De Eenhoorn, Kampen

Sorteer op:
 
 

Over De Eenhoorn

De Eenhoorn in Kampen is een delicatessewinkel, koffiebranderij, sigarenmaker en theespecialist met een winkel en fabriek in het oude centrum van Kampen. De exclusieve theelijn is speciaal geselecteerd door thee-maître Tseng. De Eenhoorn levert hoge kwaliteit thee van bijzondere theeplantages.

Herkomst van thee

Thee kent een lange geschiedenis, met veel verschillende verhalen. In het begin werd thee vooral als medicijn gebruikt, maar tegenwoordig is het erg populair als warme drank. Ook ijsthee wordt steeds populairder. In China speelt thee een hele belangrijke rol, een land met een rijke theecultuur. De meeste thee komt uit China. Maar tegenwoordig komt de thee in steeds meer landen voor. Zo is er naast Chinese thee, ook thee uit Japan, thee uit India, thee uit Sri Lanka en thee uit Taiwan.

De theeplant of theestruik

Thee is afkomstig van de theestruik (Camellia Sinensis) en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De blaadjes van deze plant worden gebruikt om thee te produceren. Tegenwoordig wordt thee over de hele wereld geteeld op theeplantages of in kwaliteitstuinen. Van deze plant worden zowel witte thee, groene thee, oolong en zwarte thee gemaakt. De theeplant is een struik die groen blijft en wel 17 meter hoog kan worden. Hij wordt meestal tot onder de 2 meter gesnoeid, vanwege de bladenteelt. De plant heeft een sterke wortel en geel witte bloemen. De bladeren zijn 4-15 centimeter lang en 2-5 centimeter breed. Jonge theebladeren bevatten cafeïne, polyfenolen, eiwit, ruwe celstof, koolhydraten, pectine en etherische oliën. De top en bovenste blaadjes hebben de meeste cafeïne en polyfenolen. Dit zijn de blaadjes die het meeste worden gebruikt voor de theeproductie.

Het productieproces

De theeplantages liggen vaak hoog in de bergen op een berghelling, tussen 1200 en 1800 meter hoogte. Hoe hoger de plantage ligt hoe beter de kwaliteit van de thee is. Zodra de plant 2-4 jaar oud is kan hij worden geoogst. De bovenste blaadjes en de top worden geplukt. De meest gebruikte combinatie bij het maken van een goede thee. Het beste resultaat ontstaat bij het plukken met de hand. Na de pluk kent de thee verschillende verwerkingsmethodes, afhankelijk van de soort thee.

Er zijn verschillende soorten thee: witte thee, groene thee, gele thee, oolong thee, zwarte thee, gerookte thee en geperste pu er thee. Er is niet gefermenteerde thee, half gefermenteerde thee en volledig gefermenteerde thee. Tijdens het fermentatie of oxidatieproces verleppen de blaadjes. Dit heeft invloed op de geur, kleur en smaak van de thee.

Witte thee

Na de pluk worden de theeblaadjes eerst even uitgespreid om te drogen aan de lucht. Dit heet verflensen. Zo worden de celwanden van de bladeren verzacht. Tenslotte worden de bladeren geperst of gestoomd en vermalen in koude en warme rollers. Daarna hoeven de theeblaadjes alleen nog maar te drogen. Bij de hoogste kwaliteit worden de struiken ook nog beschermd tegen het zonlicht, waardoor een lager chlorofylgehalte van de bladeren wordt verkregen.

Groene thee

Na het plukken en verwelken van de blaadjes worden de theebladeren direct gestoomd of gewokt om oxidatie tegen te gaan en de groene kleur van de blaadjes te behouden. Na dit proces gaan de blaadjes door grote rollers heen om ze te breken. Hierna moeten de blaadjes nog drogen en gesorteerd worden.

Zwarte thee

Een zwarte thee is een volledig gefermenteerde thee. Er wordt telkens een combinatie van twee blaadjes en een knop geplukt. Na de oogst moeten de blaadjes eerst drogen aan de lucht, verflensen, om het eerste vocht kwijt te raken. Zodra de blaadjes flexibel genoeg zijn om te bewerken, worden deze met de hand gerold. Zo komen er enzymen vrij die het fermentatie- of oxidatieproces op gang brengen. Dit proces zorgt voor de uiteindelijke smaak en kleur van de thee. Na het rollen moet de thee een paar uur fermenteren (gisten). Tot slot wordt hij gevuurd in een heteluchtoven om rotting tegen te gaan.

Earl Grey thee

Het schijnt dat de Earl Grey thee vernoemd is naar een Britse Edele. Via Engeland kwam de thee ook terecht in de Amerikaanse koloniën. Earl Grey is een zwarte thee.

Jasmijn thee

Jasmijn thee is een witte thee of groene thee met de smaak van Jasmijn. De thee wordt op natuurlijke wijze gearomatiseerd met Jasmijnbloesem die enige tijd bovenop de theeblaadjes wordt gelegd.

Het bereiden van thee

Er zijn verschillende technieken en zetmethodes om thee te zetten. Afhankelijk van de soort thee en de gelegenheid waarin deze gedronken wordt. Bij de Gong-Fu techniek wordt er gebruik gemaakt van een Gaiwan (een kommetje met deksel en schotel) en hele kleine kopjes die worden voorverwarmd met gekookt water. Hierna wordt er veel thee in de pot gedaan en aangevuld met water. De thee moet kort trekken. Een thee kun je meerdere keren opnieuw gebruiken (opschenken). Elke opschenking geeft een verandering van smaak. Ook de soort theepot kan invloed hebben op de smaak. Niet elke thee moet met gekookt water worden bereid.

De Eenhoorn online

Website
Thee Blog
Facebook
Instagram
TwitterWij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN