kapucijners, 500g, De Nieuwe Band

kapucijners, 500g, De Nieuwe Band
2.97
InStock
Aantal
Voedzame bonen, geteeld door boer Piet van Zanten bij het Groningse dorp Garmerwolde. Piet en Vera van Zanten zijn steeds bewust op zoek naar het terugbrengen van oude en typisch Groningse gewassen en dat volledig in respect voor en met de natuur.

Recepten

Kapucijners
Kleurrijke kapucijnerschotel

Groningse kapucijners van De Nieuwe Band

03-03-2014 03:30

center
Na een vier (!) jaar lange zoektocht naar boeren die ons biologische of biologisch-dynamische kapucijners zouden kunnen leveren, is het ons dit jaar nu toch gelukt!
De kapucijners komen van Piet van Zanten (hierboven op de foto) van het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in het Groningse Garmerwolde.

Kapucijners: een Nederlands gewas dat niet van natte voeten houdt...

De kapucijner is een boon die alleen in Nederland wordt geteeld. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw gebeurde dat nog – net als vele andere bonen – op redelijk grote schaal in Groningen, Friesland en Zeeuws Vlaanderen. Voor de boer zijn bonen voor de bodem een prachtig gewas, want ze brengen stikstof in de bodem. Het telen van bonen en vooral het drogen ervan is echter nogal risicovol in een land waar het in het najaar geregeld wil regenen. Vroeger werden de bonen na de oogst handmatig – dus arbeidsintensief - opgestapeld op ruiters (houten constructies waarbij de bonen van de grond bleven) en op het land te drogen gezet. Na het rampjaar 1987, toen het in het najaar eindeloos regende en honderden hectares bonen omgeploegd moesten worden, was het voor de meeste boeren gedaan met de (gedroogde) bonenteelt.

Piet van Zanten vertelde ons dat zijn ervaring met kapucijners is dat hij van elke vijf jaar er twee jaren bij heeft met een goede oogst, één jaar “dat er mee door kan” en twee jaar met een ronduit slechte oogst (als gevolg van de natheid) en dat hij dan moet onderploegen. Toch teelt hij graag het gewas en vindt hij het leuk om met oude gewassen te werken.

kapucijners van Piet van Zanten

Kapucijners moeten 8-12 uur voorgeweekt worden en hebben een kooktijd van 60-75 minuten, afhankelijk van hoe oud de kapucijners zijn.Op ons etiket staat niet vermeld dat de kapucijners van Demeter-kwaliteit zijn. Daarvoor is het voor ons namelijk nog te onzeker of we altijd Demeter-kwaliteit kunnen krijgen of dat we soms ook uit zullen moeten wijken naar biologisch.

''N.B. We vinden het belangrijk om je zoveel mogelijk te vertellen over de herkomst van onze producten. En we vinden het belangrijk om zoveel mogelijk met dezelfde boeren en leveranciers te werken. Soms moeten we toch tussentijds wisselen van leverancier omdat er niet voldoende beschikbaar is van een product. We kunnen dit helaas niet overal op onze site actueel houden. Bij het product-overzicht op deze site, zie je wel altijd het actuele land van herkomst van een product, dus kijk daar als dit nieuws-item al wat ouder is.''

Ingrediënten

kapucijners*. * Van biologische herkomst

Land van herkomst (ingrediënten): Nederland

Voedingswaarde

Gemiddeld per 100 gram:
Energie 1286 kiloJoules
305 kcal
Vet 1,5 gram
- waarvan verzadigde vetzuren 0,2 gram
Koolhydraten 43 gram
- waarvan suikers 1 gram
Voedingsvezels 20 gram
Eiwit 20 gram
Zout 0,03 gram

Allergenen-informatie

De vermeldde ingrediënten, voedingswaarde en allergenen worden overgenomen uit de door producenten aangeleverde informatie. Wij vragen aan producenten om ons te voorzien van de meest actuele informatie. Deze informatie nemen wij vervolgens met de grootst mogelijke zorg over. Toch kan het gebeuren dat de gegevens op onze site anders zijn dan op de verpakking van het product staat. Daarom raden wij je aan om voor aanschaf van het product altijd eerst het etiket te raadplegen.
Typefouten en fouten door technische onvolkomenheden op De Nieuwe Band-site zijn voorbehouden. De Nieuwe Band kan niet aansprakelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden. Voor klachten, opmerkingen of bij signalering van fouten kun je ons mailen. Je kunt ook bellen met onze kwaliteitsafdeling als je vragen hebt over de ingrediënten van onze producten: 0594-645353.

Gluten Mogelijk Amandelen Mogelijk
Tarwe Mogelijk Hazelnoten Mogelijk
Rogge Mogelijk Walnoten Mogelijk
Gerst Mogelijk Cashewnoten Mogelijk
Haver Mogelijk Pecannoten Mogelijk
Spelt Mogelijk Paranoten Mogelijk
Kamut Mogelijk Pistachenoten Mogelijk
Schaaldieren Nee Macademianoten Mogelijk
Ei Nee Selderij Nee
Vis Nee Mosterd Nee
Aardnoten (pinda) Nee Sesam Mogelijk
Soja Mogelijk Sulfiet Nee
Sojalecithine Nee Lupine Nee
Melk Nee Weekdieren Nee
Noten Mogelijk

Informatie, uitleg en links betreffende allergenen-informatie.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Ontdek het geheim van eten uit de buurt.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen, nieuws van het land en achtergrondinformatie.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN