Abrikozen, 250g, De Nieuwe Band

Abrikozen, 250g, De Nieuwe Band
3.65
InStock
Aantal
Abrikozen van Demeter-kwaliteit, afkomstig van een mooi project in Turkije. De boeren composteren eigen mest tot bijzonder goede compost. De boeren én de fabriekswerkers krijgen een eerlijke prijs. 

Ingrediënten

Abrikozen **. ** Van biologisch dynamische herkomst

Land van herkomst (ingrediënten): Turkije

Demeter sultana-rozijnen en abrikozen uit Turkije

05-03-2012 10:00

Vorig jaar september maakte Allard ten Dam (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) een reis door Turkije. Het doel van deze reis was het zoeken naar leveranciers die op alle vlakken goed bij onze uitgangspunten passen: biologisch, sociaal en de beste kwaliteit.

Allard is bij meerdere projecten op bezoek geweest, is uitgebreid geïnformeerd en heeft veel foto’s en films gemaakt. De eerste vruchten van deze reis worden nu geplukt doordat we kiezen voor Demeter sultana-rozijnen en abrikozen. Beide zijn afkomstig van Rapunzel en verpakken we onder ons eigen merk De Nieuwe Band. De rozijnen komen uit de buurt van Izmir en de abrikozen uit dé abrikozen-streek van Turkije, Malatya.

Rapunzel: ''"Bio aus Liebe"''

Tijdens de reis was Allard bijzonder onder de indruk van de manier waarop Rapunzel werkt. Dit Duitse bedrijf is het enige in Turkije dat 100% biologisch werkt en ze hebben het grootste team van landbouwingenieurs. Deze ingenieurs begeleiden de boeren en zijn op de cruciale momenten aanwezig voor advisering en controle op de (biologische) kwaliteit.
Allard heeft een bezoek gebracht aan de zeer moderne fabriek van Rapunzel in Ören (landinwaarts bij Izmir) waar ze o.a. de rozijnen en de abrikozen verwerken. Ook heeft hij de boeren bezocht waar de rozijnen (druiven) net geoogst waren en te drogen lagen op de velden. Eén van de dorpen, Tekelioglu, is bijna een bio-dorp te noemen. 95% van de boeren werken hier biologisch!

Bio-dorp Tekelioglu

30 jaar geleden troffen bij toeval de burgemeester van dit dorp en de oprichter van Rapunzel (Joseph Wilhelm) elkaar. Door steeds meer gebruik van chemische (kunst-)mest en pesticiden namen de oogsten rond Tekelioglu af en verdween de vis uit het meer bij het dorp. Met de vis, verdwenen ook de vogels en werd het een dood meer.
De burgemeester van het dorp ging naar de Turkse minister van landbouw om deze problemen te bespreken. Op het zelfde moment zat Joseph in de wachtkamer van de minister om te praten over de mogelijkheden van biologische landbouw in Turkije. De minister heeft beide mensen toen aan elkaar gekoppeld, en zo is het Rapunzel-project in Tekelioglu ontstaan. Een nauwe en warme samenwerking tussen Rapunzel en het dorp!

Nu (30 jaar later) is de visstand in het Gölu meer al jaren hersteld, zijn de oogsten goed en is het gebied uitgeroepen tot nationaal beschermd gebied en waterwin-gebied. Het meer is een prachtige plek, met bloemen, vogels (Allard zag o.a. steenarenden, zilverreigers, scharrelaars en hop) en veel vis. Naast sultana rozijnen, worden er in het dorp tomaten, paprika’s, kikkererwten, pijnboompitten, zure abrikozen, moerbeien en katoen verbouwd. Er is een school gekomen in het dorp, een speelplaats, verharde wegen, een dorpshuis, de melk wordt in het dorp tot zuivelproducten verwerkt en sinds kort is er een winkel waar o.a. biologische producten en biologisch brood van eigen verbouwde tarwe verkocht worden.

De 80 boerenfamilies werken allemaal biologisch en deels ook biologisch-dynamisch. Een belangrijk onderdeel is het houden van zo’n 600 koeien waarvan de mest vercomposteerd wordt, al dan niet met gebruik van de biologisch-dynamische preparaten. De goede compost uit Tekelioglu wordt gebruikt voor alle projecten van Rapunzel in Turkije. Het is mooi om te zien dat een deel van de jongeren weer perspectief ziet, in het dorp blijft en besluit om het boerenbedrijf van de ouders voort te zetten.

Voedingswaarde

Gemiddeld per 100 gram:
Energie 1203 kiloJoules
285 kcal
Vet 0 gram
- waarvan verzadigde vetzuren 0 gram
Koolhydraten 59 gram
- waarvan suikers 56 gram
Voedingsvezels 14,4 gram
Eiwit 5 gram
Zout 0,06 gram

Allergenen-informatie

De vermeldde ingrediënten, voedingswaarde en allergenen worden overgenomen uit de door producenten aangeleverde informatie. Wij vragen aan producenten om ons te voorzien van de meest actuele informatie. Deze informatie nemen wij vervolgens met de grootst mogelijke zorg over. Toch kan het gebeuren dat de gegevens op onze site anders zijn dan op de verpakking van het product staat. Daarom raden wij je aan om voor aanschaf van het product altijd eerst het etiket te raadplegen.
Typefouten en fouten door technische onvolkomenheden op De Nieuwe Band-site zijn voorbehouden. De Nieuwe Band kan niet aansprakelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden. Voor klachten, opmerkingen of bij signalering van fouten kun je ons mailen. Je kunt ook bellen met onze kwaliteitsafdeling als je vragen hebt over de ingrediënten van onze producten: 0594-645353.

Gluten Mogelijk Amandelen Mogelijk
Tarwe Mogelijk Hazelnoten Mogelijk
Rogge Mogelijk Walnoten Mogelijk
Gerst Mogelijk Cashewnoten Mogelijk
Haver Mogelijk Pecannoten Mogelijk
Spelt Mogelijk Paranoten Mogelijk
Kamut Mogelijk Pistachenoten Mogelijk
Schaaldieren Nee Macademianoten Nee
Ei Nee Selderij Nee
Vis Nee Mosterd Nee
Aardnoten (pinda) Nee Sesam Mogelijk
Soja Mogelijk Sulfiet Nee
Sojalecithine Nee Lupine Nee
Melk Nee Weekdieren Nee
Noten Mogelijk

Informatie, uitleg en links betreffende allergenen-informatie.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Ontdek het geheim van eten uit de buurt.
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen, nieuws van het land en achtergrondinformatie.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN