Witlof, 500gr, Udea

0 Beoordelingen
Witlof, 500gr, Udea
4,89
Variatie: Witlof, 500gr, Udea
Witlof, 500gr, Udea
Spruiten, 500gr, Odin

Productomschrijving

Witlof heeft heerlijke bittere smaak. Rauw proeft het bitterder dan gekookt. Een scheutje melk bij het kookvocht verzacht de smaak nog meer. Als je witlof roerbakt in de wok, verandert de bittere smaak enigszins naar zoet. Hierdoor lusten kinderen het ook vaak beter. 

Witlof is makkelijk te bereiden en een veelzijdig ingrediënt in tal van recepten. Hieronder hebben we 13 recepten voor je op een rij gezet. Naast roerbakken is witlof ook rauw te gebruiken in salades en in ovenschotels. Witlof is familie van groenlof, radicchio rosso, paardenbloem en andijvie, wordt in het donker geteeld en wordt ook Brussels lof genoemd.

In de keuken

Rauwe witlof is fris van smaak en lekker in een salade met stukjes appel, ander fruit of met rauwe groenten. Of in een salade met appel, een gekookt ei en een milde dressing. Een veel gebruikt recept is een ovenschotel van witlof, bereid met bijvoorbeeld ham en kaas. Je kunt witlof zelfs in de soep verwerken. Stoven en opdienen met een hollandaisesaus is ook erg lekker. Je kunt witlof ook op de barbecue doen. Snijd dan de stronk in de lengte doormidden en verwijder de kern van de stronk niet. Leg de witlof dan op het rooster en strijk ze na 1 minuut in met olijfolie en balsamicoazijn. Beetje peper en zout erover en dan nog 4 minuten per kant roosteren.

Kooktijden

Kooktijd is 10 minuten. Roerbaktijd is 3-5 minuten. Grill-tijd is 8 tot 12 minuten. Smoortijd is 15 tot 20 minuten en de stoomtijd van witlof is 13-16 minuten.

Bewaren

Witlof kun je 1 tot 2 weken in de groentelade van de koelkast bewaren. Na ca. 2-5 minuten blancheren kun je de groente ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is witlof tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C). Stel witlof in verband met groenverkleuring zo min mogelijk bloot aan licht.

Gezondheid

Witlof is rijk aan inuline. Inuline zijn fermenteerbare, prebiotische vezels die dienen als voedingsbodem voor de goede melkzuurbacteriën in je darm. Het is al een tijdje bekend dat onze darmflora veel invloed heeft op onze gezondheid. Mogelijk heeft het zelfs invloed op ons humeur. Dit blijkt uit recente wetenschappelijke studies en wordt nu nader onderzocht. Bij onze darmflora gaat het om de balans tussen goede en slechte bacteriën. Als slechte bacteriën de overhand krijgen kunnen allerlei ziektes ontstaan, van overgewicht tot depressie. Slechte bacteriën kunnen worden gevoed door (-een combinatie van) bijvoorbeeld antibiotica, slechte voeding of chemicaliën. Witlof bevat ook niet verteerbare vezels. Die worden weliswaar niet afgebroken, maar nemen wel water op en zorgen zo voor een regelmatige en soepele ontlasting.
Naast water en vezels bevat een stronkje witlof ook heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. IJzer stimuleert je stofwisseling. Kalium werkt vocht-afdrijvend. Vitamines B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur. Dit heeft ook een gunstig effect op de darmflora en bevordert een gezonde zwangerschap. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet. Het bevat namelijk bijna geen calorieën, slechts 12 per 100 gram.  

Geschiedenis

Witlof is een variëteit van wilde cichorei, waartoe ook bijv. andijvie en artisjok behoren. De Grieken en Romeinen gebruikten het als medicinale plant, koffievervanger en groente.
Volgens volkse overlevering is witlof toevallig ontstaan tijdens de Belgische Revolutie, toen boer Jan Lammers de cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken stelde hij vast dat de bittere wortels waren uitgelopen en dat de blaadjes zoet en mals smaakten. Hij kwam op het idee de witte blaadjes te verkopen als rauwe wintergroente, omdat er weinig andere groenten ter beschikking waren. Nederland was afgesloten en er was weinig vervoer. Anderen doen dit verhaal af als een mythe. Volgens hen is witlof in dezelfde periode ontwikkeld in een champignonkelder in België. Op de wortels van de cichorei ontwikkelde zich een gedrongen, krokante, witte groente. Duisternis, warmte en vochtigheid bleken onontbeerlijk waren voor witlof. De witte bladeren ontstaan doordat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof.

13 Witlofrecepten

Alle ingrediënten zijn terug te vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl

  1. Saladeschuitje van witlof
  2. Witlofrolletjes: klassiek recept
  3. Pittige curry met witlof
  4. Witlofplaattaart met peer en hazelnoten
  5. Winterse nachoschotel met witlof
  6. Witlofsoep
  7. Thaise witlofschotel
  8. Witlof-kaas kroketten
  9. Barbecue: geroosterde witlof met peterselie, citroen en pecorino
  10. Gewokte witlof met appelstroop
  11. Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en sojasaus
  12. Witlofstamppot met geitenkaas en spekjes
  13. Witlofsalade met appel

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8711521118366

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Witlof, 500gr, Udea
Laat een review achter
Versturen