Bospeen, per bos, Oosterwaarde

Bospeen, per bos, Oosterwaarde
3.89
InStock
Aantal
Staffelprijzen
10x
€ 3.29 p/s


Biologische tuinderij De Korenblik, Zutphen

Bewaren

Bospeen kan 2 dagen bewaard worden op een koele plaats en 5 dagen in de koelkast. Winterwortels zijn 1 tot 2 weken houdbaar.

Over bospeen

Bospeen is een heerlijke lente- en zomergroente en is goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat bospeen veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorie en eumln. Wortelen zijn rijk aan flavonoïden en bèta-caroteen. In je lichaam wordt deze omgezet in vitamine A. Vitamine A is niet alleen belangrijk voor je gezichtsvermogen, maar ook voor je weerstand. Verder is bètacaroteen een belangrijke antioxidant. Samen met andere antioxidanten helpen ze je weefsels beschermen tegen schade en veroudering. Daarnaast bevatten wortels folaat. Dit helpt samen met de natuurlijke suikers in wortel je energie op peil te houden. Ook speelt folaat een rol in de werking van het zenuwstelsel en de hersenen.
Het is even een klusje om verse bospeen schoon te maken, maar wanneer je het resultaat proeft ben je dit zo weer vergeten. Verwijder het loof, was de bospeen en schap deze. Daarna eventueel klein snijden of raspen. De bospeen kan vervolgens gekookt worden. In ca. 10 minuten is verse bospeen gaar. Bij wokken kun je van 7 minuten uitgaan en wil je ze smoren of stomen dan moet je een kwartier aan houden. Wanneer je ze smoort met een beetje suiker, honing of ahornsiroop krijg je een prachtig geglaceerd laagje. Zo worden ze nog zoeter.
De verse bospeen kun je prima verwerken in wokschotels / wokgroenten. Een prachtige basis omdat het een snellere garing heeft als de winterpeen. Met ui, bleekselderij en venkel maak je een mooie combinatie. Natuurlijk doen de stukjes wortel het goed in soepen. Geraspte bospeen smaakt (met dressing) perfect als garnituur bij een stukje vlees of vis. Eventueel gemengd met sinaasappel, rozijn of kokos heb je een smaakvolle rauwkost. Daarnaast wordt bospeen ook graag rauw gegeten met een dipsausje.

Recept: Pesto van het groen van bospeen

Biologische bospeen is fantastisch. Als snack, in de salade of soep, op Oosterse wijze en nog duizend-en-een manieren. Maar wat doe je met het prachtige groen? Weggooien? Op de composthoop? Of maak je er pesto van en hellip Chef-kok Femke van den Heuvel bedacht er dit fantastische biobudget recept mee!Ingredi en eumlnten: groen van 1 bos bospeen, 1 bosje basilicum, 80 gram Parmezaanse kaas, 6 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, ZoutBereidingswijze: 1 was het groen van de bospeen goed en zoek de slechte stukken er tussen uit. 2 pel de knoflooktenen. Doe het groen en de basilicum over in een keukenmachine. Pers de knoflooktenen erboven uit. 3. draai het groen fijn en voeg al draaiende de olijfolie in een straaltje toe totdat je een pasta hebt. 4. voeg de kaas toe, draai nog even en breng op smaak met zout.
Tip: van wortelloof kan je ook bouillonpoeder maken.

 

Leverancier uitgelicht: Boerderij De Korenblik, Warnsveld


Wim en Rieke Schoemaker wonen in het mooie landelijke gebied tussen Warnsveld en Vorden dat grenst aan het landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het bedrijf ligt op een "oude kampgrond": dat wil zeggen een dikke laag zwarte, humusrijke grond. Het eeuwenlang opbrengen van heideplaggen door vroegere bewoners heeft deze laag gevormd.

 Lees meer...

Van de Korenblik hebben we oa oranje pompoenen, baby leave pluksla.

BPA, een vruchtbare samenwerking
logo bpaWim is een van de oprichters van de Biologische Productenvereniging Achterhoek (BPA) is een samenwerkingsvorm van biologische boeren in de Achterhoek. Samen zorgen zij voor een korte keten. BPA levert biologisch, vers en regionaal geproduceerde groenten, fruit, vlees, melk en zuivel. Tuinderij Haverkamp en De Melkbrouwerij zijn ook lid. Distreko zorgt er voor dat de deelnemers elkaars producten aangeleverd krijgen en bevoorraadt ook de Gouden Pompoen.

Online

Facebook
Website


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN