Bosknoflook, 2-3stuks, Tuinderij Oosterwaarde ACTIE

Bosknoflook, 2-3stuks, Tuinderij Oosterwaarde

Fijn snijden en vers gebruiken als garnering in soepen, salades, roerbakgroenten, rijstschotels.

De bosknoflook danken hun naam, net als de bosui, aan de manier waarop ze verkocht worden: in bosjes. De jonge knoflook met loof smaakt mild en knoflook-achtig. Rauw in repen gesneden smaakt de bosknoflook ook lekker in een omelet.

Bewaar bosknoflook op een koele (12-15 C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo blijft bosui ongeveer een week goed

Collumn Nely Babin "Bosknoflook en bosui"

Zielemaatjes, in verbinding ermee tot tranen toe bewogen, zijn deze heilzame planten de vrienden van ons mensen geworden. Duizenden jaren geleden waren ze al bekend om hun heilzame werking en ook werden ze gebruikt om demonen of ongewenste energieën te weren daarom hingen we bossen knoflook bij de voordeur.
De bosui, ook wel lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schanulleke genoemd dit laatste voornamelijk in Vlaanderen, genoemd naar het onafscheidelijke popje van Wiske, dat later de naam Schanulleke en in Nederland aangekomen de naam Schabolleke is gaan dragen. Maar allez, niet te ver afgedwaald van ons bosuitje, dat zo een heerlijke smaakmaker in gerechten is. Haar jeugdigheid draagt bij tot een milde smaak van ui en het groen heeft ook een decoratieve waarde.
Ui behoort tot te familie van de en quotloken en quot.
In talloze gerechten hebben deze loken, zoals o.a. bieslook, ui, prei of knoflook, een belangrijk aandeel. De jonge bosknoflook, het voorstadium van de ons bekende knoflookbol, kan gemakkelijk worden verwerkt, net als bosui, om gerechten een lichte knoflook of in geval van bosui een lichte uiensmaak te geven. Gemakkelijk te verwerken in sauzen, soepen en salades. Kortom, zonder deze heerlijke smaakmakers zou het leven een stuk minder aangenaam zijn.
In de Indiase geneeskunst maant men tot matigheid met uien en knoflook omdat het volgens deze geneeskunde onrustig en minder contemplatief maakt, maar beweeglijk en actief. Ui was bijvoorbeeld de eerste doping bij de Olympische spelen. Alle voordelen van de geneeskrachtige werking van deze kruidachtige groenten, soms nog meer dan de volwassen vorm van knoflook en ui, zijn aanwezig.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Ontdek het geheim van eten uit de buurt.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen, nieuws van het land en achtergrondinformatie.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN