Suikermais, per kolf, Udea

0 Beoordelingen
Suikermais, per kolf, Udea
2,29
Variatie: Suikermais, per kolf, Udea
Suikermais, per kolf, Udea
Pofmais, 250gr, De Nieuwe Band
Mais, zoete-, 720ml, Machandel
Mais zoet, 350gr, Machandel
Suikermais, gekookt, 2stuks, Udea

Productomschrijving

Maïs is door het jaar heen erg populair in Mexicaanse gerechten, maar er gaat niets boven verse suikermaïs in de zomer. Verse maïskorrels zijn malser en smaken heerlijk zoet. Suikermaïs kook of rooster je meestal, maar je kunt het ook rauw eten, direct van de kolf.

Maïs is geen groente, maar een graan. Maïs is in ons land vooral bekend van de eindeloze velden voedermaïs die vermalen wordt tot veevoer. Gedroogde maïs wordt ook wel vermalen tot meel of gries(polenta). Van maïs wordt o.a. gemaakt: bier, whisky, brood, tortilla's, meel, popcorn, maïswijn, veevoer, siermaïs en maïsolie gemaakt.

Culinair
Het voordeel van koken is dat je er smakelijk kooknat mee krijgt die ideaal is voor groentebouillon. De korrels kun je dan gebruiken in je salade, als bijgerecht, of verwerken in de maïssoep.

Basisrecept: gekookte maïskolven
Ingrediënten: 1 maïskolf per persoon, boter (kruidenboter of roomboter), kruidenzout.
Bereidingswijze: Pel de kolven en haal ook alle "haren" eraf. Breng ruim water aan de kook en leg dan de kolven erin. Laat ze ongeveer 20 minuten koken. Serveer ze met boter en kruidenzout.


Gezondheid
Maïs is een voedzaam graan met vele nutrïenten, die pas de laatste jaren beter zijn onderzocht. Ook bevat het vele heilzame vitamines, waaronder vitamine A; erg goed voor de ogen.

Geschiedenis
Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en vooral uit Mexico. Het werd veel gebruikt door o.a. de Azteken, Inca's en Indianen. Voor de indianen is het een heilig graan, dat men gebruikte bij huidklachten en deze klachten behandelde men met maïsmeelpapjes. De haren die uit de plant komen en dan vooral van de vrouwelijke plant, worden ook nu nog ingezet bij talloze aandoeningen, vooral om vocht af te drijven. Maïs staat voor geluk, overvloed en rijkdom. Deze spreuk werd gebruikt door de Indianen bij het zaaien van de maïs: ‘One for the bugs, one for bad weather, one for the crows and one for me’. (1 voor de insecten, 1 voor slecht weer, 1 voor de kraaien en 1 voor mij).

Bewaren
Bewaar vers geoogste maïskolven op een koele plaats in hun eigen jasje: de bladeren zorgen voor bescherming en voorkomen uitdroging. Op deze wijze zijn ze ongeveer een week houdbaar.

13 recepten

  1. Gegrilde groenten met barbequesaus BBQ
  2. Gegrilde mais met pittige limoenboter BBQ
  3. Geroosterde maïs met zoete chiliboter BBQ
  4. Kleurrijke Mexicaanse quinoa-salade
  5. Maïs-andijvie-appel salade
  6. Maiskolven BBQ
  7. Maïs-pompoen-bonen stoofpot
  8. Maïssoep
  9. Suikermais met korianderkwark
  10. Thaise maiskoekjes met koriander en rode peper
  11. Vegan spiesjes BBQ
  12. Wrap met maissalade en basilicummayo
  13. Zomersalade met maïs

 

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Suikermais, per kolf, Udea
Laat een review achter
Versturen