Groenselderij (NL, volle grond, eko)

Groenselderij (NL, volle grond, eko)
2.19
InStock
Aantal
Staffelprijzen
14x
€ 1.74


Biologisch geteeld door de Fijne Tuin in Zutphen.

Groenselderij zijn de jonge stengels van de selderijplant.
Groenselderij kan zowel rauw als warm gegeten worden. De smaak en structuur is steviger dan die van bleekselderij waardoor geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. De groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen.

Bewaar groenselderij maximaal 5 dagen in de groentelade van de koelkast.


Verfrissende smaakmaker
Van het Spaanse seizoen
De biodynamische groenselderij komt van het Spaanse bedrijf Camposeven. In de zuidelijke kuststreek Murcia telen de boeren diverse soorten groenten en fruit onder de Mediterrane zon. Murcia staat bekend om haar schone lucht en lage luchtvochtigheid. Het bergachtige achterland beschut het gebied tegen wind en zorgt daarnaast voor een aangename temperatuur. De groenselderij krijgt genoeg tijd om te groeien in de schone omgeving en zachte zon.
Groenselderij is zeer geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Heerlijk in een salade met bospeentjes en blauwe bessen. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie.
[Originele tekst: Odin Weekinfo Special – 2017 – week 03 – groenselderij Camposeven]


Collumn Nely Babin over groenselderij

Een heerlijke, groene, stevige groente, vochtig, knapperig en een beetje bitter.
In ons land, las ik ergens, werden voor de oorlog nog 105 rassen geteeld nu nog maar twee en in het wild staat selderij op de rode lijst van zeldzame planten. Tegenwoordig kennen we gekweekt vooral groenselderij, bleekselderij, snijselderij en knolselderij. Het is een tot de verbeelding sprekende plant, die vroeger als geneesplant werd gebruikt en momenteel dus vooral als groente wordt gegeten. Selderij is gezond, werkt leverreinigend en nierondersteunend, het stimuleert de borstvoeding, drijft overtollig vocht af en helpt tegen jicht en verwante rheumatische aandoeningen. Al sinds oude tijden wordt de selderij verwerkt als heksendrank, liefdesdrank, toverdrank kortom, de heksen weten er raad mee. In oude tijden werden er rouwkransen van gemaakt en overwinningskransen bij bepaalde spelen.
De plant versterkt in het algemeen de gezondheid (tonicum). Ook zou het een pijnstillende werking hebben en insecten kunnen verdrijven door de huid in te smeren met gekneusde blaadjes van de selderij.
Verder laat het zich goed combineren met kaassoorten en tomaat. Ook rauw is het een heerlijke snackgroente en in de gleufjes van de stelen kunnen we, om het als hapje nog lekkerder te maken, b.v. lekkere roomkaas doen. Het smaakt ook heerlijk in een groentesoep. Voel je je wat opgeblazen, eet dan wat steeltjes selderij en je zult je beter gaan voelen (gebruik het zelf al jaren) en in het aanstormende voorjaar past selderij, vooral ook om de reinigende werking, erg goed. Selderij bevordert de eetlust, verlaagt de bloeddruk en helpt om af te vallen. Wel zit er natrium in en dat lijkt dan weer tegenstrijdig met de bloeddrukverlagende werking van deze plant, maar ook kalium is echter goed vertegenwoordigd en mogelijk berust de bloeddrukverlagende werking op de regulerende werking van kalium en natrium op de vochthuishouding. Kortom, we kunnen, letterlijk, met een gerust hart deze groente op ons menu zetten.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/114682-de-geneeskracht-van-sellerie-selderie-of-moerasscherm.html#sellerie-in-de-oudheid


Recept voor Selderij - Prei - Olijven Schotel

Ingredienten: 250 gram ontpitte zwarte olijven, 125 cc mooie extra virgine olijf olie, 6 sjalotten(fijn gesnipperd), 6 teentjes knoflook(fijn gesnipperd), 750 gram aardappelen(gekookt en gepureerd), 750 gram prei(in 1 cm schijven), 750 gram groenselderij(stelen in 1/2 cm schijven en het groen fijn gehakt), 3 eieren goed klutsen, nootmuskaat.
Bereiding: de ontpitte zwarte olijven in vers water even opkoken, water weggooien en het proces nog eenmaal herhalen(olijven zijn nu zachter en veel minder zout); olijven in schijfjes snijden; Ui en knoflook aanfruiten in de olijfolie (in een pan met dikke bodem ); als de ui glazig wordt de prei en selderij er bij doen en mee aanfruiten tot de groentes zacht geworden zijn; dan gaat de aardappelpuree er bij; goed omroeren en goed doorverhitten; pan met deksel er op 1 uur in de oven zetten; pan er uit halen; olijven en de geklutste eieren door de massa roeren; blijven roeren tot de eieren volledig zijn opgenomen in de massa; selderij groen er door roeren; pan nog 10 minuten in de oven. Eet smakelijk!


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie