Uien, grote gele-, per kg, PuurNL

0 Beoordelingen
Uien, grote gele-, per kg, PuurNL
1,85
Variatie: Uien, grote gele-, per kg, PuurNL
Uien, grote gele-, per kg, PuurNL
Zilveruitjes zoetzuur, 340gr, Machandel
Uien, rode-, 500gr, PuurNL
Sjalotten, 200gr, PuurNL
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Ui is natuurlijk de ultieme smaakmaker. Hoe vaak lees je wel niet aan het begin van een recept “pel en snipper een ui”. De ui wordt wereldwijd in bijna alle keukens gebruikt. We willen je graag inspireren door je te vertellen waarom uien gezond zijn, waar ze vandaan komen en geven je bovendien een 13-tal makkelijke recepten met ui in de hoofdrol. Wist je dat je irriterende ogen kunt voorkomen door een scherp mes te gebruiken? Wat ook helpt is om uien 2uur voordat je gaat snijden in de koelkast te leggen.

Smaak
De scherpe smaak van ui neemt af bij verhitting. De smaak is ook afhankelijk het soort. De gele ui heeft een mild-pittige smaak, de rode ui en het sjalotje zijn scherper en pittiger. De lente-ui heeft een meer subtiele aromatische smaak. Knoflook heeft een scherpe doordringende ui-smaak.

Culinair
Uien doen het zelfstandig ook goed in recepten. Bijvoorbeeld in een heerlijke uiensoep of hachee. Enkele ideeën: zacht gesmoord in een hartige taart, fijn snipperen voor in de salade, in de omelet, bij haring met augurk. Onderaan vind je bij onze recepten nog tal van recept-ideeën.

Gezondheid
Een doormidden gesneden ui naast het bed helpt verkouden mensen beter te ademen. Uien zitten vol fytonutriënten, boordevol vezels, koolhydraten, mineralen en vitamine C. Daarmee zuiveren ze het bloed, stimuleren ze het hart, hebben ze een positieve werking op de luchtwegen en verbeteren ze de darmflora en spijsvertering. Een ander bestanddeel van de ui is quercetine, een belangrijk antioxidant. Antioxidanten beschermen lichaamcellen tegen beschadiging, omdat ze vrije radicalen uitschakelen. Uien, speciaal de rode, zijn cholesterol regulerend.

Geschiedenis
Uit geschriften van rond 3000 v.Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in delen van Azië, in Iran en Afghanistan, werd verbouwd. In deze periode werd de ui ook in China en later ook in India verbouwd. Vanuit India is de ui naar Griekenland en Egypte gebracht. In decoraties en hiërogliefen van piramides komt de ui veelvuldig voor. De piramidebouwers kregen uien als rantsoen. Aangenomen werd dat de ui de fysieke kracht bevorderde en ziekten hielp voorkomen. Uien werden ook in graftombes gelegd voor in het volgende leven. Ze waren tegelijkertijd voedsel en medicijn tijdens de reis naar het hiernamaals. Ook zou de schil door de structuur gezien worden als een symbool van eeuwigheid.

Bewaren
Uien bewaar je op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.

Recepten
Alle ingredienten zijn te vinden in deze webwinkel.
  1. Appel-cider-uiensoep
  2. Gefrituurde uienringen in bierbeslag
  3. Uienmarmelade
  4. Uientaart met mosterd en venkel
  5. Gratin van uien en tijm
  6. Gebakken uitjes (bawang goreng)
  7. Zwartgeblakerde uien (BBQ)
  8. Pittige uiensoep met ketjap
  9. Uien, gevuld met groentecurry
  10. Radijzen-ui salade
  11. Gepekelde rode ui
  12. Geglaceerde uitjes (bijgerecht)
  13. La tarte a l’ognion
Gefrituurde uienringen
Ingrediënten: Bierbeslag; 2 ui, 150 gr bloem, 250 ml bier, 1 Ei, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gerookte paprikapoeder. Dipsaus; 2 el mayonaise, 1 el sweet chilisaus.

Bereiding: zet een pan met olie op het vuur en verhit deze tot 180 graden; snijd de ui in grote ringen van ongeveer een halve centimeter dik; k
lop de ei los in een grote kom; voeg het bier eraan toe en klop alles tot een luchtig mengsel; meng de bloem beetje bij beetje met het ei-bier beslag;  roer alles goed door elkaar zodat er een glad beslag ontstaat; voeg de kruiden toe om het op smaak te brengen; haal de ringen één voor één door het beslag en doe ze direct in de hete olie; frituur de uienringen totdat ze mooi goudbruin worden, meestal binnen 3 minuten; doe niet teveel ringen tegelijk in de pan; als ze klaar zijn laat je ze uitlekken op een bordje met servetten; meng de mayonaise en chilisaus en serveer deze bij de gefrituurde uienringen.

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Review toevoegen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Uien, grote gele-, per kg, PuurNL
Laat een review achter
Versturen