. In die tijd bestond er echter nog geen venkelknol, maar wel bladvenkel. De venkelknol kwam pas in de 17e eeuw op in Itali en euml. Doordat deze groente als knol ontstond, werden er ook vaker gerechten met venkel als groente geserveerd. Het blad is nogal fijntjes en werd vaak als toekruid toegevoegd aan visgerechten en soepen.
Even terug naar het eten van venkel, een niet alledaagse groente, die in deze tijd al een beetje een lentegevoel oproept na alle zwaardere wintergerechten een welkome groente om onze ingewanden wat tot rust te brengen. Op de middeleeuwse tekening zien we een persoon die zich in zijn magische venkeltuin bevindt. Betreft hier dus bladvenkel, daar de knol nog een tijd op zich liet wachten. Italianen zijn dol op venkel en eten gemiddeld zo en #39n 7 kg per jaar terwijl Nederlanders slechts 100 gr. per jaar eten. Het heeft een hongerstillende werking, laat zich goed
combineren met zoet en hartig en verfrist de adem.
De smaak lijkt een beetje op anijs en brengt in een maaltijd een speciale smaaksfeer.
E en eacuten rauwe venkelbol bevat 73 calorie en eumln, 0,5 gram vet, 2,9 gram prote en iumlnen, 17 gram koolhydraten, 7 gram vezels (28% ADH) en geen cholesterol. Een bol bevat ook (ADH): 27% potassium (kalium), 5% zout, 6% vitamine A, 11% calcium, 46% vitamine C, 9% ijzer, 5% vitamine B6 en 10% magnesium. Verder bevat venkel fosfor, zink, koper, mangaan, selenium, niacine (B3), pantotheenzuur, foliumzuur (B11), betacaroteen, lute en iumlne, zeaxantine, vitamine E en vitamine K. Aanvullend is venkel ook een natuurlijke bron van oestrogeen. De natuurlijke oestrogenen zijn verantwoordelijk voor de borstvoedingstimulerende werking.

Recept: venkel-sinaasappelsalade voor 4 personen, bereidingstijd 15 minuten
De ingredienten die je nog niet in huis hebt kun je aanklikken om te bestellen. Zo makkelijk gaat dat.

Ingredienten: 4 sinaasappels, 1 flinke venkel, 2 stengels Welsh onion, 3 eetl. olijfolie van de eerste persing, zout en peper, 2 eetl. citroensap. Schil de sinaasappels en snijd ze in stukjes. Snijd ook de venkel in stukjes. Snijd de lenteuien in ringetjes of in de lengte in dunne repen. Meng alles in een slakom en breng de salade op smaak met olijfolie, zout, peper en citroensap.

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze onze producten en wat je er mee kunt.Terug naar overzicht


Schrijf een reactie