Pastinaak, 500gr, PuurNL

1 Beoordelingen
Pastinaak, 500gr, PuurNL
2,25
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Pastinaak heeft een zoete anijsachtige smaak met nootachtige tonen. Pastinaak is het hele jaar verkrijgbaar, maar wordt vooral gezien als wintergroente. Je kunt ze rauw eten, maar meestal worden ze gekookt, gebakken of gegrild.

Culinair
Pastinaak wordt onder andere gebruikt in traditionele hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten. Pastinaak is ook een smaakverfijner in soep of in een winterse salade. Het is ook lekker bij gekookt bij vlees of wild; in frietjes gesneden en geroosterd in de oven; in een stoofschotel met pompoen en wortel; in aardappelpuree; in een gratin met aardappelschijfjes en kaas.
Het mooie witte van de pastinaak kleurt snel bruin na het snijden. Dit heeft geen invloed op de smaak. Doe daarom de gesneden stukken in het water met een theelepel citroensap of natuurazijn om het verkleuren tegen te gaan. Bij oudere en hele dikke pastinaken kun je het beste de kern eruit snijden, omdat die dan erg hard en vezelig is.

Gezondheid
Pastinaak bevat veel vitaminen B5, K en foliumzuur, mineralen mangaan en fosfor, antioxidanten en voedingsvezels. Ze bevat veel koolhydraten, net als aardappel. Maar bij pastinaken zijn de koolhydraten in de vorm van suikers. Hierdoor smaken ze ook zoeter. Pastinaken gaan naar verluid maagkramp tegen en hebben een vochtafdrijvende werking.

Herkomst
Archeologen ontdekten dat pastinaak al 11.000 tot 8.000 voor Christus werd gegeten. Bij de oude Grieken en Romeinen was het een populaire groente. De Romeinen namen het mee naar het noorden, waar bleek dat pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. Tot de intruductie van de aardappel uit Zuid Amerika was het een belangrijk volksvoedsel.

Bewaren
Pastinaken kun je het best op een koele plek of in de groentela van de koelkast bewaren. Zo blijven ze minimaal een week goed. Je kunt ze ook goed invriezen. Snijd ze dan in niet te grote, gelijkmatige stukjes en blancheer ze 2 tot 3 minuten. Je kunt ze dan zes maanden bewaren.

13x pastinaak
Alle ingrediënten van de onderstaande recepten kun je terugvinden in deze webwinkel.

  1. Hutspot met pastinaak
  2. Pastinaakpuree
  3. Ovenschotel met wortel, prei en pastinaak
  4. Roerbak van pastinaak en spruitjes
  5. Pastinaak-zoete bataat pannenkoekjes
  6. Aardappelgratin met pastinaak en venkel
  7. Pastinaaksoep met kurkuma en appel
  8. Pastinaak curry
  9. Pittige pinda-pastinaaksoep
  10. Gevulde pompoen met pastinaak-geitenkaaspuree
  11. Stoofpotje van witlof, kool en pastinaak
  12. Hartige taart met pastinaak, salie en oude kaas
  13. Pastinaaksoep met gember en mierikswortel

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108100334

Beoordelingen 1

Review toevoegen

Prima

Adele en Lex - 21-01-2025 18:03

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Pastinaak, 500gr, PuurNL
Laat een review achter
Versturen