Boerenkool, 200gram verpakt (regio, volle grond, eko)

Boerenkool, 200gram verpakt (regio, volle grond, eko)
2.49
InStock
Aantal
Staffelprijzen
10x
€ 2.20 p/s


Boerenkool van Klein Broekhuizen


Bereiden

Verwerk je hem zoals je wilt. Roer, vlak voor het opdienen, een halve theelepel mosterdzaad door de kool om haar lichter verteerbaar te maken.


Benodigde hoeveelheden

Bij gesneden boerenkool heb je aan 200 gram per persoon voldoende.


Bereidingstijden van boerenkool

Kook de boerenkool niet te lang. De kool wordt anders papperig en verliest kleur en belangrijke voedingsstoffen. De bereidingstijd hangt af van de manier waarop de boerenkool wordt bereid. Als je de boerenkool gaat koken kost dat 15 – 20 minuten. Je kunt hem echter ook roerbakken, dat kost ongeveer 15 minuten. Dan kun je hem ook in de magnetron klaar maken, dit kost 7 – 12 minuten en wanneer je hem gaan stomen kost dat 25 minuten. De laatste optie is de boerenkool smoren en dat kost 25 – 30 minuten.


Collumn Nely Babin; “Boerenkool, superfood van de lage landen”.

Ontdek de kracht achter deze oerhollandse lekkernij. Boerenkool wordt ook wel krulkool of krolkool genoemd. Het was al bekend in de middeleeuwen en een geliefde wintergroente in de landen met een koud klimaat. Deze groente smaakt vooral goed als ze bevroren is geweest. In Nederland vooral bekend als stamppotgerecht met aardappelen, spek en worst, maar het laat zich ook heel goed combineren met zoete, zure of hartige toevoegingen zoals bonen, abrikozen, cranberry's, kaassoorten, vegetarische balletjes enz. Door het robuuste karakter van boerenkool wordt de groente in de Indiase gerechten gecombineerd met hete kruiden.

Boerenkool heeft vooral de laatste jaren veel aandacht gekregen en is officieel tot superfood verheven vanwege de, uit onderzoek gebleken, zeer gezonde samenstelling, doordat deze groente veel vitaminen, mineralen, antioxidanten, flavonoïden, vezels, ijzer, enz, bevat. Ook geeft het ons immuunsysteem een boost in de winterperiode. Er wordt gezegd van boerenkool dat het een zeer gunstige invloed op onze gezondheid heeft. Een echt superfood van Nederlandse bodem dus. In Deventer en omgeving werd rond 1900 vaak " bruine kool " gegeten, een gekleurde variant naast paarsrode en zwarte boerenkool. De huidige gangbare kleur is donkergroen. Eet smakelijk!
 

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze wekelijks een product van de lijst en wat je er mee kunt.

Boerenkoolstamppot (vier personen)

Was 1kg boerenkool in zijn geheel. Rits de bladeren van de stronk, snij de dikke middennerven uit het bladen snij de bladeren fijn. Schil de aardappelen. Kook beide in een flinke bodem water met zout. Giet het kookvocht van de aardappelen en de boerenkool. Giet een kopje warme melk erbij voor een romige smaak. Stamp de boerenkool en aardappelen tot een stamppot. Voeg naar smaak zout en peper toe.


Vlees

Snipper 3 flinke uien en bak deze met 300gram spekjes en een klontje boter tot de uien glazig zijn en het spek lichtbruin.


Vegetarisch

Snijd een pak tempé klein en laat deze naar smaak marineren in een beetje sojasaus met peper en zout. Bak de tempé en drie uien in een klontje boter tot de tempé mooi bruin is en de uien glazig.


Biologisch tuinbouwbedrijf Klein Broekhuizen ligt tussen het riviertje de Oude IJssel en de stuwwallen van Montferland, dichtbij de plaatsen Wehl en Doetinchem. Gespecialiseerd in de teelt van biologische groente en aardappelen. Telen lekkere verse groenten, zoals aardbeien, prei, pompoenen, venkel, groenselderij en rode bieten, uiteraard op de biologische manier. Jaarrond hebben ze aardappelen van eigen bodem. In 2012 werden ze met de aardappelen uitgeroepen tot ‘held van de smaak‘ van de provincie Gelderland!


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN