Knolselderij, per kg, Klein Broekhuizen

0 Beoordelingen
Knolselderij, per kg, Klein Broekhuizen Knolselderij, per kg, Klein Broekhuizen
2,35
Variatie: Knolselderij, per kg, Klein Broekhuizen
Knolselderij, per kg, Klein Broekhuizen
Selderij, bosje, Udea
Bleekselderij, per stuk, Udea

Productomschrijving

Het vruchtvlees is licht en heeft een milde, kruidige, lichtzoete smaak. Deze authentieke groente is bekend van erwtensoep, maar je kunt er nog veel meer mee. Dunne reepjes knolselderij kun je verwerken in een salade. Selleriesalade maak je heel makkelijk met walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise. Ter inspiratie hebben we hier onderaan veel inspirerende recepten voor je.

Knolselderij is een voedzaam alternatief voor aardappels. Blokjes knolselderij zijn lekker in een groente- of tomatensoep. Geraspte knolselderij wordt in remoulade saus gebruikt. Gekookte knolselderij kun je serveren met kerrie-, mosterd- of tomatensaus. Plakken knolselderij, bruin gebakken in roomboter zijn een succes als broodbeleg bij kinderen. Knolselderij-gratin uit de oven is ook lekker.

Gezondheid
Knolselderij zit bomvol vitamine C en stimuleert daarmee je weerstand. Samen met de natuurlijke suiker en folaat in knolselderij helpt vitamine C je energie op peil te houden. De grote hoeveelheid vitamine K is goed voor stevige botten. Er zit ook kalium in knolselderij, waarvan gezegd wordt dat het kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Verder wordt er van knolselderij gezegd dat het de menstruatie, maar ook de mannelijke potentie stimuleert. Het zou ook kalmerend en vochtafdrijvend werken en in grote hoeveelheden werkzaam zijn tegen jicht en reuma.

Geschiedenis
Knolselderij, bladselderij, bleekselderij en groenselderij stammen af van de wilde selderij, die in Nederland zo zeldzaam is geworden dat ze in het wild beschermd is. Wilde selderij heeft een langere geschiedenis. Deze is gevonden in Egyptische graven van 1100 jaar oud. De naam vindt zijn oorsprong in Sicilië. De Siciliaanse stad Selinunte is daar in de 7e eeuw voor Christus door Griekse kolonisten gesticht. Het ligt aan de monding van de rivier Selinos. Daar, aan de zompige oevers, groeit nog steeds rijkelijk wilde selderij. In het Frans werd selinon celeri, en daarna in het Duits sellerie en daarna in het Nederlands selderij.

Bewaren
Knolselderij is heel goed te bewaren. Als ze niet uitdroogt kun je de knol drie tot vier maanden worden bewaren in de koelkast. Niet schillen of schoonmaken voor het bewaren, want dan krijgen ze bruine vlekken.

Recepten
Alle ingrediënten zijn te vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl
  1. Erwtensoep met venkel en rookworst
  2. Selderij-wortel salade
  3. Lasagne van knolselderij en pompoen
  4. Gestampte knolselderij
  5. Warme knolselderijtaart met komijnekaas
  6. Spaghetti carbonara met knolselderij
  7. Knolselderij-aardappelpuree
  8. Salade van knolselderij, zuurkool en appel met chiazaad en geitenkaas
  9. Ovenschotel van knolselderij, appel en linzen
  10. Knolselderijgnocchi met daslook-walnootboter & biet
  11. Geroosterde knolselderij met spruitjeshummus
  12. Vegetarische snert
  13. Panna cotta met knolselderij
Voorbeeldrecept: simpele wortel-selleriesalade

Ingrediënten: 200gr knolselderij, 100gr wortel, citroensap, mayonaise, yoghurt, 1 tl oregano, peper, zout, evt selderijblad.
Bereiding: Knolselderij schillen, wortels schrappen en beide raspen. Een mengsel van yoghurt, mayonaise, citroensap en oregano maken en door de geraspte massa scheppen. Op smaak maken met peper en zout en evt een beetje fijn geknipt selderijblad. Optioneel: stukjes appel, geroosterde zonnebloempitten of rozijnen erdoor.

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108211290

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Knolselderij, per kg, Klein Broekhuizen
Laat een review achter
Versturen