Knolvenkel, 500gr, Udea

0 Beoordelingen
Knolvenkel, 500gr, Udea
3,29
Variatie: Knolvenkel, 500gr, Udea
Knolvenkel, 500gr, Udea
Venkelzaad, 60gr, Het Blauwe Huis
Venkelzaad, 30gr, Lebensbaum

Productomschrijving

Een fascinerende groente om te zien. De verschillende lagen van de bovengrondse knol hebben een kunstig aanzien. Venkel is een erg veelzijdige groente. Het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt. Italianen zijn dol op venkel en eten gemiddeld zo'n 7 kg per jaar terwijl Nederlanders slechts 100 gr. per jaar eten. Venkel heeft een honger stillende werking en laat zich goed combineren met zoete en hartige ingredienten. Venkel verfrist ook de adem.

Culinair
De smaak lijkt een beetje op anijs. Door verhitting wordt deze smaak zachter. Je kunt venkel koken, poffen, grillen, vullen en smoren. De zachte smaak van venkel combineert goed met Mediterrane ingrediënten als olijven, paprika en citroen. Venkelblad is fijngehakt een ideale smaakmaker in salade of soep. Venkel is een belangrijk ingrediënt van absint. Enkele ideeën: roosteren in de oven, stoven met stukjes tomaat en ui, smoren met een kopje witte wijnazijn en een bouillonblokje, gevulde venkelbladen fijngesneden venkel, sinaasappel en verse geitenkaas, in de salade met appel, paprika en tomaat.

De kooktijd is 10-15 minuten. Roerbakken doe je in 6-8 minuten. Grill in 6-8 minuten of smoor hem in 8-10 minuten. Venkel stomen kan ook in 20-25 minuten.

Gezondheid
Al heel lang en ook vandaag de dag nog worden de zaden gebruikt voor allerlei geneesmiddelen en bovendien in thee verwerkt. Geperste zaden leveren venkelolie. De Romeinen gebruikten venkelzaad o.a. tegen staar. Onderzoek heeft onlangs ook aangetoond dat een extract van venkelzaad tegen die kwaal helpt. Venkel is vocht-afdrijvend en kan helpen tegen nier- en darmkwalen, kiespijn, astma, menstruatiestoornissen en stimuleert de borstvoeding. Venkel zou ook de vertering van vet voedsel versnellen.  Venkelzaad en venkelwater zijn goed om darmkrampen te voorkomen bij je baby.

Geschiedenis
Venkel komt uit Azië en is via handelsroutes al heel lang geleden in Europa terecht gekomen. In Zuid-Europa kan venkel als inheems worden beschouwd. In het Oudgrieks luidde de naam marathon. De plaats Marathon, waar de hardloopwedstrijd marathon op haar beurt weer naar is vernoemd, betekent oorspronkelijk ‘plaats van venkel’. En bij die plaats, in dat venkelveld, versloegen de Grieken de Perzen (490 v Chr.). De Romeinen gebruikten venkel (ook) als stimulerend middel. Gladiatoren namen het in en als ze gewonnen hadden kregen ze een kroon van venkel. Venkelzaad en zaad van andere schermbloemigen worden in de Middeleeuwen ingezet tegen kwade geesten. Venkelzaad in sloten, takjes venkel boven de deur en tezamen met Sintjanskruid beschermt het tegen hekserij en andere slechte manieren.

Bewaren
De venkelknollen zijn, ontdaan van het grootste deel van de stengels en in een plastic zak een week houdbaar. De knollen, grof gesneden blancheren en dan invriezen kan ook.

Recepten
Alle ingredienten van deze recepten kun je vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl

  1. Gebraden venkel met walnoten
  2. Geroosterde zoete aardappel met venkel en prei
  3. Gesmoorde venkel
  4. Gevulde venkel
  5. Mediterraans stoofpotje
  6. Risotto met venkel, doperwt en geitenkaas
  7. Soep van geroosterde tomaten en venkel
  8. Tagliatelle met venkel
  9. Venkelgratin met geitenkaas en tijmaardappeltjes
  10. Venkelsalade met geitenkaas
  11. Venkelsalade met gember-sinaasappeldressing
  12. Venkelsalade met peer en amandelen
  13. Venkel-spinazie-geitenkaasquiche

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108100198

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Knolvenkel, 500gr, Udea
Laat een review achter
Versturen