Andijvie, per stuk, +-400gr, Haverkamp

Andijvie, per stuk, +-400gr, Haverkamp
1.55
InStock
Aantal
Staffelprijzen
12x
€ 1.35 p/s


Over Andijvie [Oorspronkelijke tekst www.nieuweakker.nl]

Er zijn twee soorten andijvie. Krulandijvie is lekker als sla (met spekjes of crôutons). Heelbladige andijvie kan behalve als sla ook rauw in de stamppot verwerkt of geroerbakken, gestoofd of gekookt worden. Een man vraagt aan zijn vrouw: “Zal ik vanavond bloemen voor je meenemen?” “Ach,” zegt de vrouw, ‘doe maar andijvie.“ Andijvie stond een paar jaar geleden nog op de top 10 van de meest gegeten groente, maar is inmiddels van die lijst verdwenen. Tijd voor het eerherstel van een misschien niet zo romantische, maar wel gezonde en lekkere groente. Andijvie is een wat ruig gewas met dik blad, een beetje een wilde oerplant.heel anders dan sla, die zijn trouwens ook geen familie van elkaar. Andijvie is lid van de Cichoriumfamilie, net als witlof, groenlof en paardebloem. Andijvie is een zogeheten korte dag plant, die bij het lengen van de dagen snel wil gaan bloeien en zaad schieten.

Bewaren en bereiden

Andijvie is een kwetsbare groente die het best zo snel mogelijk na de aankoop gegeten kan worden. De krop is in de koelkast enkele dagen houdbaar wanneer u deze verpakt in een zak met gaatjes.Goed wassen voor het snijden. Andijvie van buitenaf naar de stronk toe in repen snijden is het makkelijkst.

Voedingswaarde

Andijvie bevat per 100 gr maar 8 kcal, veel vit. A en C en belangrijke mineralen.

Recepten met andijvie

Collumn Nely Babin "Andijvie en haar familie"

Er verschijnt een groene glimlach op mijn gezicht als ik deze naam hoor. Maar dit geldt niet voor iedereen. Vele kinderen zitten met lange tanden aan tafel omdat ze hun bord met de groente die als “de vieste groente ever” bekend stond leeg moeten eten. Vroeger kookte men groente vaak een uur omdat men dacht dat het anders giftig zou zijn, maar intussen was de gekookte groente op een groene pap gaan lijken en, gebonden met maizena, was dat inderdaad niet erg aantrekkelijk. De smaak was teniet gedaan en mogelijk ook de belangrijke stoffen die het bevatte.

Andijvie is familie van de paardebloem, witlof en de chicorei. De laatste kennen we nog van de tijd dat we koffiesurrogaat, gemaakt van de gebrande wortel van chicorei, kochten om de koffie wat te versterken van smaak. Of zelfs om het als "koffiedrank" te drinken in tijden van bemoeilijkte toevoer van koffie naar Nederland. Vanwege de wat bittere smaak volgde de bekende " Buisman", gemaakt van gebrande suiker, in deze de chicorei op als smaakversterker van koffie.
Chicorei, met die prachtige hemelsblauwe bloemen kan men, evenals de paardebloem, ook als wilde plant in zijn geheel eten. Andijvie vormt, net als chicorei, prachtige hemelsblauwe bloemen. Met deze mooie decoratieve bloemen erbovenop ziet een salade er meteen aantrekkelijk uit. Witlof is de eerste scheut van chicorei en, daarna in het donker gehouden, worden het bleke, grote bladeren. Bijzonder is dat, een paar eeuwen geleden, chicorei ook wel gebruikt werd als magische plant bij rituelen, o.a. in verband met het aantrekken van de juiste geliefde. De wortels van chicorei en ook van andijvie hebben een stof bij zich, "inuline" genaamd, een belangrijke zetmeelachtige stof, die goed op onze darmflora inwerkt en geen negatief effect heeft op de bloedsuiker. Vroeger werd chicorei ook wel "suikerij” genoemd, mogelijk een verbastering van het woord “chicorei”. Heden ten dage wordt chicorei, om inuline te verkrijgen, als plant nog gekweekt, evenals voor de productie van surrogaatkoffiedrank.
Zowel andijvie, paardebloem, witlof als chicorei hebben een bittere smaak, en dan hebben we al meteen een werking te pakken die bij allen overeenkomt n.l. " bitter in de mond, maakt het hart gezond". De smaak is wat indringerder dan van andijvie, maar heerlijk in een salade. De kwaliteiten van andijvie, rauw of halfwarm, in salade of stamppot, maar ook in soep verwerkt, heeft vele gezondheidskenmerken. Bij de volgende ziekten kan men andijvie fytotherapeutisch inzetten; candida, astma, artritis, constipatie, diabetes, jicht, hoge bloeddruk, hypoglykemie, leververgroting, obesitas, reuma, acné, eczeem en geelzucht. Andijvie is diuretisch (urinedrijvend) en laxerend werkzaam en het werkt gunstig op de lever als ontgiftingsorgaan.
Andijvie wordt vaak met spek gegeten; een heerlijke combinatie en hiermee worden vegetariërs ook nog wel eens verleid tot een zonde, hoewel er ook speksmaakachtige vegetarische producten te verkrijgen zijn.
Meer weten over andijvie; kijk dan hier: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101700-de-geneeskracht-van-andijvie.html#medicinale-toepassingen-van-andijvie

Andijvie met paprika en champignons

Ingredienten: halve krop andijvie, 75 gram champignons, 1 rode paprika, 4 lenteuien, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel olie om te bakken, muntblaadjes, eventueel 4 verse vijgen

Voorbereiding: Snijd de andijvie in grove stukken, ook de lenteui in grove
stukjes snijden. De paprika schoonmaken en in hele dunne reepjes snijden, champignons snijden, de knoflook schoonmaken en in dunne plakjes schaven.

Bereiding: Doe 1 eetlepel olie in de wok, laat het goed heet worden, voeg in deze volgorde de ingredienten toe; 1, champignons bakken tot ze bruin zijn, 2. lenteui en knoflookschaafsel en gelijk ook de paprikareepjes, bakken tot de paprikareepjes slap zijn. Daarna de andijvie, en dan vlug roerbakken tot de andijvie bijna slap is. Druppel een smaakje olie eroverheen, voeg eventueel de vijgen en de muntblaadjes toe, maar laat het geheel niet te lang op vuur staan anders wordt de andijvie te slap. Op smaak brengen met vers gemalen vierseizoenenpeper. Serveren met krieltjes en een stukje vlees naar keuze. Eet smakelijk!

Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze producten uit onze webshop en wat je er mee kunt.


Andijvie
van de biologische Tuinderij de Haverkamp in Deventer
"Landbouw is genieten. Dat vergeet je makkelijk door al het negatieve nieuws over de intensieve veehouderij. Wij, Heleen en Jopie, zijn liefhebbers, die leven van wat de grond ons geeft, en genieten van de groente, de dieren, de natuur en het landschap. Onze boerderij ligt net buiten Deventer, op landgoed de Bannink, tussen bossen, houtwallen en kolken. We verbouwen biologische groente en fruit die te koop zijn in de boerderijwinkel. Voor mooie groente en fruit op een mooie plek in een mooie omgeving kun je bij ons terecht. Kom gerust langs!", aldus Jopie en Heleen op hun facebookpagina.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN