Bosui (Regio, koude kas, Eko)

Bosui (Regio, koude kas, Eko)
1.55
InStock
Aantal
Staffelprijzen
5x
€ 1.42


Biologisch geteeld in door biologische tuinderij de Fijne Tuin in Zutphen.

Bewaar bosuien op een koele (12-15 C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo blijft bosui ongeveer een week goed.


Collumn Nely Babin "Bosknoflook en bosui"
Zielemaatjes, in verbinding ermee tot tranen toe bewogen, zijn deze heilzame planten de vrienden van ons mensen geworden. Duizenden jaren geleden waren ze al bekend om hun heilzame werking en ook werden ze gebruikt om demonen of ongewenste energie en eumln te weren daarom hingen we bossen knoflook bij de voordeur.
De bosui, ook wel lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke genoemd dit laatste voornamelijk in Vlaanderen, genoemd naar het onafscheidelijke popje van Wiske, dat later de naam Schanulleke en in Nederland aangekomen de naam Schabolleke is gaan dragen. Maar allez, niet te ver afgedwaald van ons bosuitje, dat zo'n heerlijke smaakmaker in gerechten is. Haar jeugdigheid draagt bij tot een milde smaak van ui en het groen heeft ook een decoratieve waarde.
Ui behoort tot te familie van de "loken". In talloze gerechten hebben deze loken, zoals o.a. bieslook, ui, prei of knoflook, een belangrijk aandeel. De jonge bosknoflook, het voorstadium van de ons bekende knoflookbol, kan gemakkelijk worden verwerkt, net als bosui, om gerechten een lichte knoflook of in geval van bosui een lichte uiensmaak te geven. Gemakkelijk te verwerken in sauzen, soepen en salades. Kortom, zonder deze heerlijke smaakmakers zou het leven een stuk minder aangenaam zijn.
In de Indiase geneeskunst maant men tot matigheid met uien en knoflook omdat het volgens deze geneeskunde onrustig en minder contemplatief maakt, maar beweeglijk en actief. Ui was bijvoorbeeld de eerste doping bij de Olympische spelen. Alle voordelen van de geneeskrachtige werking van deze kruidachtige groenten, soms nog meer dan de volwassen vorm van knoflook en ui, zijn aanwezig.
Er zijn vele werkingen bekend met voordelen voor ons hele lichaam, o.a. een werking tegen ziekmakende bacteriën en ook zijn ui en knoflook beiden afrodisiaca. De geneeskrachtige benefits van knoflook zijn te lezen in deze link. en van ui zijn ze te lezen in deze link.

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze wekelijks een product van de lijst en wat je er mee kunt.


Amandel-knoflooksoep met Kikkererwten
Verse bosjes knoflook kun je niet in de supermarkt kopen en ook niet altijd op de markt. Als het in het seizoen is dan zie je het in het buitenland veel vaker. Het heeft een mooie knoflook geur en doordat je de soep met melk maakt en langzaam meekookt heeft het niet zo´n uitgesproken knoflook smaak. Je kunt het eigenlijk overal gebruiken waar je normaal knoflook tenen zou gebruiken. Het is heerlijk in roerbak gerechten.
Ingrediënten:  500 ml melk, 200 gram kikkererwten (gekookt), 50 gram geschaafde amandelen of fijngemalen amandelen, 1 bleekselderij + blaadjes, 50 gram of 4 stengels verse knoflook (bosui past hier ook nog goed bij), 1 eetlepel roomboter, en frac12 theelepel paprikapoeder (pikante), 500 ml kippenbouillon.
Bereidingswijze: 1) Doe de melk in een grote pan en breng het aan de kook. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudgeel en voeg ze aan de melk toe. Draai het vuur laag en laat de amandelen in de melk 15 minuten zachtjes koken. Pureer de amandelen in de melk met de staafmixer en voeg dan kikkererwten toe. 2) Verwijder de buitenste stengels van de bleekselderij, snijd het de licht gele stengels uit het hart in piepkleine blokjes en zet de gele blaadjes op (ijs)koud water. Snijd de knoflook stengels in de lengte in vieren en snijd ze in piepkleine blokjes.
3) Verhit de boter in de koekenpan, fruit de bleekselderij en knoflook op middelmatig hoog vuur ca. 10 minuten. Roer de bleekselderij door de melk, voeg paprikapoeder en kippenbouillon toe. Voeg naar smaak zout en peper toe en kook de soep nog 20 minuten. Schep de helft van de soep tijdelijk over in een andere pan en pureer de andere helft met de staafmixer. Voeg de soepen samen en breng op nieuwe aan de kook. Schep de soep in vier warme kommen, hak de bleekselderijblaadjes fijn en verdeel ze over de soep en serveer direct.

Tip: maak een "drizzle" van verschillende verse kruiden zoals als basilicum, peterselie en munt roer ze met extra vierge olijfolie door elkaar en schep een lepel in de warme soep.

Recept: Yolanda van der Jagt, www.daatjespassie.nl



Terug naar overzicht


Schrijf een reactie