Asperges, witte-, 500gram, De Watertuin

Asperges, witte-, 500gram, De Watertuin
6.25
InStock
Aantal

Lekker op traditionele wijze met ham en eieren maar ook uit de oven met kappertjes, gerookte zalm en dille. Witte asperges worden ook wel het Witte goud genoemd. De prachtige witte stengels groeien onder de grond en hebben een heerlijke zachte smaak.

Bewaaradvies
Koelkast
Bewaar asperges onderin de koelkast. Snijd ongeveer 1 cm van de voetjes, schil ze met een dunschiller of kaassschaaf en kook ze in ongeveer 5 tot 15 minuten gaar afhankelijk van de dikte.
Invriezen
Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en vervolgens zo de vriezer in. De asperges zijn nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij het bereiden de stengels bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien).


Collumn Nely Babin over asperges
De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges en groene asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Itali en euml de groene asperges. In het wild komt de asperge voor in duinen en langs rivieren. De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien.
Asperges worden in klasses verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. In verhouding tot andere groenten zijn asperges erg duur. Reden hiervoor is dat het gewas erg arbeidsintensief is: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden. Bereiding Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Het beste gaat dit in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan (met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen) werkt ook goed. Men gebruikt een aspergeschep om deze te laten uitlekken. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei. Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Eet smakelijk!


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN