Gewassen peen, per kg, PuurNL

0 Beoordelingen
Gewassen peen, per kg, PuurNL
2,75
Variatie: Gewassen peen, per kg, PuurNL
Gewassen peen, per kg, PuurNL
Bospeen, per bos, Udea
Winterpeen, ongewassen, per kg, Klein Broekhuizen
Waspeen, regenboog-, 1kg, Udea

Productomschrijving

Wortel is een groente voor alle seizoenen, maar elk seizoen heeft zo zijn voorkeursbereiding. Net als andere groentesoorten bevatten wortels veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Oranje wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen en je huid.

Smaak
Wortels hebben, op bieten na, het hoogste suikergehalte van alle groenten.

Culinair
Jonge wortels, bospeen of waspeen kun je makkelijk rauw eten. Het eventuele zand spoelt er makkelijk vanaf. De grotere penen worden geschild of geschrapt. Dan zijn ze net zo fris als waspeen. Je kunt wortels, raspen, koken, bakken, frituren, poffen. Je kunt er sap van maken, maar ook worteltjestaart. Koken doe je met weinig water. Oudere en grote wortels kunnen een beetje bitterder proeven. Om dit te voorkomen snijd je ze in de lengte door en verwijder je de kern. Als je worteltjes smoort met een beetje suiker, honing of ahornsiroop krijg je een geglaceerd laagje. Voor de echte zoetekauwen. Stukjes wortel doen het natuurlijk altijd goed in soepen. Geraspte wortels met een dressing smaakt heerlijk als garnituur. Gemengd met sinaasappel, rozijn of kokos heb je een smaakvolle rauwkost. Daarnaast kun je bospeen en waspeen prima rauw eten met een dipsausje.

Gezondheid
Wortels zijn rijk aan flavonoïden en bétacaroteen. In je lichaam wordt deze omgezet in vitamine A. Vitamine A is niet alleen belangrijk voor je gezichtsvermogen en je huid, maar ook voor je weerstand. Bétacaroteen is een belangrijke antioxidant. Samen met andere antioxidanten helpt het je weefsels beschermen tegen schade en veroudering. Wortels bevatten ook folaat. Folaat helpt samen met natuurlijke suikers in wortel je energie op peil te houden. Folaat speelt ook een rol in de werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

Geschiedenis
Wortels, zoals wij ze kennen, komen uit Afghanistan. In de zevende eeuw werden ze daar al verbouwd. Vermoedelijk stammen ze af van de zwarte wortel die nu nog in Turkije wordt verbouwd. Deze Afghaanse wortels zijn vermoedelijk in de veertiende eeuw in de landen rond de Middellandse Zee terecht gekomen. Deze wortels waren oorspronkelijk paars, maar ze kwamen in allerlei kleuren voor: rood, geel, wit. Allesbehalve oranje. In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland de welbekende oranje wortel. De langgerekte winterpeen is een Franse vinding uit de negentiende eeuw. Ze kruisten met succes de reuzenwortel van rond de Middellandse Zee en de Hollandse, oranje wortel.

Bewaren
Bospeen kan 2 dagen bewaard worden op een koele plaats en 5 dagen in de koelkast. Winterwortels zijn 1 tot 2 weken houdbaar. Wil je rauwe wortels invriezen, blancheer ze dan eerst ca. 2-4 minuten. Wortels zijn dan bij minimaal -18 C tot 12 maanden houdbaar. Gare wortels kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren in de diepvries.

20 recepten met wortels
Alle ingrediënten kun je terugvinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl

  1. Wortel-linzensoep
  2. Pittige pindasoep met wortel en paprika
  3. Wortel-pompoensoep
  4. Wortelsalade met munt
  5. Pittige wortel-rode biet-feta-salade
  6. Ouderwets lekkere hutspot
  7. Boerenlasagne
  8. Kerrie quiche met wortel en kokos
  9. Bbq-bospeen met pesto van eigen loof
  10. Kleurrijke regenboogwortel- & ricotta-taart
  11. Kruidig gebakken koolraap en worteltjes
  12. Wortelburgers
  13. Hartige worteltjestaart met noten
  14. Zoete worteltaart
  15. Wortelcake
  16. Raw carrot cheese cake
  17. Wortelkoekjes met appel en gember
  18. Wortel-banaanmuffins
  19. Wortelsap met een twist
Voorbeeldrecept Hutspot met olijvenjus en venkelworst
Oorspronkelijk recept: odin.nl

Een basisrecept voor ouderwetse hutspot, maar met een moderne Italiaanse twist. Bak stukjes gedroogde worst met venkel knapperig en maak een snelle olijvenjus. Succes verzekerd op een koude dag.

Je kunt ook je favoriete vega worstje gebruiken, als je het liever plantaardig houdt.Hutspot met olijvenjus en venkelworst

Ingrediënten

  • 400 gr uien gesneden
  • 600 gr wortel gesneden
  • 1 kilo aardappels geschild en in kleine stukken
  • 100 gr droge worst met venkel, in stukjes (of neem stukjes vegan Red Herbsworstjes)
  • 40 gr (plantaardige) boter
  • ongeveer 100 ml (plantaardige) melk
  • 2 sjalotten
  • 1 bakje olijventapenade (100 g)
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml bouillon

Bereiding

  1. Kook eerst de wortel en uien in ruim water, ongeveer 10 minuten. Je kunt ook de uien even bruinen/caramelliseren in wat boter.
  2. Doe dan de aardappels erbij en kook het geheel gaar in ongeveer 20 minuten.
  3. Giet af. Laat even uitdampen.
  4. Stamp met een pureestamper goed door elkaar. Voeg daarbij boter toe en scheutjes melk totdat het een smeuïg geheel is geworden, misschien heb je niet alle melk nodig. Voeg zout en peper toe naar smaak. Houd warm.
  5. Bak de worststukjes in olie knapperig.
  6. Voor de jus bak je 2 fijngesnipperde sjalotjes in olie glazig.
  7. Voeg de tapenade toe en bak even mee.
  8. Blus of met rode wijn en bouillon en laat wat inkoken.
  9. Eet de hutspot met de worststukjes apart of meng erdoor.
  10. Maal er nog wat zwarte peper over.

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108100037

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Gewassen peen, per kg, PuurNL
Laat een review achter
Versturen