Broccoli, per kg, Haverkamp

Broccoli, per kg,  Haverkamp
4.25
InStock
Aantal
Staffelprijzen
6x
€ 3.59 p/s


Broccoli wordt meestal gekookt, rauw of gebakken gegeten. In sommige streken in Italië worden ook de bladeren gegeten. De stelen van broccoli zijn harder dan de roosjes. Je kan de stelen daarom schillen of ze apart houden voor soep of bouillon. De blaadjes van de broccoli mogen blijven zitten. Leg (ongesneden) broccoli 5 tot 10 minuten in zout water om eventuele rupsen tevoorschijn te halen. Bewaar broccoli in de koelkast zodat de bloemknoppen mooi groen blijven.

Recept; broccoli met room, 4 porties

Maak 500 gram broccoli schoon en stoom deze in 3 á 5 minuten beetgaar. Verdeel de broccoli in 4 porties. Verwarm zure- of soyaroom en overgiet de broccoli hiermee.

Recept; broccoli-munt-soep, (2personen/ in 15minuten klaar)
Glutenvrij, Koolhydraatarm, Vegetarisch

Snijd 1 ui en 1teen knoflook. Zet een pan op het vuur met 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook. – terwijl dit warm wordt, snijd je 500gram broccoli en doe het ook in de pan. Zet het vuur wat zachter en laat het zo een minuut of 2 met de deksel op de pan staan. Houd het wel in de gaten zodat er niets aanbrand. – voeg na die 2 minuten 500ml bouillon toe, doe de deksel weer op de pan en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur uit zodra het kookt en laat de deksel op de pan. Wacht ongeveer 3 – 5 minuten. – giet het mengsel in de blender en voeg een handje vol 7.5gram munt, wat zout en wat peper toe. Mix het op hoge stand totdat het goed gepureerd is. – schenk het uit in soepkommen of diepe borden. – TIP Je kunt een beetje slagroom aan toevoegen om er een romige soep van te maken. [Recept van www.SupersnelGezond.nl]

Column Nely Babin over broccoli

Broccoli, ik houd er van, hoewel niet zozeer van de bereiding zoals die vroeger plaatsvond, doorgekookt met een papje. Broccoli, familie van de bloemkool, was in mijn jeugd nog niet in beeld in Nederland. Deze groente komt oorspronkelijk uit Turkije en Italië, alwaar de Romeinen zich er al te goed aan deden en ergens vond ik vermeld staan dat men er soms zoveel van at dat hun urine groen werd. Enige decennia terug hier in Nederland geïntroduceerd en een lekkere variant op de Hollandse bloemkool, mede geïnspireerd door het optreden van dr. Oz in het programma van Ophrah Winfrey, met duidelijke informatie voor de kijker over gezond voedsel; een enorm populair programma, waarin broccoli ook vaak werd aanbevolen en in een adem werd genoemd tegen de ziekte kanker. Hier zijn vele onderzoeken naar gedaan en er zijn in ieder geval sterke aanwijzingen, dat het zeer aanbevelenswaardig is ter preventie ervan. Niet te lang doorgekookt (hooguit 5 minuten, wokken 3 minuten) en geserveerd met kaassaus of een andere heerlijke saus is het een delicatesse. Of een mix met andere groenten. Te lang koken veroorzaakt verlies van belangrijke stoffen, die in broccoli voorkomen. Ook weet men inmiddels dat de stof sulforafaan, dat in broccoli zit, een rode verbrande huid sneller doet herstellen en verder bevordert het de opname van vitamine D in ons lichaam. Op dit moment zijn er onderzoeken gaande om uit te zoeken of van broccoli ook een huidsmeersel gemaakt zou kunnen worden, met anti- kankerwerking. Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen te benoemen waarom broccoli met recht "superfood" genoemd mag worden. Onlangs vond in Amsterdam de start van het broccoli-oogstseizoen plaats onder de naam " Big Bang Broccoli". Onder het mom van dat in Nederland maar 5% van de bevolking de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid gezonde groenten eet, is men een groentecampagne begonnen met broccoli als icoon voor deze campagne, die nog maar enige dagen geleden is beëindigd. Gezonde groenten zijn in mijn ogen "art of nature" en tevens een medicijn voor een gezond lichaam. Overige onderdelen van een maaltijd zijn niet of maar beperkt nodig, maar van groenten wordt, indien gevarieerd gegeten, niemand ziek. Andere zaken, zoals vlees, kaas, vis, granen, enz. kunnen een maaltijd dan aanvullen, maar in vele gevallen is het echter in ons huidige eetpatroon omgekeerd. Wilt U zich nog verder verdiepen in de geneeskracht van broccoli, de foodguerilla en de big bang actie volg dan onderstaande links:
http://www.foodguerrilla.nl
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100019-de-geneeskracht-van-broccoli.html

http://www.bigbangbroccoli.com/

 

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze producten uit onze webshop en wat je er mee kunt.

Gezondheid [Oorspronkelijke tekst: Wikipedia]

Broccoli draagt bij aan het lichaam via een relatief hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C, aangezien deze voedingsstoffen belangrijke functies binnen het lichaam ondersteunen, zoals de spijsvertering, celreparatie en celbescherming [2]. Verder hebben onderzoekers aan de Universiteit van Californië - Berkeley ontdekt dat bepaalde bestanddelen van broccoli (indolen, glucosinolaten) het lichaam tegen kanker lijken te verdedigen. Ook zou broccoli tegen UV-licht beschermen, waarschijnlijk door de stof sulforafaan. Deze indolen worden in de maag afgebroken en omgezet tot het bestanddeel 3,3-diindolylmethaan (DIM). DIM lijkt kanker een halt toe te roepen. DIM zou ook zorgen voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat kankercellen doodt en voor een verminderde aanmaak van een ander eiwit, waarvan kankercellen juist een verhoogde concentratie nodig hebben om te overleven.[3] Een Brits onderzoek toont vermindering van risico op prostaatkanker met 400 gram broccoli per week in vergelijking met een controlegroep met 400 gram erwtjes.[4] Onderzoekers van de universiteit van Warwick toonden aan dat koken of diepvriezen de gunstige werking met driekwart kan verminderen, terwijl bij wokken, stomen of bereiding in de magnetron de werkzame stoffen worden behouden.[5] De gunstige invloed van broccoli ter voorkoming van prostaatkanker was al eerder aangetoond.[6] Onderzoek toont ook een versterking van het immuunsysteem door het bestanddeel di-indolylmethaan in broccoli.[7].


Over
biologische Tuinderij de Haverkamp in Deventer
"Landbouw is genieten. Dat vergeet je makkelijk door al het negatieve nieuws over de intensieve veehouderij. Wij, Heleen en Jopie, zijn liefhebbers, die leven van wat de grond ons geeft, en genieten van de groente, de dieren, de natuur en het landschap. Onze boerderij ligt net buiten Deventer, op landgoed de Bannink, tussen bossen, houtwallen en kolken. We verbouwen biologische groente en fruit die te koop zijn in de boerderijwinkel. Voor mooie groente en fruit op een mooie plek in een mooie omgeving kun je bij ons terecht. Kom gerust langs!", aldus Jopie en Heleen op hun facebookpagina.


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Slagroom, 200ml



€ 1.92


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN