Asperges, groene-, per 500gr, Overesch

Asperges, groene-, per 500gr, Overesch
4.89
InStock
Aantal
Staffelprijzen
6x
€ 3.84 p/s


Bio-dynamische groene asperges, geteeld door Overesch, Raalte

Groene asperges groeien in tegenstelling tot witte asperges in het licht en hebben een heerlijk kruidige smaak en knapperige structuur. Deze groene asperges hoeven niet geschild te worden, verwijder wel de houtachtige uiteinden van de groene groente. Grill de asperges om de knapperige bite te behouden of kook ze kort en verwerk ze bijvoorbeeld in een salade met gerookte zalm en avocado.
Collumn Nely Babin over Asperges

Aspergetakken, dat mooie fijnbladige groen, los van de bijbehorende asperges, kwam ik vooral tegen in mijn opleidingstijd in het ziekenhuis. Jaren zestig. Het was toen n.l. ook gewoonte om bij ziekenbezoek de patiënt een bosje bloemen aan te bieden, die dan vervolgens vaak, zonder enig decoratiegevoel, door de afdelingshulp in een lege graninisapfles ( ja “die” inderdaad, etiket zat er nog op) werden gezet. Maar goed, tussen die bloemen ,vaak rozen of fresia's, stond dat fijne groen om het bosje wat extra's te geven. Dat groen was dus familie van de asperge. Het werd sier­asperge genoemd of aspergegroen. Nu de asperge nog, zie ik u denken. Dat was toch wel heel speciaal als je die te eten kreeg. Het gebeurde niet vaak in mijn kringen, want het was nogal duur. 

Meestal in een restaurant in de vorm van een soepje, of op bijzondere dagen (uit een potje). De eerste keer dat ik echt ver­se asperges at was, voor zover ik me herinner, in het bisschoppelijk paleis in den Bosch, alwaar ik soms in de week­enden verbleef om een vriendin, die daar dienstbode was, te ondersteunen bij haar dienst ter plaatse, zodat zij niet alleen in dat grote paleis hoefde rond te zwerven wanneer de overige dienstbodes vrij waren. Daar at ik ook voor het eerst me­loen en andere, voor die tijd, buitennissigheden. De toenmalige bisschop was Monseigneur Bekkers, een zeer gezien bis­schop en persoon en ik heb hele fijne herinneringen aan ontmoetingen met deze, in bijna alle kringen, zeer populaire bisschop. Als je uit Limburg kwam zat je ook goed, want daar werden ze geteeld, de asperges, en sinds zo'n 100 jaar is de teelt ervan in Nederland ook letterlijk van de grond gekomen. Later niet alleen in Zuid-Nederland, maar ook in andere provincies. Er zijn ook wilde asperges, maar die zijn in Nederland niet veel te vinden. Soms worden ze langs de grote rivieren aangetrof­fen, als verwilderde plant of mogelijk ook als oorspronkelijke wilde plant.
Asperges zijn al zo'n duizenden jaren bekend als groente om te eten, maar ook om de medicinale eigenschappen, vooral in Egypte en in Griekenland; de wilde asperges komen van oorsprong uit het Himalayagebied. Er zijn meerdere soorten, die er wat loof betreft ook wat anders uitzien. De kleur van de asperges zelf, wit, komt het meest voor, maar ook groene en paarse asperges (deze laatste hoger in de suikers en dus het zoetst van smaak) zijn te krijgen. De groene asperges bevatten nog meer gezonde stoffen dan de witte. Ze worden groen omdat ze boven de grond groeien. Paarse asperges worden tij­dens het koken groen. In mijn vorige column over paksoi had ik het over de ontstekingsremmende werking op celniveau; die werking is bij de asperge zo mogelijk nog sterker vertegenwoordigd, evenals de vitaminerijkdom en de mineralen en antioxydanten en het werkt ook zeer gunstig op ons bloedsuikerniveau. De link naar deze info zet ik onderaan. Asperges hebben een sterke, typische smaak, die je niet snel vergeet en het is een groente met een sterke culinaire uitstraling. Het bereiden ervan wordt als een culinair hoogstandje gezien en het is, mits juist klaargemaakt, heerlijk. Bijnamen van asper­ges zijn: "koningin van de groente", "het witte goud", "parel van het land" en "points d'amour". De laatste bijnaam slaat op het fallische uiterlijk, waardoor asperges ook aangeprezen worden als afrodisiacum. Ook worden asperges vaak met kunst geassocieerd en als genoeglijk maal, met wijn, geserveerd in combinatie met kunstvoorstellingen en tevens is de as­perge een dankbaar onderwerp in gedichten en schilderingen. De beroemde schilder Manet schilderde de asperges zo:( zie boven), Manet, die regelmatig Nederland bezocht, leerde de asperges kennen in Limburg, op de markt, en de liefde voor zijn vrouw Suzan werd aldus dichterlijk vastgelegd door Romé Fasol in de Aspergerie 12 mei 1995: 
“Bij dag en in nacht’lijke uren 
beminde Manet in vlam en in vure,
de Bommelse muze, zijn lieve Suzan,
en schilderde als haar impressionistische man
d’asperges uit Limburg, met grote allure.” 

Recept: Lenterisotto met groene asperges
Een heerlijk en eenvoudig recept zonder vlees. Lekker licht, dus lekker voor de lente.
Ingredienten voor 4 personen: 300 gram risotto, 1 dl droge witte wijn, 6 dl groente- of andere bouillon, 500 gram groe­ne asperges, 3 eetlepels vloeibare margarine, 2 sjalotjes of 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, verse peper, zout en 50 gram parmezaanse kaas.

Voorbereiding: Snijd de onderkant van de asperges af en snijd de asperges in stukjes van 2 cm. Houd de punten apart. Kook de aspergestukjes (zonder de punten) in 8 minuten gaar.
Bereidingswijze: Verwarm in een grote (hapjes)pan de margarine. Pers de knoflook erbij. Pel en snipper de ui en voeg in de pan toe. Voeg na 3 minuten de risottorijst en de aspergepunten toe en roer alles goed door. Voeg de wijn toe en laat de rijst de wijn volledig opnemen. Dan beetje bij beetje wat bouillon toevoegen, onder voortdurend roeren, maar wacht met toevoegen tot de vorige hoeveelheid bouillon is opgenomen. Voeg de gekookte asperge­stukjes toe na de laatste hoeveelheid bouillon en breng het geheel op smaak met verse peper en zout. Meng tenslotte de parmezaanse kaas door de risottoschotel. Eet smakelijk!
​ ​
​Nely Babin, www.facebook.com/nelybab schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze onze producten en wat je er mee kunt.

Over Overesch ecologische landbouw

"Boeren in harmonie met de natuur. Dat is ons credo. In 1994 zijn we van de
gangbare productie methode met onze akkers overgegaan naar de biologische manier van produceren. We zagen de vruchtbaarheid van onze grond zienderogen achteruit gaan en werden steeds meer afhankelijk van het gif van bestrijdingsmiddelen en van genetische manipulatie (Gentech). Ook de enorme macht die een handvol multinationals in de landbouw en voeding heeft, bracht ons aan het denken. Dit is niet de wijze hoe wij willen boeren. Overesch staat voor ecologische landbouw. Wij boeren graag met meer aandacht voor onze dieren, de natuur, het milieu en dus ook voor de mens. Wij hechten enorm veel waarde aan dierenwelzijn en hebben in 2002 de logische stap genomen om ook met onze varkens over te gaan naar het biologisch systeem.
Ons gemengd bedrijf bestaat uit een varkenshouderij met daarnaast akkerbouw en groententeelt. Onze dieren en gewassen hebben meer vrijheid en krijgen geen kunstmatige voedingsmiddelen binnen. Op onze akkers verbouwen we vijf verschillende groenten die ieder jaar een akker doorschuiven.
pijltje." [Oorspronkelijke tekst www.overesch.nl]


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN