Palmkool, bos 350gr, Tuinderij Haverkamp

0 Beoordelingen
Palmkool, bos 350gr, Tuinderij Haverkamp
2,15
Variatie: Palmkool, bos 350gr, Tuinderij Haverkamp
Palmkool, bos 350gr, Tuinderij Haverkamp
Broccoli, 500gr, PuurNL
Witte kool, per kg, Tuinderij Haverkamp
Rode kool, per kg, Haverkamp
Spruiten, 500gr, PuurNL
Broccoliroosjes, 300gr, Udea

Productomschrijving

Cavolo Nero, oftewel palmkool is erg populair in de echte Italiaanse keuken. Tijdens de groei gaat de plant steeds meer op een palmboom lijken, vandaar de naam. Palmkool smaakt een beetje naar boerenkool, maar is wat steviger met een meer verfijnde, niet kolige, smaak. Palmkool is ook supergezond. 

Culinair
In de bekende Italiaanse maaltijdsoep ‘Ribollita’ speelt het de hoofdrol. In Nederland wordt er vaak een stamppot van gemaakt of ze wordt geroerbakt. Ribollita [betekent her-gekookt] is verreweg het bekendste gerecht met palmkool en wordt bereid met bonen en brood. Dit gerecht was van oorsprong bedoeld om restjes tot dikke soep te verwerken. Palmkool kun je natuurlijk in een stamppot verwerken, maar er zijn ook mooiere, voornamelijk Italiaanse, recepten. Je kan het blad eventjes stomen of roerbakken, blancheren of fermenteren. Voor het roerbakken moet de kool even geblancheerd worden. Lekker met ui of knoflook gefruit, of met gember of rode peper. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk.

Reken 150-200 gram palmkool per persoon.  Rits -na het wassen- met de hand het bladgroen van de dikke nerf. De nerf is wat taaier en kun je best in kleine stukjes snijden. Palmkool moet iets langer koken dan boerenkool. Tijdens het koken wordt de kleur donkerder in plaats van lichter zoals bij boerenkool.

Gezondheid
Palmkool bevat veel calcium. Zelfs meer dan in melk. Rauwe palmkool is ook een goede bron van vitamine K, wat belangrijk is voor sterke botten. Provitamine A en vitamine C in palmkool maakt dat de groente een versterkende werking heeft op ons immuunsysteem. Palmkool bevat meer vitamine C dan sinaasappels. Deze vitamine draagt bij aan de vorming van afweerstoffen en witte bloedcellen, waarmee ons lichaam zich verweert tegen ziekteverwekkers. Palmkool is ook een goede bron van folaat of natuurlijk foliumzuur. Foliumzuur vooral belangrijk tijdens zwangerschap. In palmkool zit ook veel ijzer, bijna evenveel als spinazie en rucola.

Geschiedenis
Palmkool wordt sinds de 18e eeuw in Toscane gekweekt en wordt in Italië nog steeds veel gegeten, onder meer als belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita. Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, kweekte ze ook al in zijn tuin.

Bewaren
De van de plant afgesneden bladeren zijn niet lang houdbaar. Bij ons worden in de ochtend geoogst en in de middag bij u bezorgt. Palmkool is in een plastic zak 3 á 4 dagen in de koelkast te bewaren. Je kunt de bladeren ook in een vochtige theedoek in de koelkast leggen. 

Recepten
De recepten en de ingrediënten vind je hier terug in onze webwinkel.
  1. Groene spaghetti met palmkool-roomsaus
  2. Herfstpasta met prei en palmkool
  3. Kikkererwtencurry met palmkool en feta
  4. Lasagne met palmkool, pompoen en spekjes
  5. Minestrone met palmkool
  6. Palmkool met knoflook
  7. Romige risotto met palmkool en kastanjechampignons
  8. Pasta met palmkool en kikkererwten
  9. Pasta pesto met palmkool, cherrytomaatjes en fetakaas
  10. Plaatpizza met palmkool, pompoen en paddenstoelen
  11. Ribollita-soep
  12. Stamppot met palmkool en worst
  13. Tabouleh met palmkool

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8711521116874

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Palmkool, bos 350gr, Tuinderij Haverkamp
Laat een review achter
Versturen